Когато трябва да преинсталирате операционната система на компютъра си, трябва да се погрижите за наличието на стартиращи носители - флаш устройство или диск. Днес е най-лесно да използвате стартиращо USB флаш устройство, за да инсталирате операционната система, и можете да я създадете, като използвате Rufus.

Rufus е популярна програма за създаване на стартиращи носители. Помощната програма е уникална по това, че с цялата си простота разполага с пълен арсенал от функции, които може да се наложи да изпълните, като създадете стартираща медия.

Съветваме ви да погледнете: Други програми за създаване на стартиращи USB флаш памети

Създаване на Bootable Media

С флаш устройство, изтеглена програма Rufus и необходимото ISO изображение, за няколко минути ще имате готово зареждащо се USB флаш устройство с Windows, Linux, UEFI и т.н.

Създаване на стартиращи носители в Rufus

Предварително форматиране на USB устройството

Преди да започнете процеса на създаване на зареждащи се носители, е много важно USB флаш устройството да бъде форматирано. Програмата Rufus ви позволява да изпълните предварителна процедура за форматиране и след това да запишете изображение ISO.

Предварително форматиране на USB носители в Rufus

Способността да тествате медиите за лоши сектори

Успехът при инсталирането на операционната система ще зависи пряко от качеството на използваните сменяеми носители. В процеса на форматиране на флаш устройство, преди да напишете изображение, Rufus ще може да провери USB флаш устройството за лоши блокове, така че ако е необходимо, можете да смените вашето USB устройство.

Възможност за проверка на медиите за наличието на повредени сектори в Rufus

Поддръжка за всички файлови системи

За да се осигури пълна работа с USB устройства, качествен инструмент трябва да поддържа работата с всички файлови системи. Този нюанс е предоставен и в програмата Rufus.

Поддръжка на всички файлови системи в Rufus

Настройване на скоростта на форматиране

Rufus предоставя два типа форматиране: бърз и пълен. За да осигурите качествено премахване на цялата информация, съдържаща се на диска, препоръчваме да премахнете отметката от елемента "Quick Format".

Настройване на скоростта на форматиране в Rufus

Предимства:

  • Не изисква инсталация на компютър;
  • Прост интерфейс с поддръжка на руски език;
  • Помощната програма се разпространява безплатно от сайта на разработчика;
  • Възможност за работа с компютър без инсталирана операционна система.

недостатъци:

  • Не е разкрито.

Урокът: Как да създадете bootable USB флаш устройство Windows 10 в Rufus

Програмата Rufus е може би едно от най-добрите решения за създаване на стартиращо флаш устройство. Програмата осигурява минимални настройки, но може да осигури висококачествен резултат.

Свали Rufus безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт