Често се изисква при отпечатване на таблица или друг документ заглавието да се повтори на всяка страница. Теоретично, разбира се, можете да дефинирате границите на страницата през зоната за предварителен преглед и ръчно да въведете името в горната част на всяка страница. Но тази опция ще отнеме много време и ще доведе до прекъсване на целостта на масата. Това е още по-неподходящо, като се има предвид, че в Excel има инструменти, които могат да разрешат задачата много по-лесно, по-бързо и без ненужни пропуски.

Прочетете още:
Как да поправите заглавие в Excel
Създайте заглавна таблица на всяка страница в MS Word

Печатни заглавки

Принципът за решаване на този проблем с инструментите на Excel е, че заглавието ще бъде въведено само веднъж на едно място в документа, но при отпечатване ще се показва на всяка отпечатана страница на документа. Можете да използвате една от следните две опции: да използвате заглавки или долни колонтитули.

Метод 1: Използвайте заглавки или долни колонтитули

Заглавните и долните полета са горното и долното поле на страницата в Excel, които са невидими в нормалния режим на работа, но ако включите данни в тях, те ще бъдат показани на печат върху всяка отпечатани елементи.

 1. Можете да редактирате заглавията и долните колонтитули, като отидете в режим "Структура на страницата" на Excel. Това може да стане чрез прилагане на няколко опции. На първо място можете да превключите към желания режим на работа, като кликнете върху иконата "Структура на страницата" . Той се намира от дясната страна на лентата на състоянието и е централната една от трите икони за превключване на режимите за преглед на документи.

  Отидете в режим размер на страницата чрез иконите в лентата на състоянието в Microsoft Excel

  Втората възможност е първо да отидете в раздела "Преглед" и там да кликнете върху иконата "Структура на страницата" , която е поставена на лентата в полето "Режими на преглед на книги" .

  Преминаване към режима за размер на страницата чрез бутон върху лентата в Microsoft Excel

  Освен това има друга възможност да включите показването на заглавки и долни колонтитули в електронната книга. Отворете раздела "Вмъкване" и кликнете върху бутона "Header and Footer" в групата "Text" .

 2. Превключете към режима на показване на заглавката и долния колонтитул на лентата в Microsoft Excel

 3. След като превключихме на изгледа "Структура на страницата" , листът беше разделен на елементи. Тези елементи просто ще се отпечатат като отделни страници. В горната и долната част на всеки такъв елемент има три полета с надписи и долни колонтитули.
 4. Полета за заглавки в Microsoft Excel

 5. За заглавката на таблицата най-подходящото е централното поле. Следователно, настроим курсора там и просто напишете името, което искаме да присвоим на табличния масив.
 6. Името на таблицата в колоната на колоната в Microsoft Excel

 7. Ако желаете, името може да бъде форматирано със същите инструменти на лентата, които са предназначени за форматиране на данни в нормален лист.
 8. Форматиране на името на таблицата в полето за заглавието на колоната в Microsoft Excel

 9. След това можете да се върнете в нормален режим на гледане. За да направите това, трябва само да кликнете върху иконата вляво, за да превключите режимите за преглед в лентата на състоянието.

  Превключете към нормалния изглед на документа чрез иконата в лентата на състоянието в Microsoft Excel

  Можете също така да отворите раздела "Преглед" , да кликнете върху бутона на лентата, наречен "Нормален" , който се намира в блока "Режими на преглед на книгата" .

 10. Превключете към нормалния изглед на документа чрез бутон на лентата в Microsoft Excel

 11. Както виждате, в режим на нормално гледане името на таблицата изобщо не се показва. Отворете раздела "Файл", за да видите как ще изглежда при печат.
 12. Отворете раздела Файл в Microsoft Excel

 13. След това преминете към секцията "Печат" чрез лявото вертикално меню. Областта за визуализация на документа се намира в дясната част на прозореца, който се отваря. Както можете да видите, първата страница на документа показва името на таблицата.
 14. Визуализация на областта в Microsoft Excel

 15. Превъртайки вертикалната лента за превъртане надолу, виждаме, че заглавието ще се показва на втората и следващите страници на документа при печат. Това означава, че сме решили задачата, която първоначално беше зададена пред нас.

Заглавие на втората страница на документа в Microsoft Excel

Метод 2: Чрез линии

Освен това, можете да показвате заглавието на документ на всеки лист, когато печатате, като използвате линия.

 1. На първо място, в обичайния начин на работа, трябва да въведете името на таблицата над него. Естествено, трябва да е центрирано. Напишете името на документа във всяка клетка над таблицата.
 2. Име на документа в Microsoft Excel

 3. Сега трябва да го центрирате. За да направите това, изберете сегмента на всички клетки от реда, където е поставено името, което е равно на ширината на таблицата. След това в раздела "Начало" кликнете върху бутона "Обединяване и поставяне в центъра" в блока за настройки "Подравняване" .
 4. Поставяне на името в центъра в Microsoft Excel

 5. След като името е поставено в центъра на масата, можете да го форматирате по ваш вкус с различни инструменти, за да го направите изпъкнал.
 6. Форматиране на името в Microsoft Excel

 7. След това преминете към раздел "Структура на страницата" .
 8. Отворете раздела Структура на страницата в Microsoft Excel

 9. Кликваме върху бутона на лентата "Печат на главата", която се намира в полето "Page Setup" .
 10. Отворете заглавката за отпечатване в Microsoft Excel

 11. Прозорецът за настройки на страницата се отваря в раздела "Лист" . В полето "Печат по линии на страница" трябва да посочите адреса на линията, където се намира нашето име. За целта просто поставете курсора в определеното поле и след това кликнете върху всяка клетка в реда, където се намира заглавката. Адресът на този ред ще се появи веднага в полето. След това кликнете върху бутона "OK" в долната част на прозореца.
 12. Прозорецът за настройки на страницата в Microsoft Excel

 13. Преместване в раздела "Файл", за да видите как името ще се показва на отпечатването.
 14. Отворете раздела Файл в Microsoft Excel

 15. Както в предишния пример, отидете в секцията "Печат" . Както можете да видите, превъртате документа с помощта на лентата за превъртане в прозореца за предварителен преглед и в този случай заглавието се показва на всеки лист, готов за печат.

Заглавие на всяка страница в прозореца за преглед в Microsoft Excel

Урокът: Преходни редове в Excel

Така че разбрахме, че в Excel има две опции за бързо показване на заглавката на таблицата на всички отпечатани листове, с минимални усилия. Това може да се направи с надписи или долни колонтитули. Всеки потребител е свободен да решава кой метод е по-удобен за него и е по-подходящ за решаване на задачата. Но все пак е необходимо да се каже, че чрез линии предоставят повече възможности. На първо място, когато се прилага на екрана, името може да се види не само в специален режим на гледане, но и в обичайния. На второ място, ако заглавките и долните колони предполагат поставянето на името само в самия връх на документа, то през заглавните линии заглавието може да бъде поставено във всеки ред на листа. Освен това линиите от край до край, за разлика от заглавията, са замислени от разработчика, специално за организиране на заглавия в документа.