Една от причините, поради които компютърът не се стартира на операционната система Windows 7, е повредата на записа за зареждане (MBR). Нека помислим по какъв начин може да бъде възстановена и следователно да се върне възможността за нормална работа на персонален компютър.

Вижте също:
Възстановяване на операционната система в Windows 7
Решаване на проблеми при изтегляне на Windows 7

Методи за възстановяване на Bootloader

Записът на багажника може да бъде повреден поради различни причини, включително повреда на системата, рязко изключване от захранването или падания на напрежение, вируси и др. Ще разгледаме как да се справим с последствията от тези неприятни фактори, довели до проблема, описан в тази статия. Можете да отстраните този проблем автоматично или ръчно чрез "Командния ред" .

Метод 1: Автоматично възстановяване

Самата операционна система Windows предоставя инструмент, който поправя записа на зареждане. Като правило, след неуспешно стартиране на системата, когато компютърът отново е включен, той автоматично се активира, но трябва само да приемете процедурата в диалоговия прозорец. Но дори и ако автоматичното стартиране не се случи, може да се активира ръчно.

 1. В първите секунди от стартирането на компютъра ще чуете бипкане, което означава товарене на BIOS. Трябва незабавно да задържите клавиша F8 .
 2. Прозорец за стартиране на компютъра

 3. Описаното действие ще накара прозореца да избере типа на системното зареждане. Използвайте бутоните нагоре и надолу на клавиатурата, за да изберете опцията "Отстраняване на неизправности ..." и натиснете Enter .
 4. Стартиране на средата за възстановяване от прозореца за избор на тип за стартиране в Windows 7

 5. Ще се отвори средата за възстановяване. Тук по същия начин изберете опцията "Възстановяване след стартиране" и натиснете Enter .
 6. Преминаване към автоматичното стартиране на възстановяване в среда за възстановяване в Windows 7

 7. След това ще започне автоматичното възстановяване. Следвайте всички инструкции, които ще се показват в неговия прозорец, ако се появи. След завършването на този процес компютърът ще се рестартира и с положителен резултат Windows ще започне.

Ако използвате горния метод, дори не стартирате средата за възстановяване, а след това изпълнете указаната операция, като стартирате от инсталационния диск или USB флаш устройството и изберете опцията Възстановяване на системата в началния прозорец.

Метод 2: Bootrec

За съжаление, описаният по-горе метод не винаги помага, а след това трябва ръчно да възстановите файла boot.ini, като използвате помощната програма Bootrec. Тя се активира чрез въвеждане на командата в "Command Line" . Но тъй като не е възможно да стартирате този инструмент стандартно поради невъзможността да заредите системата, ще трябва да го активирате отново чрез средата за възстановяване.

 1. Започнете обкръжението за възстановяване, като използвате метода, описан в предишния метод. В отворения прозорец изберете опцията "Команден ред" и натиснете Enter .
 2. Стартиране на командния ред в среда за възстановяване в Windows 7

 3. Ще се отвори интерфейсът за команден ред . За да презапишете MBR в първия зареждащ сектор, въведете следната команда:

  Bootrec.exe /FixMbr

  Натиснете клавиша Enter .

 4. Използване на помощната програма Bootrec.exe с атрибута FixMbr в командния ред в Windows 7

 5. След това създайте нов сектор за зареждане. За тази цел въведете командата:

  Bootrec.exe /FixBoot

  Кликнете отново върху Enter .

 6. Използване на помощната програма Bootrec.exe с атрибута FixBoot в командния ред в Windows 7

 7. За да деактивирате програмата, използвайте следната команда:

  exit

  За да го изпълните отново, натиснете Enter .

 8. Деактивирайте помощната програма Bootrec.exe в командния ред в Windows 7

 9. След това рестартирайте компютъра. Има голяма вероятност да се зареди в стандартен режим.

Ако тази опция не помогне, тогава има друг метод, който също се изпълнява чрез помощната програма Bootrec.

 1. Стартирайте "командния ред" от средата за възстановяване. въведете:

  Bootrec /ScanOs

  Натиснете Enter .

 2. Стартиране на помощната програма за сканиране на системата Bootrec.exe в командния ред в Windows 7

 3. Твърдият диск ще бъде сканиран за наличието на инсталираната операционна система. След тази процедура въведете командата:

  Bootrec.exe /RebuildBcd

  Отново кликнете върху клавиша Enter .

 4. Стартираща Bootrec.exe помощна програма за възстановяване за зареждане на записа в командния ред в Windows 7

 5. В резултат на тези действия всички намерени операционни системи ще бъдат записани в менюто за зареждане. Трябва само да затворите програмата, за да приложите командата:

  exit

  След въвеждането му щракнете върху Enter и рестартирайте компютъра. Проблемът с старта трябва да бъде решен.

Деактивиране на помощната програма Bootrec.exe в командния ред в Windows 7

Метод 3: BCDboot

Ако нито първият, нито вторият начин не работят, е възможно да възстановите буутлоудъра чрез друга помощна програма - BCDboot. Подобно на предишния инструмент, той минава през "Командния ред" в прозореца за възстановяване. BCDboot възстановява или създава средата за зареждане на активния дял на твърдия диск. Особено този метод е ефективен, ако средата на зареждане в резултат на неуспех бе прехвърлена на друг дял на твърдия диск.

 1. Стартирайте "Command Prompt" в средата за възстановяване и въведете командата:

  bcdboot.exe c:windows

  Ако операционната ви система не е инсталирана на дял C , тогава в тази команда трябва да замените този символ с текущата буква. След това натиснете клавиша Enter .

 2. Стартиране на помощната програма за възстановяване за зареждане на запис bcdboot.exe в командния ред в Windows 7

 3. Ще се извърши операция по възстановяване, след което е необходимо, както в предишните случаи, да се рестартира компютъра. Bootloader трябва да бъде възстановен.

Има няколко начина да възстановите зареждащия запис в Windows 7, ако е повреден. В повечето случаи е достатъчно да се извърши операция за автоматично реанимация. Но ако приложението му не доведе до положителни резултати, специални помощни програми, които се стартират от "Command Line" в средата за възстановяване на операционната система, идват на помощ.