Търсачките се подобряват от ден на ден, като помагат на потребителите да получат подходящото съдържание сред огромните слоеве информация. За съжаление в много случаи заявката за търсене не може да бъде удовлетворена, поради недостатъчната точност на самата заявка. Има няколко тайни за настройка на търсачката, която ще ви помогне да филтрирате ненужната информация, за да получите по-точни резултати.

В тази статия ще разгледаме някои правила за формулиране на заявка в системата за търсене на Yandex.

Спецификация на думата морфология

1. По подразбиране търсачката винаги извежда резултатите от всички форми на входната дума. Поставянето на оператора "!" В реда преди думата за търсене (без кавичките) ще получите резултати с тази дума само в посочената форма.

Същият резултат може да се постигне и чрез включване на разширено търсене и натискане на бутона "Точно както в заявката".

Тайните на правилното търсене в Yandex 1

2. Ако поставите реда преди думата "!!", системата ще избере всички форми на тази дума, с изключение на формулярите, свързани с други части на словото. Например, тя ще вземе всички форми на думата "ден" (ден, ден, ден), но няма да покаже думата "пуснати".

Прочетете също: Как да търсите по картина в Yandex

Изяснете контекста

С помощта на специални оператори се посочва задължителното присъствие и позиция на думата в търсенето.

1. Ако направите заявката в кавички ("), Yandex ще търси точно тази позиция на думи в уеб страници (идеална за търсене на кавички).

Тайните на правилното търсене в Yandex 2

2. В случай, че търсите оферта, но не помните дума, поставете * вместо нея, докато цялата заявка трябва да бъде цитирана.

Тайните на правилното търсене в Yandex 3

3. Поставете знак + преди думата, посочвате, че тази дума трябва да бъде намерена на страницата. Може да има няколко такива думи и трябва да поставите + преди всяко от тях. Думата в ред, пред която този знак не е необходима, се счита за незадължителна и търсещата машина ще показва резултати с тази дума без нея.

Тайните на правилното търсене в Yandex 4

4. Операторът "&" ви помага да намерите документи, в които думи, отбелязани от оператора, се намират в едно изречение. Иконата трябва да се поставя между думите.

Тайните на правилното търсене в Yandex 5

5. Операторът "-" (минус) е много полезен. Той изключва маркираната дума от търсенето, намирайки страници само с думите, оставащи в низа.

Тайните на правилното търсене в Yandex 6

Този оператор също може да изключи група думи. Включете група от нежелани думи в скоби и поставете знак минус пред тях.

Тайните на правилното търсене в Yandex 7

Конфигуриране на разширено търсене в Yandex

Някои функции на Yandex, които усъвършенстват търсенето, са вградени в удобна интерактивна форма. Ще я опознаем по-добре.

Тайните на правилното търсене в Yandex 8

1. Включва регионално обвързване. Можете да намерите информация за конкретно място.

2. В този ред можете да въведете сайта, на който искате да търсите.

3. Задайте вида на файла, който да бъде намерен. Тя може да бъде не само уеб страница, но и PDF, DOC, TXT, XLS и файлове за отваряне в Open Office.

4. Активирайте търсенето само на документите, които са написани на избрания език.

5. Можете да филтрирате резултатите по дата на актуализация. За по-прецизно търсене се предлага линия, в която можете да въведете началната и крайната дата за създаване (актуализиране) на документа.

Прочетете също: Как да направите Yandex вашата начална страница

Тук сме се запознали с най-актуалните инструменти, уточняващи търсенето в Yandex. Надяваме се тази информация да направи търсенето по-ефективно.