Защитата на важна информация от натрапници и само от любопитни очи е първостепенната задача на всеки потребител, който е активен в Интернет. Често данните се съхраняват на твърди дискове в отворена форма, което увеличава риска от кражба от компютъра. Последствията могат да бъдат много различни - от загуба на пароли до различни услуги преди раздялата с внушителна сума пари, съхранявани на електронни портмонета.

В тази статия разгледайте няколко специализирани програми, които ви позволяват да шифровате и защитавате с парола файлове, директории и сменяеми носители.

TrueCrypt

Този софтуер, може би, е един от най-известните криптори. TrueCrypt ви позволява да създавате криптирани контейнери на физически носители, да защитите флаш дискове, дялове и цели твърди дискове от неоторизиран достъп.

Програмата за криптиране на TrueCrypt файлове и папки

Изтегляне TrueCrypt

PGP Desktop

Това е програма за събиране на данни за максимална защита на информацията на компютъра. PGP Desktop може да шифрова файлове и директории, включително в локалната мрежа, да защитава прикачени файлове и съобщения, да създава криптирани виртуални дискове, да изтрива за постоянно данните чрез презаписване на няколко пропуска.

Програма за криптиране на файлове и папки PGP Desktop

Изтеглете PGP Desktop

Заключване на папките

Folder Lock е най-лесният за използване софтуер. Програмата ви позволява да скриете видимостта на папките, да шифровате файлове и данни на флаш памети, да съхранявате пароли и друга информация на сигурно място за съхранение, да презаписвате напълно документи и свободно място на дискове, да имате вградена защита срещу хакерство.

Програмата за криптиране на файлове и папки Lock Folder

Изтегляне на папка за заключване

Dekart частен диск

Тази програма е предназначена единствено за създаване на шифровани дискови изображения. В настройките можете да зададете кои програми, съдържащи се в изображението, да бъдат стартирани по време на монтаж или демонтаж, както и да активирате защитната стена, която следи приложенията, които се опитват да получат достъп до диска.

Програмата за криптиране на файлове и папки Dekart Private Disk

Изтегляне Декр. Частен диск

R-Crypto

Друг софтуер за работа с крипто контейнери, които действат като виртуални носители за съхранение. Контейнерите R-Crypto могат да бъдат свързани като флаш памети или обикновени твърди дискове и да ги изключват от системата, когато са изпълнени условията, посочени в настройките.

Програмата за създаване на криптирани дискове R-Crypto

Изтеглете R-Crypto

Crypt4Free

Crypt4Free е програма за работа с файловата система. Той ви позволява да шифровате обикновени документи и архиви, прикачени файлове на писма и дори информация в клипборда. Програмата също така включва генератор на сложни пароли.

Програма за криптиране на файлове и папки

Изтегляне на Crypt4Free

RCF EnCoder / Декодер

Този малък шифротел ви позволява да защитавате директории и документи, съдържащи се в тях, с помощта на генерираните ключове. Основната характеристика на RCC EnCoder / DeCoder е способността да се шифрова текстовото съдържание на файловете, както и фактът, че те се доставят само в преносима версия.

Програмата за криптиране на файлове и папки RCF EnCoder-DeCoder

Изтеглете RCF EnCoder / DeCoder

Забранен файл

Най-малкият участник в този преглед. Програмата се изтегля като архив, съдържащ един единствен изпълним файл. Въпреки това, софтуерът може да шифрова всички данни, използвайки алгоритъма IDEA.

Програма за криптиране на файлове и папки. Забранен файл

Изтеглете забранения файл

Беше малък списък от известни и не много програми за криптиране на файлове и папки на твърди дискове на компютъра и подвижни носители. Всички те имат различни функции, но изпълняват една задача - да скрият информацията на потребителя от любопитни очи.