Всяка година се появяват все повече и повече трудни игри, а не всеки от тях се оказва "зъб" на вашата видеокарта. Разбира се, винаги можете да получите нов видео адаптер, но каква е допълнителната цена, ако има възможност да презаредите съществуващия?

Графичните карти NVIDIA GeForce са едни от най-надеждните на пазара и често не работят на пълен капацитет. Можете да повишите техните характеристики чрез процедура за овърклок.

Как да овърклокувате графичната карта NVIDIA GeForce

Овърклокването е овърклокването на компютърния компонент чрез увеличаване на честотата на неговата работа извън нормалните режими, което трябва да повиши неговата ефективност. В този случай този компонент ще бъде видеокарта.

Какво трябва да знам за овърклокването на видеокартата? Ръчното променяне на честотата на кадрите на ядрото, паметта и шахматните устройства на видеокартата трябва да е умишлено, така че потребителят трябва да знае принципите на овърклок:

 1. За да увеличите скоростта на кадрите, ще увеличите напрежението на микросхемите. Следователно, натоварването на електрозахранването ще се увеличи, има възможност за прегряване. Може би това ще бъде рядко явление, но е възможно компютърът да се изключи трайно. Изход: закупуването на захранване е по-мощно.
 2. В хода на подобряването на производителността на видеокартата, нейното освобождаване на топлина също ще се увеличи. За охлаждане един охладител може да не е достатъчен и може да се наложи да помислите за изпомпване на охладителната система. Това може да бъде инсталирането на ново охлаждане или течно охлаждане.
 3. Увеличаването на честотата трябва да се извършва постепенно. Една стъпка от 12% от фабричната стойност е достатъчна, за да разбере как компютърът реагира на промените. Опитайте да стартирате играта за един час и да наблюдавате индикаторите (особено температурата) чрез специална програма. Уверете се, че всичко е нормално, можете да опитате да увеличите скоростта.

Моля, обърнете внимание! С безмислен подход към овърклокването на видеокарта можете да получите точно обратния ефект под формата на намаляване на производителността на компютъра.

Тази задача се изпълнява по два начина:

 • мигащ BIOS видео адаптер;
 • използване на специален софтуер.

Ще разгледаме втория вариант, тъй като първият се препоръчва да бъде използван само от опитни потребители, а начинаещият ще се справи със софтуерните инструменти.

За нашите цели ще трябва да инсталираме няколко комунални услуги. Те ще помогнат не само да променят параметрите на графичния адаптер, но и да наблюдават ефективността му по време на овърклок, както и да оценят крайното увеличение на производителността.

Така че, веднага да изтеглите и инсталирате следните програми:

Към бележката: аварии по време на опити за овърклок на видеокартата не са гаранционно събитие.

Стъпка 1: Температурна ефективност на пътя

Стартирайте помощната програма SpeedFan. Показва данните за температурата на основните компоненти на компютъра, включително видео адаптера.
Данни за програмата SpeedFan
SpeedFan трябва да работи през целия процес. Когато правите промени в конфигурацията на графичния адаптер, трябва да следите температурните промени.

Увеличаването на температурата до 65-70 градуса все още е приемливо, ако е по-високо (когато няма специални товари) - по-добре е да върнете една стъпка.

Стъпка 2: Проверете температурата при високи натоварвания

Важно е да определите как адаптерът реагира на натоварвания при текущата честота. Ние не се интересуваме толкова много от представянето си, колкото и от промяната в температурните показатели. Най-лесният начин за измерване е програмата FurMark. За да направите това, направете следното:

 1. В прозореца FurMark кликнете върху бутона " Проверка на стреса на GPU" .
 2. Провеждане на стрес теста FurMark

 3. Следващият прозорец е предупреждение, че е възможно прегряване поради зареждането на видеокартата. Натиснете GO .
 4. FurMark Предупреждение

 5. Ще се появи прозорец с подробна анимация на пръстена. По-долу е температурната графика. Първо, тя ще започне да расте, но в крайна сметка ще се изравни. Изчакайте, докато се случи, и наблюдавайте стабилно отчитане на температурата от 5-10 минути.
 6. Стрес тест FurMark

  Моля, обърнете внимание! Ако по време на това изпитване температурата се повиши до 90 градуса или повече, е по-добре да го спрете.

 7. За да завършите теста, просто затворете прозореца.
 8. Ако температурата не се повиши над 70 градуса, все пак е допустима, в противен случай е рисковано да се направи овърклок без да се повиши охлаждането.

