Сърфирането през пространствата на интернет потребителите се осъществява с помощта на специални приложения - браузъри. В момента има огромен брой браузъри, но сред тях има и няколко лидери на пазара. Сред тях е браузърът Safari, въпреки че е по-нисък в популярността на такива средства като Opera, Mozilla Firefox и Google Chrome.

Безплатният браузър Safari, от световноизвестния пазар на електронни технологии на Apple, бе пуснат за първи път за операционната система Mac OS X през 2003 г. и едва през 2007 г. се появи за Windows. Но благодарение на оригиналния подход на разработчиците, подчертавайки тази програма за сърфиране в интернет сред другите браузъри, Safari бързо успя да спечели своята ниша на пазара. През 2012 г. обаче Apple обяви прекратяването на поддръжката и пускането на нови версии на браузъра Safari за Windows. Най-новата версия на тази операционна система е 5.1.7.

Урокът: Как да Safari да видите историята

Сърфиране в уеб страници

Както всеки друг браузър, основната функция на Safari е сърфирането в уеб страници. За тези цели се използва собствен двигател на Apple, WebKit. По едно време, благодарение на този двигател, браузърът Safari беше смятан за най-бърз и дори и сега, в зависимост от скоростта на зареждане на уеб страниците, не могат да се конкурират с много съвременни браузъри.

Сърфиране в интернет Safari браузър

Подобно на огромното мнозинство от други браузъри, Safari поддържа няколко раздели едновременно. По този начин потребителят може да посети няколко сайта наведнъж.

Работа с няколко раздела на браузъра Safari

Сафари поддържа следните уеб технологии: Java, JavaScript, HTML 5, XHTML, RSS, Atom, рамки и още много други. Въпреки това, предвид факта, че от 2012 г. насам браузърът за Windows не е актуализиран и интернет технологиите не са неподвижни, Safari понастоящем не може напълно да поддържа работата с някои съвременни сайтове, например с популярната видео услуга YouTube.

Съобщение за прекратяване на поддръжката за YouToobe от браузъра Safari

Търсачки

Както всеки друг браузър, Safari има вградени търсачки за по-бързо и по-удобно търсене на информация в интернет. Това са търсещите машини на Google (инсталирани по подразбиране), Yahoo и Bing.

Търсачки в Сафари

Топ сайтове

Доста оригинален елемент на браузъра Safari е Top Sites. Това е списъкът с най-често посещаваните сайтове, излизащи в отделен раздел и съдържащи не само имената на ресурсите и техните уеб адреси, но и миниатюри за визуализацията. С технологията Cover Flow екранът с миниатюри изглежда обемист и реалистичен. В раздела "Най-добри сайтове" можете да показвате едновременно 24 най-често посещавани интернет ресурси.

Топ сайтове в Safari

отметки

Както всеки браузър, Safari има секция с отметки. Тук потребителите могат да добавят най-харесваните сайтове. Както и в "Най-популярни сайтове", има възможност за визуализиране на миниатюри, добавени към сайтове с маркери. Но с инсталирането на браузъра по подразбиране са добавени няколко популярни интернет ресурси към отметката.

Табла в Safari

Особен вариант на отметките е така нареченият списък за четене, където потребителите могат да добавят сайтове, за да ги видят по-късно.

Табла в Safari

История на посещаваните уеб страници

Потребителите на Safari също имат възможността да преглеждат историята на посещаваните уеб страници в специална секция. Интерфейсът на историята е много подобен на визуалния дизайн на отметките. Тук можете да видите и миниатюрите на посетените страници.

История в Safari

Download Manager

Сафари има много прост мениджър за изтегляне на файлове от Интернет. Но, за съжаление, тя е много малко функционална и като цяло няма инструменти за управление на процеса на изтегляне.

Мениджър за изтегляне в Safari

Запазване на уеб страници

Потребителите на браузъра Safari могат да запазват любимите си уеб страници директно на твърдия диск. Това може да бъде направено в html формат, т.е. във формата, в която са публикувани на сайта, и можете да запазите един уеб архив, където и текстът, и изображенията ще бъдат опаковани.

Запазване на страница в уеб архивен формат

Форматът на уеб архива (.webarchive) е изключителното изобретение на разработчиците на Safari. Това е по-правилен аналог на MHTML формата, който Microsoft използва, но е по-рядък, така че само Safari браузърите могат да отворят уеб-архивния формат.

Работа с текст

В браузъра Safari има вградени инструменти за работа с текст, които ще бъдат полезни например при общуване на форуми или оставяне на коментари в блогове. Сред основните инструменти: проверка на правописа и граматика, набор от шрифтове, коригиране на посоката на параграфите.

Работа с текст в браузъра Safari

Бонджур технология

Браузърът Safari има вграден инструмент Bonjour, от който обаче е възможно да откажете инсталирането. Този инструмент осигурява по-лесен и правилен достъп на браузър до външни устройства. Например можете да свържете Safari с принтер, за да отпечатате уеб страници от Интернет.

Печат в Safari

експанзия

Браузърът Safari поддържа работа с разширения, които обогатяват неговата функционалност. Например, блокирайте рекламата или, напротив, осигурете достъп до блокирани сайтове. Но разнообразието от такива разширения за Safari е много ограничено и не може да се сравни с огромния брой добавки за Mozilla Firefox или браузърите, създадени на двигателя на Chromium.

Разширения на браузъра Safari

Предимства на Safari

  1. Удобна навигация;
  2. Наличие на интерфейса на руски език;
  3. Много висока скорост на сърфиране в интернет;
  4. Наличие на разширения.

Недостатъци на Safari

  1. Версията за Windows не се поддържа от 2012 г .;
  2. Някои модерни уеб технологии не се поддържат;
  3. Малък брой допълнения.

Както можете да видите, браузърът Safari има много полезни функции и възможности, както и доста висока скорост на сърфиране в интернет, което го прави един от най-добрите уеб браузъри. За съжаление, във връзка с прекратяването на поддръжката на операционната система Windows и по-нататъшното развитие на уеб технологиите Safari за тази платформа стана все по-остаряла. В същото време, браузър, предназначен за операционната система Mac OS X, и понастоящем поддържа всички съвременни стандарти.

Изтегляне на програмата Safari безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт