BIOS - набор от микропрограми, които осигуряват взаимодействието на компонентите на хардуерната система. Кодът му е написан на специален чип, разположен на дънната платка, и може да бъде заменен с друг - нов или стар. Винаги е препоръчително да поддържате BIOS актуализиран, тъй като това предотвратява много проблеми, по-специално несъвместимост на компонентите. Днес ще говорим за програми, които помагат да се актуализира кодът на BIOS.

GIGABYTE @BIOS

Както става ясно от заглавието, тази програма е проектирана да работи с "дънни платки" от Gigabyte. Той ви позволява да актуализирате BIOS в два режима - ръчно, като използвате предварително свален фърмуер и автоматично - с връзка към официалния сървър на компанията. Допълнителните функции съхраняват сметища на твърдия диск, нулират настройките по подразбиране и изтриват данните за DMI.

Програма за актуализиране на BIOS GIGABYTE @BIOS

Изтеглете GIGABYTE @BIOS

Актуализиране на BIOS на ASUS

Тази програма, включена в пакета с име "ASUS Update", е сходна по функционалност с предишната, но е насочена изключително към дъските на Asus. Също така знае как да "шие" BIOS по два начина, за да създаде резервни копия на сметища, за да промени стойностите на параметрите до оригиналните.

BIOS актуализиране на BIOS актуализация програма

Изтеглете актуализацията на ASUS BIOS

ASRock Instant Flash

Незабавната Flash не може да бъде напълно считана за програма, тъй като е част от BIOS на дънните платки ASRock и е флаш програма за пренаписване на чип-кода. Достъп до него се извършва от менюто за настройка при стартиране на системата.

Програма за актуализиране на BIOS ASRock Instant Flash

Изтеглете ASRock Instant Flash

Всички програми от този списък помагат за "флаш" BIOS на "дънните платки" на различни производители. Първите две могат да се изпълняват директно от Windows. Когато взаимодействаме с тях, трябва да се помни, че такива решения, които спомагат за улесняване на процеса на актуализиране на кода, са изпълнени с известни опасности. Например, случайна повреда в операционната система може да доведе до неспособност на оборудването. Ето защо тези програми трябва да се използват с повишено внимание. Услугата от ASRock е освободена от този недостатък, тъй като работата й се влияе от минимални външни фактори.