Можете да работите с логическите и физическите дискове на компютъра, като използвате стандартните инструменти на операционната система, но не винаги е удобно да направите това, а освен Windows липсват някои важни функции. Ето защо най-добрият вариант би бил да използвате специални програми. Избрахме няколко представители на такъв софтуер и ще разгледаме подробно всяка от тях в тази статия.

Мениджър на активните дялове

Първият в списъка ще бъде безплатната програма Active Partition Manager, която предоставя на потребителите основен набор от функции за управление на диска. С него можете да форматирате, увеличавате или намалявате размера, редактирате сектори и променяте атрибутите на диска. Всички действия се извършват само с няколко кликвания, дори и неопитен потребител лесно ще овладее този софтуер.

Мениджър на активния дял на работното пространство

Освен това, Partition Manager има вградени помощници и магьосници за създаване на нови логически дялове на твърдия диск и неговия образ. Всичко, което трябва да направите, е да изберете необходимите параметри и да следвате простите инструкции. Липсата на руски език обаче ще направи процеса малко по-труден за някои потребители.

Изтеглете мениджъра на активните дялове

AOMEI Помощник за разделяне

AOMEI Partition Assistant предлага леко различни характеристики при сравняване на тази програма с предишен представител. В Partition Assistant ще намерите инструменти за конвертиране на файловата система, прехвърляне на операционната система на друг физически диск, възстановяване на данни или създаване на стартиращо USB флаш устройство.

Информация за секцията в програмата AOMEI Partition Assistant

Заслужава да се отбележи стандартните характеристики. Например този софтуер може да форматира логически и физически дискове, да увеличава или намалява размера на дяловете, да ги обединява и да разпределя свободно пространство между всички дялове. AOMEI Partition Assistant се разпространява безплатно и се предлага за изтегляне на официалния сайт на разработчика.

Изтеглете AOMEI Помощник за разделяне

Съветник за разделянето на MiniTool

Следващо в списъка ни ще бъде съветникът за разделяне на MiniTool. Той включва всички основни инструменти за работа с дискове, така че всеки потребител ще може: да форматира дялове, да ги разширява или обединява, да копира и премества, да тества повърхността на физически диск и да възстановява някаква информация.

Основен прозорец на съветника за разделяния на MiniTool

Представените функции ще бъдат достатъчни, за да могат повечето потребители да работят комфортно. В допълнение, MiniTool Partition Wizard предлага няколко различни магьосници. Те помагат за копиране на дискове, дялове, преместване на операционната система, възстановяване на данни.

Изтегляне на съветника за разделяне на MiniTool

Майстора на разделянето на EaseUS

EaseUS Partition Master има стандартен набор от инструменти и функции и ви позволява да извършвате основни операции с логически и физически дискове. На практика не се различава от предишните представители, но си струва да се отбележи възможността за скриване на дяла и създаване на стартиращо устройство.

Работете в програмата EaseUS Partition Master

Останалата част от Master Partition Master EaseUS не се отличава сред голяма част от подобни програми. Този софтуер се разпространява безплатно и е достъпен за изтегляне на официалния сайт на разработчика.

Изтеглете

Мениджър на дялове на Paragon

Paragon Partition Manager се счита за едно от най-добрите решения, ако трябва да оптимизирате файловата система на устройството. Тази програма ви позволява да конвертирате HFS + в NTFS и имате нужда само от това, когато операционната система е била инсталирана в първия формат. Целият процес се осъществява чрез вградения съветник и не изисква специални умения или знания от потребителите.

Основен прозорец на Paragon Partition Manager

Освен това Paragon Partition Manager съдържа инструменти за създаване на виртуален твърд диск, диск за зареждане, промяна на томове на дялове, редактиране на сектори, възстановяване и архивиране на дялове или физически дискове.

Изтеглете мениджъра на дялове Paragon

Директор на Disk Acronis

Последният в нашия списък ще бъде Acronis Disk Director. Тази програма се различава от всички предишни впечатляващи набор от инструменти и функции. В допълнение към стандартните функции, налични във всички разглеждани представители, системата за създаване на томове се реализира уникално. Те се формират в няколко различни типа, всеки от които се отличава с определени свойства.

Главен прозорец на Acronis Disk Director

Друго нещо, което си заслужава да се отбележи, е възможността да промените размера на клъстера, да добавите огледало, да дефрагментирате дяловете и да проверите за грешки. Acronis Disk Director се разпространява срещу заплащане, но има ограничена пробна версия, препоръчваме Ви да я прочетете, преди да я закупите.

Изтеглете Acronis Disk Director

В тази статия разгледахме няколко програми, които работят с логическите и физическите дискове на компютъра. Всеки от тях има не само стандартен набор от необходими функции и инструменти, но предоставя на потребителите уникални функции, което прави всеки представител специален и полезен за определена категория потребители.

Вижте също: Програми за работа с твърди дискови дялове