Преинсталиране на операционната система - процесът е сравнително прост, особено ако основният инструмент за тази операция е предварително подготвен - флаш устройство за първоначално зареждане.

Днес на потребителите се предлагат различни опции за помощни програми за създаване на флаш устройства за инсталиране на операционната система. Някои инструменти обаче са ясно проектирани за начинаещи, докато има много по-функционални инструменти, предназначени за професионалисти.

Rufus

Rufus - свободно изтегляне Rufus

Нека да започнем с най-популярната програма за създаване на стартиращо устройство Windows 7 и други версии на тази операционна система - Rufus.

Тази помощна програма има прост интерфейс, в който трябва само да изберете USB носител и да зададете ISO изображение на разпределението на операционната система, както и поддръжка на руския език, възможността да тествате диска за блокове BAD и много други.

Изтегляне на Rufus

Урокът: Как да създадете bootable USB флаш устройство Windows 10 в Rufus

WinSetupFromUSB

WinSetupFromUSB - свободно изтегляне WinSetup Frome USB

Този инструмент е ефективен начин за създаване на USB флаш устройство с всяка версия на Windows, но програмата явно не е изчислявала за начинаещи, което се дължи на високата му функционалност.

В същото време, това е едно от най-добрите инструменти за създаване на bootable и multi-boot media, което е напълно безплатно.

Изтегляне на WinSetupFromUSB

WinToFlash

WinToFlash - свободно изтегляне

Връщайки се към прости помощни програми за създаване на USB устройства с операционна система Windows, не можете да забравите за простата и напълно безплатна програма WinToFlash.

Въпреки достатъчно високата функционалност интерфейсът на приложението е изграден по такъв начин, че потребителят може да започне работа без проблеми и да създаде стартиращо USB флаш устройство.

Изтегляне на WinToFlash

Урокът: Как да създадете стартиращо флаш устройство с Windows XP в WinToFlash

WiNToBootic

WiNToBootic - свободно изтегляне

Изключително проста програма за създаване на устройство с изображение на Windows XP и по-високо.

Приложението се характеризира с минимални настройки, позволяващи само да се определи подвижния носител и файла с изображението с разпределението на операционната система, след което процесът на създаване на стартиращата медия ще започне незабавно, което ще отнеме само няколко минути.

Изтегляне WiNToBootic

UNetbootin

Безплатно изтегляне Unnetbutin

Операционната система Linux започва да се интересува от все повече потребители: тя е напълно различна от операционната система Windows, има много повече функции и също така се разпространява абсолютно безплатно.

Ако искате да инсталирате Linux на вашия компютър, помощната програма UNetbootin ще бъде отличен избор. Този инструмент има основни функции, но в същото време ви позволява да изтегляте дистрибуции на Linux директно в главния прозорец, така че той може безопасно да се препоръча на начинаещи потребители.

Изтегляне на UNetbootin

Универсален USB инсталатор

Универсален USB инсталатор - свободно изтегляне

Друга помощна програма е насочена към създаване на стартираща медия с Linux дистрибуция.

Както и в UNetbootin, този инструмент ви позволява да изтегляте всяко разпределение на Линукс директно в главния прозорец (или да използвате предварително свалено изображение). По принцип способностите на програмата завършват тук, което я прави отличен инструмент за тези потребители, които първо решиха да опитат Linux операционната система.

Изтеглете Universal USB Installer

Linux Live USB Създател

Linux Live USB Creator - свободно изтегляне

За разлика от Unetbootin и Universal USB Installer, това приложение вече е много по-интересно средство за създаване на мултимедия за инсталиране на Linux OS.

Освен възможността за директно изтегляне на разпространението на операционни системи в прозореца на програмата, трябва да се подчертае възможността за използване на Linux от Windows. За да направите това, не само изображението на операционната система ще бъде написано на флаш устройството, но са заредени файловете на виртуалната машина VirtualBox, което ви позволява да работите с Linux директно от Windows в устройството.

Изтеглете Linux Live USB Creator

DAEMON Tools Ultra

DAEMON Tools Ultra - свободно изтегляне DEMON Tools Ultra

DAEMON Tools Ultra - популярно софтуерно решение за работа с изображения.

Една от характеристиките на приложението е, разбира се, възможността да се създават USB флаш памети за зареждане и се поддържат като дистрибуции на Windows и Linux. Единственият нюанс е, че програмата е платена, но с безплатен пробен период.

Изтегляне на DAEMON Tools Ultra

PeToUSB

PeToUSB - свободно изтегляне

Връщайки се към темата на помощните програми за работа с дистрибуции на операционната система Windows, заслужава да се отбележи простата и напълно безплатна програма PeToUSB, която се оказа, че работи със старите версии на тази операционна система.

Струва си да се отбележи, че ако създадете стартиращо USB флаш устройство вече с модерни версии на Windows (като се започне от седмата), тогава трябва да обърнете внимание на алтернативни опции, например WinToFlash.

Изтегляне на PeToUSB

Win32 Disk Imager

Win32 Disk Imager - свободно изтегляне

Този инструмент, за разлика от например WiNToBootic, е не само инструмент за създаване на устройство, но и отличен избор за създаване на резервни копия на данни с тяхното последващо възстановяване.

Единственият нюанс на програмата е, че работи само с изображения от IMG формат и, както е известно, повечето разпространявания на операционни системи се разпространяват в популярния ISO формат.

Изтеглете Win32 Disk Imager

Бътлър

Бътър - свободно изтегляне

Butler е безплатно решение за създаване на устройство с множество зареждания с Windows.

Сред характеристиките на програмата е ясен интерфейс (който не може да се похвали с програмата WinSetupFromUSB), контрол на командите (например, за да инсталирате USB флаш устройството веднага като основно устройство за зареждане), както и възможност за персонализиране на дизайна на менюто.

Изтегли Бътлър

UltraISO

UltraISO - свободно изтегляне

И накрая, не може да не се споменава най-популярната програма, не само за създаване на стартиращи носители, но и за работа с записващи дискове, създаване и конвертиране на изображения и т.н. - това е UltraISO.

Този инструмент има отлична функционалност, но в същото време лесно и бързо ще създаде USB флаш устройство за инсталиране както на Windows, така и на Linux.

Изтегляне на UltraISO

Урокът: Как да създадем bootable Windows 7 в UltraISO

И в заключение. Днес разгледахме основните помощни програми за създаване на зареждащи USB носители. Всяка програма има свои заслуги и недостатъци, във връзка с които е трудно да се посъветва нещо конкретно. Надяваме се, че с помощта на тази статия вие сте в състояние да определите своя избор.