Майкрософт Уърд

Софтуерът Microsoft Word е първият в нашия списък, тъй като е познат на много потребители и не трябва да се занимава с новия интерфейс при писане на автобиография. Word има отделен шаблон, създаден специално за съставяне на този формуляр. Официалният шаблон може да бъде избран от списъка при създаване на нов документ и тогава остава само да го редактирате, като въведете вашите данни. Понякога за това трябва да използвате стандартизирани шрифтове и маркировки, които вече ще бъдат инсталирани по подразбиране в Word, така че да не се налага да конфигурирате нищо допълнително.

Използване на Microsoft Word за създаване на автобиография


Ако обаче решите да модифицирате автобиографията си, като вмъкнете няколко снимки, примери за работа или необичаен дизайн на самия формуляр, Microsoft Word ще ви позволи да направите и това, предлагайки всички необходими функции. Изберете шрифтове, коригирайте позицията на блоковете, добавете свои отстъпи, граници, променете цвета и запълнете, за да придадете на автобиографията си вида, който искате. Microsoft Word има руски, така че дори начинаещият лесно може да разбере как да си взаимодейства с него. Единственият недостатък е платеното разпространение, но често Word може да бъде закупен с отстъпка в пакетираното решение на Office 365.

Изтеглете Microsoft Word

OpenOffice Writer

Основният конкурент на предишното решение е OpenOffice Writer, който се разпространява безплатно и осигурява почти идентична функционалност. За съжаление тази програма няма вграден шаблон, който ви позволява да изберете готово резюме и да го редактирате според вашите нужди, но когато създавате нов проект на Reiter, можете да отидете на официалния уебсайт и да намерите подходящ шаблон там. Остава само да го изтеглите и отворите, за да започнете да съставяте документа.

Използване на OpenOffice Writer за създаване на автобиография

Всички шрифтове, отстъпи и дизайни ще бъдат автоматично прехвърлени и запазени при редактиране, но нищо не ви пречи да изберете ръчно подходящата маркировка. В OpenOffice Writer това се прави по същия начин, както във всеки друг стандартен текстов редактор, а външният вид е близък до Microsoft Word. Корпоративният формат, в който се запазва автобиографията, се нарича ODT и не винаги се отваря чрез друг софтуер или онлайн, така че възможността за запазване, например, в същия DOC, понякога ще бъде полезна. Съветваме ви да го приложите, като прочетете изискванията на компанията, която изисква вашето автобиография.

Изтеглете OpenOffice Writer

Adobe indesign

Функционалността на Adobe InDesign е насочена към работа с документи от различни формати. Този софтуер често се използва от дизайнерите, за да изложи външния вид на списание, плакат или тематичен плакат. Поради наличието на огромен брой полезни инструменти в InDesign, можете да създадете уникално резюме, придавайки му професионален вид, което е малко вероятно да бъде постигнато с помощта на обикновен текстов редактор. По-добре е да напишете самото резюме предварително, така че готовият текст да може просто да бъде копиран, поставен и форматиран в самия софтуер, създавайки правилната маркировка.

Използване на Adobe InDesign за създаване на автобиография

След това работете с икони, декоративни елементи, блокове и тяхното подреждане, тъй като приложението поддържа и стандартния набор от инструменти, присъщи на графичните редактори от тази компания. За начинаещ потребител този процес може да изглежда сложен, затова ви съветваме да намерите съответните уроци в Интернет, както и да изтеглите свободно достъпни примери, които да използвате като шаблон при създаването на собствено резюме. На снимката по-горе можете да видите точно резултата, който може да бъде постигнат в Adobe InDesign.

Изтеглете Adobe InDesign

Microsoft PowerPoint

Понякога автобиографията не се побира на една страница или първоначално е замислена като проект в различен формат. Microsoft PowerPoint ще ви помогне да създадете такава презентация, където можете да добавите музика, анимация, да настроите автоматични преходи на слайдове и да работите върху уникална презентация. Мнозина вече са запознати с този инструмент, така че остава само да разберат как да поставят елементите правилно.Това ще помогне на учебни материали или готови проекти, използвани като шаблон. Такова съдържание е свободно достъпно в Интернет и може да бъде намерено без проблеми чрез търсачката.

Използване на Microsoft PowerPoint за създаване на автобиография

Единственото нещо, което трябва да бъде изяснено преди изпълнението на проект в PowePoint, е възможността за изпращане на автобиография в този формат. Някои работодатели не разрешават използването на презентации или не могат да ги отварят на устройствата, от които обикновено преглеждат автобиографиите на служителите. В противен случай не трябва да възникват трудности при работа с този софтуер. Използвайте цялата си креативност и въображение, за да създадете уникално представяне на вашата кандидатура, а за по-подробно описание на програмата прочетете връзката по-долу.

Изтеглете Microsoft PowerPoint

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator е друго решение на известна компания, което е подходящо и за дизайн на автобиографии. Основната му функционалност се фокусира върху векторната графика, но може да се използва за стилизиране на самия документ. След това остава само да вмъкнете текста, да го форматирате и да направите допълнителни елементи, например да поставите вашата снимка или примери за работа. Предимството на Adobe Illustrator е, че потребителят ще може директно да създава различни икони, които се използват като символи и декорация.

Използване на Adobe Illustrator за създаване на автобиография

Adobe Illustrator обаче има и своите недостатъци, които са липсата на някои опции за форматиране и структуриране на текст. Когато става въпрос за просто резюме или проект със свободна форма, креативни хора, които искат да впечатлят с автобиографията си, могат безопасно да използват този софтуер, внасяйки нещо ново в дизайна на такава работа. Бъдете готови за факта, че когато се запознаете с Adobe Illustrator, ще трябва да прочетете ръководството от разработчиците или да гледате няколко урока от други потребители, за да разберете принципа на взаимодействие.

Изтеглете Adobe Illustrator

Електронен персонал

E-Staff се различава коренно от всички разгледани по-горе решения, тъй като просто има различна цел. Този софтуер е насочен към различни компании и взаимодействия между служителите. Тя ви позволява да следите персонала, да водите документи, да общувате с доставчици, да поддържате счетоводни записи и график. Има специален модул за автобиографии в E-Staff, наречен "Кандидат"... Той има отделен формуляр, който трябва да се попълни от служител или просто човек, който иска да си намери работа, след като е получил своите пълномощия и е влязъл в системата.

Използване на E-Staff за създаване на автобиография

E-Staff има както задължителни полета за попълване, така и безплатна форма, където е посочена основната информация за кандидата. Ако автобиографията вече се съхранява в текстов формат, тя може бързо да бъде импортирана с помощта на вградената опция. Всички автобиографии, направени в програмата, се записват на компютъра като отделни файлове, те са достъпни за копиране и прехвърляне в друго копие на софтуера. Само оторизирани акаунти със съответните права могат да преглеждат и управляват автобиографии чрез E-Staff. За подробна информация относно останалите функции на програмата прочетете статията на официалния уебсайт на връзката по-долу.

Изтеглете E-Staff от официалния уебсайт

Съществуват и специални онлайн услуги, фокусирани върху изпълнението на същата задача. Те предоставят различни набори от функции и ви помагат да форматирате правилно документа си. Ако търсите еднократно решение за писане на автобиография, обърнете внимание на сайтовете, използващи нашите отделни материали.

Повече информация: Онлайн услуги за създаване на автобиография