Разширените потребители понякога трябва да прецизират видеокартата. За да направите това с помощта на вградените инструменти на операционната система е невъзможно, така че трябва да изтеглите специализирани програми. RivaTuner е един от представителите на такъв софтуер и ще бъде разгледан в нашата статия.

Настройки на драйвера

Интерфейсът RivaTuner е разделен на няколко раздели, всеки от които има собствени параметри. В раздела "Начална страница" се изисква да изберете целеви адаптер, ако в системата са използвани няколко. Освен това наличните драйвери също са конфигурирани тук. Струва си да се отбележи, че те не винаги се откриват успешно, понякога ще трябва да рестартирате системата.

Основен прозорец на RivaTuner

Интегрираните графични драйвери не могат да бъдат конфигурирани чрез RivaTuner.

Съветник за създаване на драйвер за монитор

Една от характеристиките на въпросната програма е възможността за фина настройка на дисплея ръчно или чрез използване на вградения съветник. В съответния прозорец има няколко параметъра, които ви позволяват да зададете граничните стойности на резолюцията, като отделно редактирате вертикалните и хоризонталните честоти. Веднага е налице изчисляването на честотите от драйверите, които ще се извършват автоматично.

Резолюция и честота на дисплея в RivaTuner

Настройки на цветовете

В RivaTuner има още един инструмент, който ви позволява да работите с монитора. Основната му цел е настройките на цветовете на ниско ниво. Тук, като плъзнете превключвателите, можете да редактирате яркостта, контраста и гама, както и да регулирате режима RGB. Можете да създадете няколко профила с различни настройки и да ги запазите на компютъра си. По този начин не е необходимо ръчно да променяте параметрите всеки път.

Ниски нива на цветовете в RivaTuner

Редактор на системния регистър

Понякога можете да конфигурирате видеокартата, която искате да промените в регистъра. Правейки това с помощта на вградените инструменти на операционната система не винаги е удобно и дори за дълго време. RivaTuner има вграден специален редактор на регистрите, който показва само най-необходимите параметри. Ето всички основни инструменти за манипулиране на записи в системния регистър.

Вграден редактор на регистрите в програмата RivaTuner

Стартиране на приложения / профили

Програмата поддържа стартирането на определени приложения и профили на видеокарти, които влияят на работата му. В главния прозорец има съответният раздел "Старт" , където се правят всички необходими настройки. Общо се поддържат два типа елементи - стандартът и елементът на бърз достъп до модулите. Изберете един от тях и отидете на създаването.

Създаване на стартови елементи в RivaTuner

Различните модели видеокарти не винаги поддържат стандартни елементи, например може да няма охладители или опции за овърклок на графичния адаптер. Стартовият прозорец на стандартния елемент показва необходимия профил, допълнителни параметри и след това започва.

Редактиране на стандартен елемент в RivaTuner

Планиране на задачите

RivaTuner практически не зарежда системата и работи, докато е в тавата. Поради това можете да използвате удобно задачата за планиране на задачите. Достатъчно е да настроите веднъж необходимите параметри за стартиране на задачата, да зададете график и да запазите настройките. Останалите действия ще се извършват автоматично, например променяне на дисплейните профили или пускане на охладители.

График на задачите в RivaTuner

Графичен подсистемен отчет

Във въпросната програма няма тестове за определяне на производителността и стабилността на видеокартата. Има обаче няколко категории подробни отчети, които показват информация за гуми, конфигурация на устройствата, сметища на северния мост и допълнителни функции. Изберете конкретна категория, за да получите подробна информация за всеки параметър.

Показване на прозореца за показване в RivaTuner

Настройки на програмата

RivaTuner ви позволява да извършвате някои функционални и визуални настройки. Съответният раздел съдържа основните необходими параметри. Например, можете да конфигурирате програмата да стартира автоматично, когато се стартира операционната система, да се показва постоянно над всички прозорци или да редактирате горещи клавиши.

Настройките на RivaTuner

достойнство

  • Програмата е безплатна;
  • Русифициран интерфейс;
  • Вграден редактор на системния регистър;
  • Работа с драйвери за видеокарти;
  • Подробни настройки на дисплея;
  • Планиране на задачите.

недостатъци

  • RivaTuner вече не се поддържа от разработчика;
  • Не е подходящ за неопитни потребители.

RivaTuner е лесна и удобна програма, която позволява на опитни потребители да извършват подробна конфигурация на графични устройства, инсталирани на компютър. Има всички необходими инструменти и функции за редактиране на драйвери, записи в системния регистър и дисплейни профили.