Когато купувате ново мрежово оборудване, е необходимо да го настроите. Тя се извършва чрез фирмения софтуер, създаден от производителите. Процесът на конфигуриране включва дебъгване на кабелни връзки, точки за достъп, настройки за защита и разширени функции. След това ще обясним подробно тази процедура, като пример за маршрутизатор TP-Link TL-MR3420.

Подготовка за настройка

След разопаковането на маршрутизатора възниква въпросът къде да го инсталирате. Местоположението трябва да бъде избрано въз основа на дължината на мрежовия кабел, както и на обхвата на обхвата на безжичната мрежа. Ако е възможно, е по-добре да се избегне наличието на няколко устройства, като например микровълнова фурна, и да се вземе предвид, че бариерите, например под формата на дебели стени, намаляват качеството на Wi-Fi сигнала.

Завъртете задния панел на маршрутизатора към себе си, за да се запознаете с всички конектори и бутони, които се намират в него. WAN е синя и Ethernet 1-4 е жълта. Първият свързва кабела от доставчика, а другите четири присъстват в дома или в офис компютрите.

Заден панел на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

Неправилно зададените стойности на мрежата в операционната система често водят до неактивност на кабелната връзка или точката за достъп. Преди да започнете задачата за конфигуриране на оборудването, погледнете настройките на Windows и се уверете, че стойностите за DNS и IP протоколите са получени автоматично. Подробните инструкции по тази тема се търсят в другата ни статия на линка по-долу.

Мрежова конфигурация за маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

Повече подробности: Настройки за мрежата на Windows 7

Конфигурирайте маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

Всички ръководства, изброени по-долу, се изпълняват чрез уеб интерфейса на втората версия. Ако не съвпадате с появата на фърмуера с това, което се използва в тази статия, просто намерете същите елементи и ги променете според нашите примери, фърмуерът на въпросния рутер е практически еднакъв. Въвеждането на интерфейса във всички версии е както следва:

 1. Отворете удобния уеб браузър и въведете 192.168.1.1 или 192.168.0.1 в адресната лента, след което натиснете клавиша Enter .
 2. Отворете уеб интерфейса на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 3. В показаната форма въведете admin във всеки ред и потвърдете данните за вход.
 4. Въведете уеб интерфейса на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

Сега нека да продължим директно към самата конфигурация, която се случва в два режима. Освен това ще се докоснем до допълнителни параметри и инструменти, които ще бъдат полезни за много потребители.

Бърза настройка

Почти всеки фърмуер на маршрутизатора на TP-Link съдържа вграден съветник за настройка и въпросният модел не е изключение. С него се променят само основните параметри на кабелната връзка и точката за достъп. За успешното завършване на задачата трябва да направите следното:

 1. Отворете категорията "Бърза настройка" и веднага кликнете върху "Напред" , за да стартирате съветника.
 2. Стартиране на бърза конфигурация на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 3. Първоначално достъпът до интернет се коригира. Вие сте поканени да изберете един от видовете WAN, които ще бъдат включени главно. Повечето от тях избират само "WAN" .
 4. Първата стъпка е бързо да конфигурирате маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 5. След това задайте типа връзка. Тази опция се определя директно от доставчика. За информация по тази тема потърсете договор с доставчик на интернет услуги. Има всички данни, които трябва да въведете.
 6. Втората стъпка е бързо да конфигурирате маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 7. Някои интернет връзки работят нормално само след активирането на потребителя и за това е необходимо да зададете данните за вход и паролата, получени при сключването на споразумение с доставчика. Освен това можете да изберете вторична връзка, ако е необходимо.
 8. Третата стъпка е бързо да конфигурирате маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 9. В случай, че на първия етап сте посочили, че 3G / 4G също ще се използва, ще трябва да зададете основните параметри в отделен прозорец. Посочете правилния регион, мобилен интернет доставчик, тип оторизация, потребителско име и парола, ако е необходимо. Когато приключите, кликнете върху "Напред" .
 10. Четвъртата стъпка е бързо да конфигурирате маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 11. Последната стъпка е да се създаде безжична точка, която повечето потребители ще използват за достъп до интернет от мобилните си устройства. Преди всичко активирайте самия режим и задайте име за точката за достъп. С него ще се покаже в списъка с връзки. Режимите "Режим" и "Ширина на каналите" остават по подразбиране, но в раздела за сигурност поставете маркер до "WPA-PSK / WPA2-PSK" и въведете удобна парола, състояща се от най-малко осем знака. Ще трябва да го въведете на всеки потребител, когато се опитвате да се свържете с местоположението си.
 12. Петата стъпка за бързо конфигуриране на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 13. Ще видите известие, че процедурата за бързо инсталиране е била успешна, можете да излезете от съветника, като кликнете върху бутона "Завършване" .
 14. Завършване на бързата конфигурация на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

Въпреки това опциите, предоставени при бързата настройка, не винаги отговарят на нуждите на потребителите. В този случай най-доброто решение е да отидете в съответното меню в уеб интерфейса и да настроите ръчно всичко, от което се нуждаете.

