SSD

Понастоящем все по-популярни са усилвателите в твърдо състояние или SSD ( S olid S tate D rive). Това се дължи на факта, че те са в състояние да предоставят както високоскоростни файлове за четене и писане, така и добра надеждност. За разлика от конвенционалните твърди дискове, няма движещи се елементи, а за съхранение се използва специална флаш памет - NAND.

По време на писането в SDS: MLC, SLC и TLC се използват три типа флаш памети, а в тази статия ще се опитаме да разберем кой е по-добър и каква е разликата между тях.

Сравнителен преглед на типовете памет SLC, MLC и TLC

Флаш паметта NAND е наречена така в чест на специален вид маркиране на данни - Не AND (логично Not And). Ако не разгледате техническите подробности, нека кажем, че NAND организира данните в малки блокове (или страници) и ви позволява да постигнете високи скорости на четене на данни.

Сега нека разгледаме какви видове памет се използват в SSD устройства.

SLC

Единична клетка (SLC)

SLC - това е остарял тип памет, която използва за съхранение на информация единични памет клетки (между другото, буквален превод на руски звуци като "едно ниво клетки"). Тоест, една част от данните се съхраняват в една клетка. Такава организация за съхранение на данни направи възможно предоставянето на висока скорост и огромен ресурс за пренаписване. Така че скоростта на четене достига 25 ms, а броят на циклите за презапис е 100 000. Въпреки това, въпреки своята простота SLC е много скъп тип памет.

плюсове:

  • Висока скорост на четене и записване;
  • Голям ресурс за пренаписване.

минуси:

  • Висока цена.

MLC

Клетка с няколко нива (MLC)

Следващият етап от развитието на флаш паметта е тип MLC (на руски звучи като "клетка на няколко нива"). За разлика от SLC, тук се използват двустепенни клетки, които съхраняват всеки един от двата бита. Скоростта на четене и записване остава висока, но издръжливостта значително намалява. Ако говорите езика на номерата, скоростта на четене е 25 ms, а броят на циклите за пренаписване е 3 000. Също така този тип е по-евтин, така че той се използва в повечето твърди дискове.

плюсове:

  • По-ниска цена;
  • Висока скорост на четене и запис в сравнение с конвенционалните дискове.

минуси:

  • Нисък брой цикли на пренаписване.

TLC

Три ниво клетка (TLC)

И накрая, третият вид памет е TLC (руската версия на името на този тип памет звучи като "клетка на три нива"). Що се отнася до двата предишни, този тип е по-евтин и често се среща в бюджетните магазини.

Този тип е по-плътен, във всяка клетка се съхраняват 3 бита. На свой ред високата плътност води до намаляване на скоростта на четене / запис и намалява издръжливостта на диска. За разлика от други типове памет, скоростта тук е намаляла до 75 ms, а броят на циклите за пренаписване е до 1'000.

плюсове:

  • Висока плътност на съхранение на данни;
  • Ниска цена.

минуси:

  • Нисък брой цикли на пренаписване;
  • Ниска скорост на четене и запис.

заключение

За да обобщим, може да се отбележи, че най-бързият и траен тип флаш памет е SLC. Въпреки това, поради високата цена, тази памет беше заменена от по-евтини видове.

Бюджетът и в същото време по-малко бърз е видът на TLC.

И накрая, златната средна е MLC тип, който осигурява по-висока скорост и надеждност от конвенционалните дискове и в същото време не е прекалено скъп. За по-описателно сравнение вижте таблицата по-долу. Тук се събират основните параметри на видовете памет, върху които е направено сравнението.

SLC-MLC-TLC