На дънната платка има голямо разнообразие от съединители и контакти. Днес искаме да ви разкажем за тяхното изкривяване.

Основните портове на дънната платка и тяхното закрепване

Контактите на дънната платка могат да бъдат разделени на няколко групи: съединители за захранване, връзки за външни карти, периферни устройства и охладители, както и контакти на лицевия панел. Помислете за тях в ред.

храна

Електричеството се захранва на дънната платка чрез захранването, което е свързано чрез специален съединител. В модерните дънни платки има два вида: 20-пинов и 24-пинов . Те изглеждат така.
20 и 24-пинов захранващ съединител
В някои случаи към всеки от основните контакти се добавят още четири, за съвместимост на устройства с различни дънни платки.
Съединител за захранване 20 + 4 пина
Първият вариант е по-стар, сега може да се намери на дънни платки, произведени в средата на 2000-те години. Вторият е актуален днес и се използва почти навсякъде. Изгледът на този конектор изглежда.
Съединители за захранване на дънната платка
Между другото, затварянето на контактите PS-ON и COM можете да проверите ефективността на захранването.

Вижте също:
Свързване на захранването към дънната платка
Как да включите захранването без дънна платка

Периферни устройства и външни устройства

Съединителите за периферни устройства и външни устройства включват контакти за твърдия диск, портове за външни карти (видео, аудио и мрежи), LPT и COM входове, както и USB и PS / 2.

Твърд диск
Основният конектор на твърдия диск, който се използва в момента, е SATA (Serial ATA), но повечето от дънните платки също имат IDE порт. Основната разлика между тези контакти е скоростта: първата е значително по-бърза, но втората се дължи на съвместимостта. Конекторите лесно се отличават с външния си вид - изглеждат така.

IDE и SATA съединители на дънната платка

Изводът на всеки от тези пристанища е различен. Това е, което IDE pinout изглежда.

Pinout IDE на дънната платка

И това е SATA.

Прикрепете сериен ATA конектор

В допълнение към тези опции в някои случаи SCSI входът може да се използва за свързване на периферни устройства, но това е рядкост за домашните компютри. В допълнение, повечето съвременни оптични и магнитни дискови устройства използват и тези видове съединители. Ще говорим за това как да ги свържем правилно друг път.

Външни карти
Днес основният съединител за свързване на външни карти е PCI-E. Звукови карти, GPU, мрежови карти и диагностични POST-карти са подходящи за това пристанище. Изключването на този конектор изглежда така.
Pinout PCI-E конектор на дънната платка

Периферни слотове
Най-старите пристанища за външни устройства са LPT и COM (в противен случай, серийни и паралелни портове). Двата типа се считат за остарели, но все още се използват, например, за свързване на старо оборудване, което не може да бъде заменено с модерен аналог. Конекторите за свързване на данни изглеждат.
Pinout LPT и COM конектори
Клавиатурите и мишките се свързват към PS / 2 портове. Този стандарт също се счита за остарял и е масово заменен с по-текущ USB, но PS / 2 предлага повече възможности за свързване на контролните устройства без участието на операционната система, тъй като все още се използва. Приставката на този порт изглежда така.
Pinout PS2 конектор на дънната платка
Моля, обърнете внимание, че входовете за клавиатура и мишка са строго ограничени!

Друг тип съединител е FireWire, известен също като IEEE 1394. Този тип контакт е вид универсална серийна шина предшественик и се използва за свързване на някои специфични мултимедийни устройства като видеокамери или DVD плейъри. На съвременните дънни платки това е рядко, но само за всеки случай, ще ви покажем неговия pinout.
Свържете FireWire конектора на дънната платка

Внимание! Въпреки външното сходство, USB и FireWire портовете са несъвместими!

Днес USB е най-удобният и популярен конектор за свързване на периферни устройства, вариращ от флаш памети и завършващ с външни преобразуватели от цифров към аналогов. Като правило, на дънната платка има от 2 до 4 порта от този тип с възможност за увеличаване на броя им чрез свързване на предния панел (виж по-долу). Доминиращият тип YUSB вече е тип A 2.0, но постепенно производителите преминават към стандарт 3.0, чиято схема за контакт се различава от предишната версия.
Pinout USB 2 и 3-0

Предния панел
Контакти за свързване на стойката на предния панел: някои от тях (например изход за изход или 3,5 мини жак) се извеждат отпред на системния модул. Процедурата за свързване и закрепване на контакти вече е прегледана на нашия уебсайт.

урок: Свързваме се към предния панел на дънната платка

заключение

Прегледахме изместването на най-важните контакти на дънната платка. Обобщавайки, ние отбелязваме, че информацията, представена в статията, е достатъчна за обикновения потребител.