Компресията на изображения е много важен процес, защото в крайна сметка ви позволява да пестите място на твърдия диск, помагате за увеличаване на скоростта на зареждане на сайта и да запазвате трафика. Но как да разбера сред многото различни програми за оптимизиране на изображения, всяка от които има своя собствена специална функционалност? Нека научим за възможностите на най-популярните приложения за компресиране на изображения.

RIOT

RIOT стартов прозорец

Програмата за компресиране на снимки без загуба на качество RIOT се отличава не само с широката си функционалност, с изключение на компресирането на файлове, включително възможността за промяна на размера и преобразуването им в други формати, но също и чрез много удобен интерфейс. Важно е, че това приложение поддържа оптимизирането на няколко графични файлови формати наведнъж.

Основният недостатък на приложението е липсата на интерфейс на руски език.

Изтеглете RIOT

цезий

Стартирайте прозореца на цезий

Друга популярна програма за оптимизиране на снимките е Cesium. Основната особеност на това приложение е високата точност на настройките за компресиране на изображения. Тази програма също така има много удобен графичен интерфейс. Освен това, за разлика от повечето програми за оптимизиране на изображенията, приложението на цезий е русифицирано.

В същото време, въпреки факта, че тази програма работи с няколко формата на графични файлове, тя поддържа обработката на не всички популярни разширения. Например Cesium не работи с GIF формата.

Изтегляне на цезий

Урокът: Как да компресирам снимките в цезий

Резидър за светли изображения

Началния прозорец на програмата Light Image Resizer

Сравнително мощна програма за компресиране и оптимизиране на снимките е приложението Light Image Resizer. Този софтуер, въпреки относително простата му форма - сериозна помощна програма за обработка на изображения. Въпреки че компресията на снимките е основната функция на тази програма, но освен това има в багажа си и множество инструменти за редактиране на снимки. Програмата намалява ефектите, намалява физическия размер на изображението и преобразува в различни формати. Вътрешен потребител ще хареса факта, че полезността Light Image Resizer - напълно Russified.

Това приложение няма значителни недостатъци. Дали това е недостатъкът, че тази програма е една от малкото, описани в този преглед, който има лиценз за Shareware. Това означава, че за неговата продължителна употреба ще трябва да плати.

Изтеглете Light Resizer

Разширен JPEG компресор

Старт на разширения JPEG компресор

За разлика от предишните приложения, Advanced JPEG Compressor не се специализира в компресирането на няколко вида графични файлове, но се фокусира върху работата с един формат - JPEG. Тя се смята за една от най-добрите помощни програми за оптимизиране на файлове с това разширение, осигурявайки висока скорост на компресия и компресия. В допълнение към тази първостепенна задача, програмата има функция за редактиране на изображения, включително използването на удобен графичен еквалайзер. Той може да преобразува редица популярни графични формати в файлове с разширение JPEG. Освен това се извършва обратното преобразуване на JPEG изображения във формат BMP.

Но официалната версия на тази програма, за съжаление, не е русифицирана. Освен това функционалността на безплатната версия, която може да се използва за кратък период, е много съкратена.

Изтеглете разширен JPEG компресор

PNGGauntlet

Стартовият прозорец на програмата PNGGauntlet

Подобна версия на предишната програма, която се специализира само в PNG компресирането на изображения, е PNGGauntlet полезност. Благодарение на вградените инструменти PNGOUT, OptiPNG, Defl Opt, тази програма много компресира качествено снимки от този формат. В допълнение, той преобразува набор от графични формати в PNG изображения.

Но, за съжаление, общата функционалност на тази програма е доста ограничена и няма повече възможности, с изключение на изброените по-горе. Освен това заявлението не е русифицирано.

Изтегляне на PNGGauntlet

OptiPNG

Конзолата на OptiPNG

Приложението OptiPNG, подобно на предишното, е предназначено и за компресиране на PNG изображения. Освен това, той е включен като компонент в програмата PNGGauntlet, но може да се използва отделно, осигурявайки висококачествено компресиране на този тип файлове. Освен това е възможно да се превърнат редица графични формати във формат PNG.

Но е важно да се отбележи, че сериозен недостатък на тази програма е липсата на графичен интерфейс, тъй като работи чрез конзолата на командния ред.

Изтеглете OptiPNG

Jpegoptim

Jpegoptim конзолата

Аналогът на програмата OptiPNG, предназначен само за обработка на файлове във формат JPEG, е помощната програма Jpegoptim, която също работи от конзолата на командния ред и няма графичен интерфейс. Но въпреки това той се смята за един от най-добрите JPEG снимки за компресиране и скоростта, с която работят.

Но, за разлика от OptiPNG, това приложение няма способността да конвертира изображения от други формати във формат, върху който се специализира (JPEG), т.е. е още по-функционално ограничен.

Изтеглете Jpegoptim

FileOptimizer

Стартовият прозорец на програмата FileOptimizer

За разлика от предишната програма, приложението FileOptimizer не се концентрира върху работата само с един тип файлове. Освен това, той може да компресира не само изображения, но и видео, аудио, документи, програми и др. Списъкът с формати, чиито файлове FileOptimizer може да оптимизира, е просто впечатляващ. Но, въпреки "всеотдайността", програмата е много лесна за работа.

В същото време трябва да се отбележи, че страничният ефект от универсалността на тази програма са нейните сравнително слаби способности за работа с графични форматни файлове. Например, за разлика от повечето програми за компресиране на изображения, тя дори не може да извърши основно редактиране на изображения.

Изтегляне FileOptimizer

Преглед на изображения на

Image Manager в Faststone Image Viewer

За разлика от предишната програма, програмата Faststone Image Viewer е просто сложно приложение за работа с изображения, а компресирането на снимки не е основната й функция. Тази програма е преди всичко мощен редактор на изображения и изображения, работещ с огромен брой графични формати.

Трябва да се отбележи, че това приложение е ирационално за използване, ако планирате да го използвате само като инструмент за компресиране на снимки. Това е така, защото теглото на програмата за преглед на изображения на Faststone е доста голямо и управлението на процеса на компресиране се усложнява от свръхнаситената функционалност на програмата.

Изтеглете

Както можете да видите, разнообразието от програми за компресиране и оптимизиране на изображения е доста голямо. Те могат да се специализират както в отделен формат на снимките, така и да поддържат способността да работят с различни формати на изображението и дори с напълно различни типове данни. Тези помощни програми могат да имат само една функция - компресията на изображения или да са много гъвкави, докато компресирането на файлове може да бъде далеч от основната им задача. Като цяло, потребителите имат възможност да изберат точно приложението за компресиране на снимки, което е по-подходящо за тях.