Изтеглете SSD Life безплатно

За разлика от обичайните твърди дискове, които се провалят постепенно, SSD дисковете са склонни да се разпадат моментално и без възможност за възстановяване на данни от там. Ето защо е важно всеки собственик на твърдо състояние да наблюдава състоянието му поне периодично, за да се предотврати ситуация, при която вече не е възможно да се извлича важна информация от там. Различен софтуер ще помогне за това, където един от най-популярните е SSDLife.

SSD здравна информация

Много потребители не са много заинтересовани от точна и усъвършенствана информация за работата на твърдо състояние. За тях е важно да знаят накратко какво е състоянието на устройството и ако имате нужда само от това, SSDLife ще предостави такава информация. В горната част на прозореца можете да наблюдавате информация за текущото състояние на устройството и прогнозния експлоатационен живот.

SSD здравен преглед в SSDLife

Накратко искаме да поговорим за това как се изчислява състоянието на прогнозния край на живота на устройството, както и защо някои твърди устройства не показват тази стойност.

Програмата не изчислява експлоатационния живот на устройството, тази информация му се дава от самото устройство. По-точно, това зависи от производителя, който реализира възможността за получаване на информация за състоянието на SSD. Някои производители не предоставят такава информация и следователно не могат да бъдат получени данни за състоянието. Считаме работата на този софтуер на примера на Samsung 860 EVO SSD, който поддържа показването на такава информация, но на Gigabyte GP-GSTFS31240GNTD това се оказа невъзможно. Съответно трябва да помислите, че може би чрез SSDLife няма да можете да разберете интересуващата ви информация. Не се разстройвайте: това означава, че производителят използва други методи за писане на SMART атрибути, които не се поддържат от тази програма. Вместо това можете да опитате други помощни програми, които разгледахме в отделна статия на линка по-долу.

Повече подробности: SSD здравна проверка

Изчисляването на експлоатационния живот се извършва в съответствие с динамиката на промените в неговото здравословно състояние, а един от факторите е количеството информация, записано на SSD. Това се осигурява от интегрираната SMART технология, която следи техническото състояние на компонента. Използвайки определени математически формули и информация за променящото се ниво на износване, SSDLife прогнозира датата, когато това ниво достигне 100%, тоест здравословното състояние на SSD ще бъде нулево. Въпреки това, самата SMART диагностика не може да се счита за абсолютно правилна, трябва да разчитате само на тази информация и следователно, дори и след официалното износване на твърдото устройство според резултатите на SMART, всъщност може да продължи да работи известно време.

Имайте предвид, че понякога SSDLife при някое от следващите стартирания може внезапно да промени датата на изтичане на живота - това отново е резултат от математически изчисления, възникнали след написването на голям брой GB на SSD. В този случай е достатъчно да изчакате няколко дни, за да оставите програмата да разбере, че тази повишена активност е изолиран случай. Виждайки предишните нива на запис на диск, той автоматично преброява и коригира датата.

Разширена SSD производителност

След обобщените данни потребителите ще могат да видят разширените данни. Това включва името на SSD, общото количество и броя на безплатните гигабайти, общото време на задвижване, броя на стартиранията (ако системното устройство съответства на броя на включването на компютъра), TRIM поддръжка и процента на здравословното състояние.

Разширена SSD производителност на SSDLife

Тук можете също така отново да видите прогнозната крайна дата на устройството. Припомняме обаче, че не бива да приемате тази информация буквално: това е само приблизителна цифра, изчислена на базата на математически данни.

SMART показатели

Отделен раздел на програмата е прозорец с SMART параметри - технология за оценка на състоянието на задвижване въз основа на самодиагностика с възможност за прогнозиране на времето на неговия отказ. Тази функция е достъпна само в Pro версията на програмата.

Бутон за преминаване към SMART атрибути в SSDLife

Няма да се спрем подробно на анализа на всички тези параметри, тъй като това не отговаря напълно на темата на днешния преглед: SMART изчислява и показва други подобни програми, например, CrystalDiskInfo , следователно можете да разберете превода и значението на всеки атрибут независимо в Интернет. Просто искаме да обърнем внимание на най-важните показатели:

SMART атрибути в SSDLife

  • „Носете нивелиращ брой“ . Именно този параметър показва колко устройството трябва да "живее". Първоначално той вече има ненулева стойност (в нашия случай е 64) и намалява с времето. Производителят задава прага (например той е 0), при който задвижването се счита за напълно износено и неподходящо за употреба;
  • "Total Erase Fail Count" (Общи опити за изчистване на клетките от паметта). Колкото по-голям е броят, толкова по-лошо. Това може да показва, че устройството ще се провали, преди да изтече цикъла на презапис.

Количеството на записаните и прочетени данни

В главния прозорец има блок „Disk Exchange“ , където потребителят, в зависимост от модела на устройството, ще може да вижда прочетените и / или записаните гигабайти за днес, вчера, седмица и през цялото време. На екрана се вижда, че за този SSD изходът на информация за прочетените данни е невъзможен и остава да се задоволява със статистика само за записаните GB.

Данни за писане и четене от SSD в SSDLife

Броят започва от момента на стартиране на програмата и се променя всеки път, когато я стартирате.

Данни за запис на SSD след известно време в SSDLife

Лог файл

За професионалисти, които могат да разберат двоичен код, SSDLife има вградена функция за създаване на лог файл, като кликнете върху специален бутон.

Бутон за създаване на лог файл в SSDLife

Струва си веднага да се отбележи, че този файл е създаден, като се вземат предвид други свързани устройства, например твърд диск.

SSDLife Log File

За обикновените потребители тази функция няма да е полезна, но за консултация с знаещи хора създаването на лог файл може да бъде полезно, ако имате някакви въпроси или проблеми в работата на SSD.

настройки

Потребителите, които наблюдават състоянието на устройството, количеството записана и четена информация в настройките, могат да зададат автозапуска SSDLife, да активират „SmartCheck“ (планирана проверка на SSD, само в Pro версията). Има и други настройки, но те няма да са интересни за всеки потребител.

Настройки в SSDLife

Направете скрийншоти

За бързо и удобно запазване на индикатори за състоянието на твърдо състояние, главният прозорец и прозорецът със SMART атрибути могат да бъдат сканирани с щракване върху бутона с камерата. В бъдеще това ще помогне визуално да се оценят промените в работното време, нивото на здравето, записаните и прочетени гигабайти и SMART индикатори.

Бутон за екранна снимка на SSDLife

достойнство

  • Поддръжка на множество устройства, започвайки от първите модели;
  • Цялата необходима информация е в един прозорец;
  • Наличие на SMART технология;
  • Показва количеството записани и прочетени данни за различни времеви периоди;
  • Мониторинг на състоянието на SSD във фонов режим;
  • Русифициран интерфейс.

недостатъци

  • Информацията за състоянието на някои SSD не може да бъде показана;
  • Професионалната версия на програмата е ограничена до тестов период от 14 дни.

SSDLife е удобна помощна програма, която визуално показва обща и разширена информация за здравословното състояние на диска с изчисляването на края на живота. Единственото нещо, което може да затъмни използването му, е липсата на поддръжка за някои твърди устройства, което ще направи програмата напълно безполезна за техните собственици.

Изтеглете SSDLife безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт