Вече сме писали за такава прекрасна програма като FL Studio, но нейната богата и по-важна професионална функционалност може да бъде проучена почти безкрайно. Като една от най-добрите цифрови аудио работни станции в света (DAW), тази програма предоставя на потребителя неограничени възможности за създаване на собствена музика, уникална и висококачествена.

FL Studio не налага ограничения в подхода към написването на собствените му музикални шедьоври, оставяйки избора на композитора. Така че, някой може да записва истински, живи инструменти, а след това да ги допълва, подобрява, обработва и комбинира в едно в прозореца на този ужасен DAW. Някой използва различни виртуални инструменти, някои бримки и проби, а някои комбинират тези методи един с друг, като произвеждат нещо невероятно и завладяващо от гледна точка на музика.

FL Studio

Ако обаче сте избрали FL Studio като основен работещ секвенсер и това е софтуерът, в който създавате музика "от и към", вероятно няма да можете да правите без проби. Сега почти всяка електронна музика (означаваща не жанр, а метод на създаване) се създава с помощта на проби. Това са хип-хоп, барабан-бас, и дъбстеп, къща, техно и много други музикални жанрове. Преди да поговорим за това, какви са проби за FL Studio, трябва да разгледате самата концепция за пробата.

Пробата е дигитизиран звуков фрагмент с относително малък обем. На по-прост език, това е звук, готов за употреба, нещо, което може да бъде "заклещено" в музикална композиция.

Какви са пробите?

Говорейки директно за FL Studio (същото важи и за други популярни DAW), пробите могат да бъдат разделени на няколко категории:

еднократна ( еднократна ) - може да бъде един барабан или перкусионен удар, както и бележка за всеки музикален инструмент;

еднократна извадка в FL Studio

цикъл е пълен музикален фрагмент, готов партида от един музикален инструмент, който може да бъде zatyklyit (повтаря се) и ще звучи холистично;

Loop в FL Студио

проби за виртуални инструменти (VST-plugins) - докато някои виртуални музикални инструменти извличат звук чрез синтез, други работят върху проби, които са готови звуци, предварително записани и добавени към библиотеката на даден инструмент. Трябва да се отбележи, че проби за така наречените виртуални пробойници се записват отделно за всяка нота.

Проби за виртуални инструменти в FL Studio

В допълнение, проба може да се нарече всеки звуков фрагмент, който сами ще отрежете някъде от или да запишете, и след това да го използвате във вашия музикален състав. В епохата на своето създаване хип-хоп е създаден изключително на проби - диджеи, извлечени от всички видове фрагменти от записи, които тогава хармонично се комбинират в пълни музикални композиции. Така че, някъде барабанистката партия беше "изрязана" (а често и всеки звук беше отделен), някъде бас линия, някъде главната мелодия, всичко това по пътя се промени, беше обработено от ефекти, насложени едно върху друго, постепенно станали нещо, нещо ново, уникално.

Проби (музикални фрагменти) в FL Studio

Какви музикални инструменти се използват за създаване на мостри

Като цяло технологията, подобно на самата концепция за извадка, не забранява използването на няколко музикални инструмента за нейното създаване. Ако обаче възнамерявате да създадете музикален състав, чиято идея е в главата ви, един пълноценно музикален фрагмент е малко вероятно да ви е удобно. Ето защо примерите, в по-голямата си част, са разделени на отделни категории, в зависимост от това кой музикален инструмент е записан при създаването им, може да бъде:

  • шок;
  • клавиатури;
  • String;
  • Вятър;
  • етнически;
  • Електронно.

Но в този списък с инструменти, чиито мостри, които можете да използвате в своята музика, не свършва там. В допълнение към тези инструменти, можете да намерите образци с всякакви "добавки", фонови звуци, включително Ambient и FX. Това са звуци, които не попадат в определена категория и не са пряко свързани с музикални инструменти. Независимо от това, всички тези звуци (например памук, скърцане, пукане, скърцане, природа, звуци) също могат да се използват активно в музикалните композиции, което ги прави по-малко стандартни, по-обемни и оригинални.

FX проби в FL Studio

На такива проби се определя отделно място като капела за FL Studio. Да, това са записани вокални части, които могат да бъдат като индивидуални викове, цели думи, фрази и дори пълноценни двойки. Между другото, след като сте намерили подходяща вокална част, разполагайки с добра инструментална екипировка (или просто идея в главата, готова за реализация), използвайки възможностите на FL Studio, можете да създадете наистина уникален, висококачествен микс или ремикс.

a cappella за FL Studio

Какво трябва да обърнете внимание при избора на мостри

FL Studio е професионална програма за създаване на музика. Въпреки това, ако качеството на извадките, използвани за създаване на ваши собствени композиции, ще бъде посредствено, ако не и ужасно, няма да получите студиен звук, дори ако имате доверие в смесването и овладяването на про проследяването.

Урокът: Смесване и овладяване в FL Studio

Качеството е първото нещо, което трябва да обърнете внимание при избора на проба. Ако е по-точно, е необходимо да се разгледа разделителната способност (броя битове) и честотата на вземане на проби. Ето защо, колкото по-високи са тези числа, толкова по-добре ще бъде вашата проба. В допълнение, форматът, в който е записан този звук, е не по-малко важен. Стандартът, който се използва не само в повечето програми за създаване на музика, е WAV форматът.

качеството на извадката в FL Studio

Къде да вземем проби за FL Studio

Комплектът от този секвенсер включва доста проби, включително еднократни звуци и завършени цикли. Всички те са представени в различни музикални жанрове и са удобно сортирани в папки, но само този набор от шаблони няма да е достатъчен, за да работи някой. За щастие, възможностите на тази популярна работна станция ви позволяват да добавите неограничен брой проби към нея, най-важното е да имате достатъчно мета на вашия твърд диск.

Урокът: Как да добавите мостри към FL Studio

Така че, първото място, където си струва да се търсят проби, е официалният уебсайт на програмата, където е предвиден специален раздел за тези цели.

Изтеглете мостри за FL Studio

За щастие или за съжаление, всички мостри, представени на официалния сайт, се изплащат, всъщност, тъй като детето е детето Image Line. Разбира се, за качествено съдържание, което винаги трябва да плащате, особено ако създавате музика не само за забавление, но и с желание да печелите от него, продавайте го на някого или някъде, за да излъчвате.

Проби на официалния сайт на FL Studio

В момента има много автори, които създават мостри за FL Studio. Благодарение на техните усилия, можете да използвате звуци с професионално качество, за да напишете собствена музика, независимо от жанровете. Можете да разберете за някои популярни образци тук, още източници на качество, професионални мостри за създаване на собствена музика ще намерите по-долу.

ModeAudio предлагат огромна колекция от проби от различни музикални инструменти, които са идеални за такива жанрове като Downtempo, Хип-хоп, House, Minimal, Pop, R & B и много други.

ProducerLoops - няма смисъл да ги разделяте по жанр, защото на този сайт можете да намерите примерни пакети за всеки вкус и цвят. Всички музикални части, всякакви музикални инструменти - всичко, което е необходимо за продуктивно творчество.

Сурови контури - примерните пакети на тези автори са идеални за създаване на музика в жанровете на Tech House, Techno, House, Minimal и други подобни.

LoopMasters - това е огромен склад за проби в жанровките на BreakBeat, Downtempo, Electro, Techno Trance, Urban.

Голямата риба аудио - на сайта на тези автори можете да намерите образци на почти всеки музикален жанр, за който всички те са удобно сортирани. Не знам какви звуци имате нужда? Този сайт със сигурност ще ви помогне да намерите точния.

Струва си да се отбележи, че всички горепосочени ресурси, като официалния сайт на FL Studio, разпространяват своите примерни пакети не са безплатни. Въпреки това, в огромния списък на съдържанието, представено на тези сайтове, можете да намерите тези, които са свободно достъпни, както и тези, които можете да си купите за стотинка. В допълнение, авторите на проби, както и всички добри продавачи, често правят отстъпки за стоките си.

Къде да вземем проби за виртуален сеплер

На първо място, струва си да се отбележи, че виртуалните пробойници се предлагат в два типа - някои от тях са предназначени за създаване на проби самостоятелно, други - вече съдържат тези звуци в библиотеката си, което между другото винаги може да бъде разширено.

Контактът от Native Instruments е най-добрият представител на виртуалните образци от втория тип. Външно изглежда като всички виртуални синтезатори, налични в FL Studio, но тя работи съвсем различно.

Контакт в FL Studio

Може да бъде наречен агрегатор на VST плъгини и в този случай всеки отделен plug-in е проба Pak, която може да бъде толкова разнообразна (съдържаща в своя състав звуците на различни музикални инструменти и жанрове) или монотонен, състоящ се само от един инструмент, например пиано.

Компанията Native Instruments, която е разработчик на "Контакт", за годините на своето съществуване направи просто неописуем принос в музикалната индустрия. Те създават виртуални инструменти, пробни пакети, пробовземачи, но освен това произвеждат уникални музикални инструменти, които можете да докосвате с ръцете си. Това не са просто пробойници или синтезатори, а физически аналози на всички възможности на програми като FL Studio, въплътени в едно устройство.

Свържете се с NI в FL Studio

Но не става дума за заслугите на Native Instruments, по-точно за всички останали. Като автор на "Контакт", тази компания издава за него доста много т.нар. Разширения, виртуални инструменти, съдържащи примерни библиотеки. В детайли за изучаване на техния асортимент, избор на подходящи звуци и за изтегляне или купуване от тях е възможно на официална страница на разработчиците.

Изтеглете мостри за контакт

Как да създадете сами мостри

Както споменахме по-горе, някои извадки извличат звука (Contact), други - позволете на този звук да създаде по-точно, за да направите свои собствени мостри.

Създайте своя собствена уникална извадка и я използвайте, за да създадете своя собствена музикална композиция в FL Studio, е съвсем проста. Първо трябва да намерите парче музикален композит или друг аудио запис, който искате да използвате, и да го изрежете от пистата. Можете да го направите или от редактори на трети страни, или от стандартни инструменти на FL Studio, използващи Fruity Edison.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Програми за подрязване на песни

Едисън във ФЛ Студио

Така че, отрязвайки необходимия фрагмент от пистата, запишете, за предпочитане, като оригинал, без да се влошава, но без да се опитвате да правите по-добре със софтуера, изкуствено надвишавайки скоростта.

Сега трябва да добавите стандартния плъгин - Slicex - в шаблона на програмата и да заредите фрагмента, който нарязвате на него.

Slicex в FL Студио

Той ще бъде показан под формата на форма на вълната, разделен със специални маркери на отделни фрагменти, всеки от които съответства на отделна бележка (но не и на звук и тоналност) на пианото ролка, бутони на клавиатурата (които също могат да възпроизвеждат мелодия) или MIDI клавишни клавиши. Броят на тези "бележки" фрагменти зависи от дължината на мелодията и нейната плътност, но ако искате всички от тях да могат да се коригират ръчно, тоналността остава непроменена.

създаване на проба в FL Studio

По този начин можете да използвате бутоните на клавиатурата, да кликнете върху MIDI или само върху мишката, за да възпроизведете собствената си мелодия, използвайки звуците на фрагмента, който сте изрязали. В този случай звукът, който се намира на всеки отделен бутон, е отделна извадка.

Всъщност това е всичко. Сега знаете какви са примерите за FL Studio, как да ги избирате, къде да ги търсите и дори как можете сами да ги създадете. Пожелаваме ви творчески успех, развитие и производителност при създаването на собствена музика.