Ръчна настройка

Много елементи от ръчната конфигурация са подобни на тези, които се разглеждат в вградения съветник, но има по-голям брой допълнителни функции и инструменти, които ви позволяват да настроите системата индивидуално за себе си. Нека да започнем анализа на целия процес с кабелна връзка:

 1. Отворете категорията "Мрежа" и отворете секцията "Интернет достъп" . Преди да отворите копие на първия етап от бързата настройка. Поставете тук типа мрежа, която ще използвате най-често.
 2. Режим за достъп до интернет в настройките на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 3. Следващата подраздел е "3G / 4G" . Обърнете внимание на точките "Регион" и "Доставчик на мобилни интернет услуги" . Всички останали стойности са определени изключително за вашите нужди. Освен това можете да изтеглите конфигурацията на модема, ако имате такъв на вашия компютър като файл. За да направите това, кликнете върху бутона "Настройки на модема" и изберете файл.
 4. Конфигурирайте модема на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 5. Сега нека разгледаме WAN - основната мрежова връзка, използвана от повечето собственици на такова оборудване. Първата стъпка е да отидете в секцията "WAN" , след това да изберете типа на връзката, ако е необходимо, потребителското име и паролата, както и второстепенните параметри на мрежата и режима. Всички елементи в този прозорец се попълват в съответствие с договора, получен от доставчика.
 6. Основните параметри на кабелната мрежа на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 7. Понякога трябва да клонирате MAC адрес. Тази процедура се обсъжда предварително с доставчика на интернет услуги и след това чрез съответната секция в уеб интерфейса, стойностите се заменят.
 8. Клониране на MAC адрес на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 9. Последният елемент е "IPTV" . ТР-Линк TL-MR3420 рутер, въпреки че поддържа тази услуга, обаче, предоставя малък набор от параметри за редактиране. Можете да промените само стойността на прокси сървъра и типа работа, който рядко се изисква.
 10. Настройване на функцията IPTV на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

Това завършва кабелното отстраняване на грешки, но важна част също се счита за точка за безжичен достъп, която се създава от потребителя ръчно. Подготовката за безжична връзка е следната:

 1. В категорията "Безжичен режим" изберете "Безжични настройки" . Разходете се през всички налични елементи. Първо задайте името на мрежата, тя може да бъде всяка, след това посочете вашата страна. Режимът, ширината на канала и самият канал често остават непроменени, тъй като тяхната ръчна настройка е изключително рядка. Освен това можете да зададете лимити за максималния процент на трансфер на данни във вашата точка. След като завършите всички действия, кликнете върху "Запазване" .
 2. Основните параметри на безжичния маршрутизатор TP-Link TL-MR3420

 3. Следващият раздел е " Безжична защита" , в който трябва да продължите. Маркирайте препоръчания тип криптиране с маркер и променете там само клавиша, който ще служи като парола за местоположението ви.
 4. TP-Link TL-MR3420 настройките за защита на безжичната мрежа на маршрутизатора

 5. В секцията "Филтриране на MAC адреси" се определят правилата на този инструмент. Той ви позволява да ограничите или, напротив, да позволите на определени устройства да се свързват с вашата безжична мрежа. За да направите това, активирайте функцията, задайте желаното правило и кликнете върху "Добавяне на ново" .
 6. Филтриране на мака адреси на безжичната мрежа на маршрутизатора на TP-Link TL-MR3420

 7. В отворения прозорец ще бъдете подканени да въведете адреса на желаното устройство, да му дадете описание и да изберете състоянието. След като приключите, запазете промените, като кликнете върху съответния бутон.
 8. Конфигуриране на филтрирането на адреси на безжичната мрежа на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

Това завършва работата с основните параметри. Както можете да видите, няма нищо сложно в това, целият процес отнема само няколко минути, след което можете веднага да започнете работа по интернет. Съществуват обаче още инструменти и политики за сигурност, които също трябва да бъдат взети под внимание.

Разширени настройки

Първо, нека да разгледаме раздел "Настройки на DHCP" . Този протокол ви позволява да получавате автоматично определени адреси, поради които мрежата е по-стабилна. Необходимо е само да се уверите, че функцията е активирана, ако не, изберете необходимия елемент с маркер и кликнете върху "Запазване" .

