Компютърът се състои от много взаимосвързани компоненти. Благодарение на работата на всеки от тях системата функционира нормално. Понякога има проблеми или компютърът остарява, в който случай трябва да изберете и актуализирате някои компоненти. За да тествате компютъра за неизправности и стабилност, ще помогнете за специални програми, някои от които са разгледани в тази статия.

Референтни стойности за Dacris

Dacris Benchmarks е проста, но много полезна програма за тестване на всяко компютърно устройство отделно. Възможностите на този софтуер включват различни проверки на процесора, RAM, твърдия диск и видеокартата. Резултатите от теста се показват незабавно на екрана и след това се запазват и се предлагат за разглеждане по всяко време.

Основен прозорец Дарис бенчмарки

Освен това основният прозорец показва основна информация за компонентите, инсталирани в компютъра. Индивидуалното внимание заслужава изчерпателен тест, при който тестването на всяко устройство се извършва на няколко етапа, като резултатите ще бъдат възможно най-надеждни. Dacris Benchmarks се разпространява срещу заплащане, но пробната версия може да се изтегли безплатно на официалния сайт на разработчика.

Изтегли Dacris Benchmarks

Prime95

Ако имате интерес само да проверите производителността и състоянието на процесора, програмата Prime95 ще бъде идеална опция. Той съдържа няколко различни теста на процесора, включително стрес-тест. Потребителят не се нуждае от допълнителни умения или знания, достатъчно е да зададете основните настройки и да изчакате края на процеса.

Основен прозорец Prime95

Самият процес се показва в главния прозорец на програмата с събития в реално време и резултатите се показват в отделен прозорец, където всичко е описано подробно. Тази програма е особено популярна сред онези, които овърклокват процесора, защото тестовете му са възможно най-точни.

Изтеглете Prime95

Виктория

Виктория е предназначена единствено за анализ на физическото състояние на диска. Функционалността му включва тестване на повърхността, действия с лоши сектори, задълбочен анализ, четене на паспорт, тестване на повърхността и много други различни характеристики. Недостатъкът е трудно управление, което може да бъде извън силата на неопитни потребители.

Основен анализ на устройствата на Виктория

Недостатъците включват липсата на руски език, прекратяването на подкрепата от разработчика, неудобния интерфейс и резултатите от теста невинаги са верни. Виктория се разпространява безплатно и се предлага за изтегляне на официалния сайт на разработчика.

Изтеглете Виктория

AIDA64

Една от най-известните програми в нашия списък е AIDA64. От дните на старата версия, тя е диво популярна сред потребителите. Този софтуер е идеален за наблюдение на всички компоненти на компютъра и провеждане на различни тестове. Основното предимство на AIDA64 над конкурентите е наличието на най-пълната информация за компютъра.

Основен прозорец на Aida64

Що се отнася до тестовете и отстраняването на проблеми, има няколко прости диска, GPGPU, монитор, стабилност на системата, кеш и анализ на паметта. С помощта на всички тези тестове можете да намерите подробна информация за състоянието на необходимите устройства.

Изтеглете AIDA64

FurMark

Ако трябва да извършите подробен анализ на видеокартата, FurMark е идеален за това. Възможностите му включват стрес-тест, различни показатели и инструмент за Shark на графичния процесор, който показва подробна информация за видеокартата, инсталирана на компютъра.

База данни за резултатите от тестовете за видеокарти на официалния сайт на FurMark

Има и CPU Burner, който ви позволява да проверявате процесора за максимална топлина. Анализът се извършва чрез постепенно увеличаване на товара. Всички резултати от теста се съхраняват в база данни и винаги ще бъдат достъпни за разглеждане.

Изтегляне на FurMark

Тест за производителност на Passmark

Passmark Performance Test е предназначен специално за цялостно тестване на компютърни компоненти. Програмата анализира всяко устройство чрез няколко алгоритми, например процесорът се проверява за мощност при изчисления с плаваща запетая, при изчисляване на физиката, при кодиране и компресиране на данни. Има анализ на един процесор ядро, което позволява да се получат по-точни резултати от теста.

Програмата за тестване на Passcard Performance Test

Що се отнася до останалата част от хардуера на компютъра, те също са извършили много операции, които ви позволяват да изчислите максималната мощност и производителност при различни условия. Програмата разполага с библиотека, в която се съхраняват всички резултати от проверките. Основният прозорец също показва основна информация за всеки компонент. Красив модерен интерфейс Passmark Performance Test привлича повече внимание към програмата.

Изтегляне на Passmark Performance Test

Novabench

Ако искате бързо, без да проверявате всеки отделен детайл, да получите оценка на състоянието на системата, тогава програмата Novabench е точно за вас. Тя от своя страна провежда индивидуални тестове, след което се прави преход към нов прозорец, където се представят оценените резултати.

Извършване на всички системни тестове едновременно в програмата NovaBench

Ако искате да запазите някъде получените стойности, трябва да използвате функцията за експортиране, тъй като Novabench няма вградена библиотека със запазени резултати. В същото време този софтуер, подобно на мнозинството в този списък, предоставя на потребителя основна системна информация до версията на BIOS.

Изтеглете Novabench

Sisoftware sandra

SiSoftware Sandra включва много помощни програми, които помагат при диагностицирането на компютърните компоненти. Тук има набор от сравнителни тестове, всеки от които трябва да се провежда отделно. Ще получите различни резултати през цялото време, защото например процесорът работи бързо с аритметични операции, но е трудно за него да възпроизвежда мултимедийни данни. Това разделяне ще ви помогне да проверите по-задълбочено, да определите силните и слабите страни на устройството.

SiSoftware Sandra Тестове

В допълнение към проверката на компютъра, SiSoftware Sandra ви позволява да конфигурирате някои системни настройки, например да променяте шрифтове, да управлявате инсталираните драйвери, плъгини и софтуер. Тази програма се разпространява срещу заплащане, така че преди да купите, препоръчваме ви да се запознаете с пробната версия, която може да бъде изтеглена на официалния сайт.

Изтегли SiSoftware Sandra

3DMark

Последният в нашия списък е програма от Futuremark. 3DMark е най-популярният софтуер за проверка на компютрите сред геймърите. Най-вероятно това се дължи на честни измервания на силата на видеокартата. Обаче, дизайнът на програмата намеква за компонента на игрите. Що се отнася до функционалността, има голям брой различни критерии, те тестват RAM, процесор и видеокарта.

3DMark

Интерфейсът на програмата е интуитивен и процесът на тестване е прост, затова ще бъде изключително лесно за неопитни потребители да се чувстват комфортно в 3DMark. Собствениците на слаби компютри ще могат да се подложат на честен тест на техния хардуер и веднага ще получат резултати за неговото състояние.

Изтегляне на 3DMark

заключение

В тази статия разгледахме списъка с програми, които тестват и диагностицират компютъра. Всички те са малко подобни, но принципът на анализ за всеки представител е различен, освен това някои от тях се специализират само в определени компоненти. Поради това ви съветваме внимателно да проучите всичко, за да изберете най-подходящия софтуер.