Честно казано, често не трябва да се занимавате с японски софтуер. А PaintTool Sai е само едно от тях. Много хора знаят, че японската култура е доста специфична сама по себе си. Както се оказа, техният софтуер също е специфичен - не е толкова лесно да се разбере програмата веднага.

Въпреки това програмата има много фенове. Особено е обичан от художници на манга. О, да, не казах, че програмата е изоставена само за създаване на чертежи, а не редактирането вече е готово? И всичко е за набор от инструменти, които ще разгледаме по-долу.

Инструменти за рисуване

Четки в PaintTool Sai

Незабавно си струва да споменем, че програмата ... няма ясен набор от инструменти. Но това е дори добро, защото можете да конфигурирате около 60 уникални инструмента, с които най-удобно ще работите. Разбира се, има основен комплект, който включва четка, аерограф, молив, маркер, пълнене и гума. Всеки от тях можете да дублирате, променяйки се с този един от параметрите.

И параметрите, всъщност, доста. Можете да персонализирате формата, размера, прозрачността, текстурата и текстурата. Степента на последните две също се регулира. Освен това, когато създавате четка, можете да й дадете уникално име, за да се движите бързо в бъдеще.

Смесване на цветовете

смесване на бои в PaintTool Sai

Реалните артисти нямат палитра от 16 милиона цвята, така че те трябва да смесват основните цветове. Потребителите на PaintTool Sai имат същата възможност. В програмата има два инструмента, които отговарят за смесването на цветове: цветен миксер и бележник. При първото прилагате 2 цвята, след което изберете по скалата коя от тях е необходима. В преносимия компютър можете да смесвате толкова цветове, колкото искате, което ви позволява да получите по-необичайни нюанси.

разпределяне

избор в PaintTool Sai

Тъй като инструментите за избор са правоъгълна рамка, ласо и "магическа пръчка". Първият, в допълнение към селекцията, изпълнява ролята на трансформация: избраният обект може да бъде опънат или компресиран, усукан или отразен. За втория и третия можете да регулирате само чувствителността и анти-ализирането. За инструментите за подбор обаче не е необходимо повече.

Работа със слоеве

слоеве в PaintTool Sai

Те, разбира се, се подкрепят. И на доста високо ниво. Можете да създадете слоеве на растерни и векторни (около тях по-долу), да добавите маска за слоеве, да промените позицията, да създадете групи и да настроите прозрачността. Също така бих искал да отбележа способността за бързо почистване на слоевете. Като цяло всичко, от което се нуждаете, не е излишно.

Векторна графика

векторни графики в PaintTool Sai

В допълнение към необходимите инструменти, като писалка, гуми, линии и криви, също има доста необичайно, насочени към промяна на дебелината на линиите. Първата - променя дебелината на цялата крива наведнъж, а втората - само в определена точка от нея. Също така си струва да се отбележи, че съставената произволна линия може да бъде редактирана и просто да се плъзгат точките.

Предимства на програмата

• Възможност за персонализиране на кутията с инструменти
• Възможност за смесване на бои
• Създавайте растерна и векторна графика

Недостатъци на програмата

• Трудност при усвояването
• Само един ден от процеса
• Липса на русификация

заключение

Така че PaintTool Sai е отличен инструмент за дигитални художници. Отнема много време, за да свикнете с него, но в крайна сметка ще получите мощен инструмент, с който можете да създадете много добри дигитални рисунки.

Изтеглете пробна версия на PaintTool Sai

Изтеглете последната версия от официалния уебсайт