За предварителния дизайн на градините има функционална и сравнително лесна за управление програма X-Designer.

Въпреки факта, че това приложение е пусната преди много време и не е актуализирано, то не изглежда много остаряло и неудобно. С помощта на X-Designer можете бързо да създадете проект за скица за териториално устройство, използвайки комбинации от различни библиотечни елементи. Програмата е разработена в Русия, така че с развитието на интерфейса потребителят не би трябвало да има проблеми. Процесът на създаване на проект е много интуитивен и също се различава по скорост и простота.

Помислете за основните функции на програмата X-Designer и разберете колко добре е подходяща за нуждите на ландшафтния дизайн.

Прочетете още: Програми за ландшафтен дизайн

Отваряне на шаблон за сцена

За да се разберат по-добре възможностите на програмата и да се оцени нейната пригодност за изпълнение на задачите, потребителят е поканен да отвори тестова сцена с вече съществуващи обекти.

Изпробване на сцена в X-Designer

Създаване на сайт

Преди да започнете да работите с нов проект, X-Designer предлага да определите размера на участъка, дайте името на сено, изберете датата, за която ще се извърши визуализацията.

Параметри на сайта в X-Designer

Добавяне на обекти от библиотеката

Тъй като можем да създадем само графичния дизайн на парцела, използвайки комбинации от готови елементи, най-важната функция на програмата е гъвкавостта и обемът на библиотеката с модели. Каталогът на елементите е структуриран в няколко десетки категории, обхващащи всичко, което може да бъде поставено в модела на сайта.

Библиотеката от примитиви от едната страна е доста голяма, но фактът, че програмата няма поддръжка и нови елементи за нея не са освободени, дава значителни ограничения при създаването на проект, който съответства на реалността.

X-Designer разполага с няколко персонализирани модела къщи, които могат да определят размера, позицията в пространството, материалите на екстериора и конфигурацията на врати и прозорци.

Модел на къща в X-Designer

Потребителят може да запълни сцената с различни дървета, цветя, цветни лехи. Всеки от тези елементи може да бъде редактиран изцяло или чрез части, например стволове или стъбла. Преди да поставите елемент в сцена, можете да зададете състоянието в определено време на годината.

Модели на дървета в X-Designer

Същите свойства, както при растителността, можете да попитате и други библиотечни елементи - фенери, жив плет, магазини, шезлонги. фонтани, басейни и други. За тези обекти можете да изберете материала и конфигурацията.

Елемент от библиотеката в X-Designer

Симулиране на времето от годината

В програмата X-Designer много внимание се отделя на картографиране на модела в различни сезони. С помощта на специалния панел изберете сезона, датата и часа на дисплея. При избора на вариант за зимата земята веднага покрива снега, дърветата са лишени от листа, а цветята изчезват от цветните лехи.

Зимна сцена в X-Designer

Параметрите за показване на обектите по сезоните са зададени в техните свойства, когато се избира от библиотеката.

Цветът на тревата и листата, позицията на слънцето в небето и характеристиките на атмосферата зависят от сезона. Функцията е много визуална и полезна при внедряването на сезонни растения в проекта.

Симулация на облекчение

X-Designer има удобен и интуитивен редактор на терена. С помощта на четка е много лесно да се създадат хълмове и кухини. Четката може също така да изглади прекалено рязкото преместване на релефа или да направи повърхността на хълма плоска. Възникващите кухини могат да бъдат запълнени с вода или отстранени оттам.

Моделиране на ландшафт с четка в X-Designer

Височината на нарастване и вдлъбнатина, както и радиусът на излагане на четката се установяват в метри. За да регулирате изглаждането, е зададен коефициент.

Създаване на зони

Зоните в X-Designer са частите на коловозите, леглата, тревните площи, генерирани въз основа на дадени параметри. Това са сложни обекти, които не могат да бъдат избрани в сцената и могат да бъдат редактирани само чрез панела с опции. Зоните могат да се скриват, изтриват, променят обхвата и запълват.

Инструмент за зона в X-Designer

Слоеста редактиране

Всеки от обектите на сцената се показва в диспечера, където може да се намери и редактира всяка част от сцената. В триизмерния прожекционен прозорец можете временно да скриете предмети с анимиран и неодушевен характер.

Деактивиране на неживата природа в X-Designer

Фотореалистично изобразяване

Потребителят има възможност да настрои пет статични точки за поставяне на фотоапарата и да направи снимка на тях. Създаването на растерно изображение отнема известно време и качеството му е почти същото като картината, която потребителят вижда в реално време. Поради това полезността на механизма за представяне остава спорна. Изображението може да бъде запазено в BMP, JPG и PNG формати.

Прозорецът за изобразяване на X-дизайнер

Така че ние считахме за доста гъвкав и интуитивен продукт за ландшафтен дизайн на X-Designer, който въпреки възрастта си изненадва с изтънчеността и функционалността си.

Тази програма може лесно да бъде използвана както от професионален дизайнер, така и от човек, който не е квалифициран, а просто желае да моделира своя виртуален градински парцел. Какво можем да кажем в крайна сметка?

Предимства на X-Designer

- Рускоезичен интерфейс
- Наличие на подробна помощ за използването на програмата
- наличие на шаблон за сцена
- Интуитивна и проста оперативна логика
- Удобен инструмент за създаване на терени
- Функция за промяна на модела според времето на годината
- Удобна организация на сценични обекти поотделно

Недостатъци на X-Designer

- Ограничен брой обекти в библиотеката. Невъзможност за зареждане на нови обекти в него.
- Не е удобна навигация в триизмерен прозорец
- Невъзможност за създаване на чертежи за създадения проект
- Инструмент за създаване на комплексна зона

Свали X-Designer безплатно

Изтеглете последната версия на програмата