Стъпка 3: Първоначална оценка на ефективността на видеокартата

Това е стъпка по избор, но ще е полезно да сравните визуално ефективността на графичния адаптер "Преди и след". За да направите това, ние използваме един и същ FurMark.

 1. Кликнете върху един от бутоните в блока "Референтни графични данни" .
 2. Тест за сравнение в FurMark

 3. За момент тестът, с който сме запознати, ще започне, а в края ще се появи прозорец с оценка за ефективността на видеокартата. Напишете или помнете броя на отбелязаните точки.

По-подробна проверка прави програмата 3DMark и следователно дава по-точен показател. За промяна можете да го използвате, но това е, ако искате да изтеглите инсталационния файл от 3 GB.

Стъпка 4: Измерване на първоначалните показатели

Сега нека да разгледаме по-отблизо какво ще работим. Можете да видите необходимите данни чрез графичния процесор GPU-Z. При стартиране той показва всички видове данни за графичната карта NVIDIA GeForce.

 1. Интересуваме се от Pixel Fillrate , Texture Fillrate и Bandwidth .
  Данни за производителността на графичните карти в GPU-Z
  Всъщност тези показатели определят ефективността на графичния адаптер и зависи от това колко добре работят.
 2. Сега малко по-надолу намираме "GPU Clock" , "Memory" и "Shader" . Това са точно стойностите на честотата на графичното ядро ​​на паметта и линията на шината на видеокартата, която ще промените.

Данни за честотите на видеокартата в GPU-Z
След увеличаването на тези данни показателите за производителността също ще се увеличат.

Стъпка 5: Промяна на честотата на видеокартата

Това е най-важният етап и няма нужда да се втурва тук - по-добре е да отделите повече време, отколкото да унищожите хардуера на компютъра. Ще използваме програмата NVIDIA Inspector.

 1. Внимателно прочетете данните в главния прозорец на програмата. Тук можете да видите всички честоти ( часовник ), текущата температура на видеокартата, напрежението и скоростта на вентилатора ( вентилатор ) в проценти.
 2. Кликнете върху бутона "Показване на овърклок" .
 3. Ще се отвори панелът за промяна на настройките. Първо, увеличете Shader Clock с около 10%, като издърпате плъзгача надясно.
 4. Автоматично и "GPU часовник" . За да запазите промените, кликнете върху бутона "Прилагане на часовник и напрежение" .
 5. Увеличете часовника Shader

 6. Сега трябва да проверите как работи видео картата с актуализираната конфигурация. За да направите това, стартирайте FurMark стрес теста отново и наблюдавайте напредъка му за около 10 минути. Изображението не трябва да има никакви артефакти и най-важното - температурата трябва да бъде в рамките на 85-90 градуса. В противен случай е необходимо да намалите честотата, да извършите отново теста и т.н., докато се избере оптималната стойност.
 7. Върнете се в NVIDIA Inspector и също така увеличете "Clock Clock" , без да забравяте да кликнете върху "Apply Clock & Voltage" . След това направете стрес-тест и, ако е необходимо, намалете честотата.

  Забележка: Можете бързо да върнете първоначалните стойности, като кликнете върху "Прилагане на настройките по подразбиране" .

 8. Ако видите, че температурата не само на видеокартата, но и на други компоненти, спазва границите на нормата, тогава можете спокойно да добавяте честоти. Основното нещо е да направим всичко без фанатизъм и да спрем във времето.
 9. В крайна сметка ще остане за една дивизия, за да увеличи "напрежението" (напрежение) и не забравяйте да приложите промяната.

Стъпка 6: Запазете новите настройки

Бутонът "Прилагане на часовник и напрежение" прилага само посочените настройки и можете да ги запазите, като кликнете върху "Създаване на часовници" .
Запазване на настройките
В резултат на това ще се появи бърз достъп на работния плот, след като се стартира, NVIDIA Inspector ще започне с тази конфигурация.

За удобство този файл може да бъде добавен към папката "Стартиране" , така че когато влезете в системата, програмата се стартира автоматично. Желаната папка се намира в менюто "Старт" .
Папка за стартиране в Windows

Стъпка 7: Проверете за промени

Сега можете да видите промените в данните в GPU-Z, както и да проведете нови тестове в FurMark и 3DMark. Сравняването на първичните и вторичните резултати е лесно да се изчисли процентът на увеличение на производителността. Обикновено този показател е близък до степента на увеличение на честотите.

Овърклокването на видеокартата е изключително труден процес и изисква постоянни проверки за определяне на оптималните честоти. Чрез компетентен подход можете да увеличите производителността на графичния адаптер с до 20%, като по този начин увеличите възможностите му до нивото на по-скъпите устройства.