Виктория или Виктория е популярна програма за анализиране и възстановяване на сектори на твърдия диск. Подходящ за тестване на оборудване директно през пристанищата. За разлика от друг подобен софтуер, той е надарен с удобно визуално изобразяване на блокове по време на сканирането. Може да се използва във всички версии на операционната система Windows.

Възстановяване на HDD с Виктория

Програмата има широка функционалност и благодарение на интуитивния интерфейс може да се използва от професионалисти и обикновени потребители. Подходящи не само за идентифициране на нестабилни и счупени сектори, но и за тяхното "лечение".

Изтеглете Виктория

Съвет: Първоначално Виктория се разпространява на английски език. Ако имате нужда от руска версия на програмата, инсталирайте пляскането.

Етап 1: Извличане на SMART данни

Преди да започнете възстановяването, е необходимо да анализирате диска. Дори и преди това вече сте проверили твърдия диск чрез друг софтуер и сте сигурни, че има проблем. Процедура:

 1. В раздела Стандарт изберете устройството, което искате да тествате. Дори ако в компютъра или лаптопа е инсталиран само един твърд диск, кликнете върху него. Трябва да изберете устройството, а не логическите устройства.
 2. Избор на твърд диск за проверка във Виктория

 3. Кликнете върху раздела "SMART" . Това ще покаже списък с наличните параметри, които ще бъдат актуализирани след теста. Кликнете върху бутона "Получаване на SMART", за да актуализирате информацията в раздела.
 4. Провеждане на SMART анализ във Виктория

Данните за твърдия диск ще се показват в същия раздел почти моментално. Особено внимание трябва да се обърне на елемента "Здраве" - той отговаря за цялостното "здравословно състояние" на диска. Следващият най-важен параметър е "Raw" . Тук се отбелязва броят на счупените сектори.

Етап 2: Тест

Ако анализът SMART разкри голям брой нестабилни области или параметър "Здраве" в жълт или червен цвят, е необходим допълнителен анализ. За това:

 1. Отидете в раздела "Тестове" и изберете желаната област от зоната за тестване. За целта използвайте параметрите "Старт LBA" и "End LBA" . По подразбиране ще се анализира целият твърд диск.
 2. Избор на сайт за тестване чрез Виктория

 3. Освен това можете да зададете размера на блоковете и времето за изчакване на отговора, след което програмата ще продължи да проверява следващия сектор.
 4. Изборът на размера на секторите и времето за изчакване във Виктория

 5. За да анализирате блоковете, изберете режима "Игнориране" , а след това нестабилните сектори просто ще бъдат пропуснати.
 6. Щракнете върху бутона "Старт", за да стартирате теста на твърдия диск. Анализът на диска ще започне.
 7. Началото на теста във Виктория

 8. Ако е необходимо, програмата може да бъде прекратена. За да направите това, кликнете върху бутона "Пауза" или "Стоп", за да прекратите теста.
 9. Временно прекратяване на проверката във Виктория

Виктория си спомня мястото, където операцията беше спряна. Следователно, следващият път, когато тестът не започне от първия сектор, а от момента, в който тестването беше прекъснато.

Етап 3: Възстановяване на диска

Ако след тестването програмата е могла да идентифицира голям процент нестабилни сектори (отговорът от който не е бил получен в определеното време), тогава те могат да бъдат излекувани. За това:

 1. Използвайте раздела "Test" , но този път, вместо да използвате режима "Ignore", използвайте друг, в зависимост от желания резултат.
 2. Изберете "Remap", ако искате да опитате процедурата за пренасочване на сектори от резерва.
 3. Използвайте "Възстановяване", за да се опитате да възстановите сектора (изваждане и пренаписване на данните). Не се препоръчва да избирате за HDD кой обем е над 80 GB.
 4. Задайте "Изтриване", за да започнете да записвате нови данни в лошия сектор.
 5. След като изберете подходящия режим, кликнете върху бутона "Старт", за да започнете възстановяването.
 6. Възстановяване на сектора чрез Виктория

Продължителността на процедурата зависи от размера на твърдия диск и от общия брой нестабилни сектори. Като правило, с помощта на Виктория е възможно да се заменят или възстановят до 10% от дефектните зони. Ако основната причина за повреда е системна грешка, този номер може да е по-голям.

Виктория може да се използва за SMART анализ и пренаписване на нестабилни области на твърдия диск. Ако процентът на лошите сектори е твърде висок, програмата ще го намали до границите на нормата. Но само ако причината за грешките е софтуер.