Yandex.Browser е оборудван със защитен режим, който защитава потребителя, когато изпълнява определени действия и операции. Това помага не само за осигуряване на компютъра, но и за предотвратяване на загубата на лични данни. Този режим е изключително полезен, защото в мрежата има доста опасни уебсайтове и измамници, които се стремят да печелят печалба и печалба от потребители, които не са добре запознати с всички сложности на безопасно онлайн присъствие.

Какво представлява защитен режим?

Защитеният режим в Yandex.Browser се нарича Protect. Той ще се включи, когато отворите страници с уеб банкиране и платежни системи. За да разберете, че режимът е включен, можете чрез визуални разлики: разделите и панела на браузъра от светлосиво да се превърнат в тъмно сиво, а в адресната лента има зелена икона с щит и съответния надпис. По-долу има две екранни снимки, чиито страници са отворени в нормален и обезопасен режим:

Нормален режим в Yandex.Browser

Нормален режим

Защитеният режим в Yandex.Browser

Защитен режим

Какво се случва, когато включите Защитения режим

Всички добавки в браузъра са деактивирани. Това е необходимо, за да се гарантира, че никое от неопроверганите разширения не може да проследява чувствителните потребителски данни. Тази мярка за защита е необходима, тъй като някои от добавките могат да съдържат злонамерен софтуер и данните за плащанията могат да бъдат откраднати или заменени. Тези добавки, които Yandex са проверили лично, все още са включени.

Второто нещо, което прави защитният режим, е стриктното проверяване на сертификатите HTTPS. Ако банковият сертификат е остарял или не е надежден, този режим няма да започне.

Мога ли да активирам самия режим на защита?

Както споменахме по-рано, Protect се изпълнява сам, но потребителят може лесно да включи защитен режим на всяка страница, която използва https протокола (а не http). След ръчно активиране на режима, сайтът се добавя към списъка със защитени сайтове. Можете да го направите по следния начин:

1. Отидете на желания сайт с протокола https и кликнете върху иконата за заключване в адресната лента:

Активиране на защитата в Yandex.Browser

2. В отворения прозорец кликнете върху " Детайли ":

Активиране на защитата в Yandex.Browser-2

3. Отидете до дъното и до " Protected Mode ", изберете " Enabled ":

Активиране на защитата в Yandex.Browser-3

Прочетете още: Как да забраните защитения режим в Yandex.Browser

Yandex.Protect, разбира се, защитава потребителите от измамници в Интернет. С помощта на този режим личните данни и парите ще останат в безопасност. Предимството му е, че потребителят може ръчно да добавя сайтове за защита, а също така може да деактивира режима, ако е необходимо. Не препоръчваме да изключвате този режим без специални нужди, особено ако периодично или често извършвате плащания по интернет или управлявате финансите си онлайн.