Конфигуриране на DHCP на маршрутизатора TPLINK TL-MR3420

Понякога трябва да препращате портове. Тяхното откриване позволява на локалните програми и сървъри да използват Интернет и да споделят данни. Процедурата за изпращане изглежда така:

 1. Чрез категорията "Forwarding" отидете на "Virtual Servers" и кликнете върху "Add New".
 2. Добавете нов виртуален сървър към маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 3. Попълнете отворения формуляр в съответствие с вашите изисквания.
 4. Конфигурирайте виртуален сървър на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

Подробни указания за отварянето на пристанища на маршрутизаторите на TP-Link можете да намерите в другата ни статия в линка по-долу.

Повече подробности: Отваряне на портове на маршрутизатора на TP-Link

Понякога, когато използвате VPN и други връзки, маршрутизацията се провали. Това се случва най-често поради факта, че сигналът преминава през специални тунели и често се губи. Ако възникне подобна ситуация, за нужния адрес се конфигурира статичен (директен) маршрут и това се прави по следния начин:

 1. Отворете раздела "Разширени маршрутизационни настройки" и изберете елемента "Static Routes List" . В прозореца, който се отваря, кликнете върху "Добавяне на нов" .
 2. Изградете статично маршрутизиране на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 3. В линиите посочете адреса на местоназначението, мрежовата маска, шлюза и задайте състоянието. Когато сте готови, не забравяйте да кликнете върху "Запазване", за да влязат промените в сила.
 4. Параметри на маршрутизатора за статично маршрутизиране TP-Link TL-MR3420

Последното нещо, което искам да спомена от разширените настройки, е Dynamic DNS. Това е необходимо само при използване на различни сървъри и FTP. По подразбиране тази услуга е деактивирана и предоставянето й е договорено с доставчика. Той ви регистрира в услугата, зададе потребителско име и парола. Можете да активирате тази функция в съответното меню за настройки.

Динамични настройки на DNS на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

Настройки за защита

Важно е не само да се гарантира правилното функциониране на интернет в маршрутизатора, но и да се задават параметри на сигурността, за да се предпазите от нежелани връзки и шокиращо съдържание в мрежата. Ще разгледаме най-основните и полезни правила и вече решавате дали трябва да ги активирате или не:

 1. Незабавно обърнете внимание на раздела "Настройки за основна защита". Уверете се, че всички опции са активирани тук. Обикновено те вече са активни по подразбиране. Не е нужно да деактивирате нищо тук, тези правила не засягат действието на самия апарат.
 2. Основните параметри за сигурност на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 3. Управлението на уеб интерфейса е достъпно за всички потребители, които са свързани към вашата локална мрежа. Възможно е да се забрани влизането във фърмуера чрез съответната категория. Тук изберете подходящото правило и го присвоите на всички необходими MAC адреси.
 4. Локално управление на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 5. Родителският контрол ви позволява не само да зададете ограничение за времето, което децата прекарват в интернет, но и да забранят определени ресурси. Първо, в секцията " Родителски контрол" активирайте тази функция, въведете адреса на компютъра, който искате да наблюдавате, и кликнете върху "Добавяне на нова" .
 6. Активиране на родителски контрол върху маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 7. В менюто, което се отваря, задайте правилата, които смятате за подходящи. Повторете този процес за всички задължителни сайтове.
 8. Подробна конфигурация на родителски контрол на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 9. Последното нещо, което искам да отбележа за сигурността, е управлението на правилата за контрол на достъпа. Много голям брой различни пакети преминават през маршрутизатора и понякога е необходимо да се контролират. В този случай отидете в менюто "Контрол" - "Правило" , активирайте тази функция, задайте стойностите за филтриране и кликнете върху "Добавяне на нов" .
 10. Настройване на контрола за достъп на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 11. Тук избирате възел от тези в списъка, задайте цел, график и състояние. Преди да излезете, кликнете върху "Запазване" .
 12. Подробна конфигурация за контрол на достъпа на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

Пълна настройка

Само оставаха крайните точки, работата с която се извършва само с няколко кликвания:

 1. В секцията "Системни инструменти" изберете "Настройка на времето" . В таблицата задайте правилните стойности за дата и час, за да се гарантира правилното функциониране на графика за родителски контрол и параметрите за сигурност, както и правилната статистика за функционирането на оборудването.
 2. Настройване на времето на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 3. В блока "Парола" можете да промените потребителското име и да инсталирате нов ключ за достъп. Тази информация се използва при влизане в уеб интерфейса на маршрутизатора.
 4. Променете паролата на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 5. В секцията "Архивиране и възстановяване" се предлага да запазите текущата конфигурация във файл, така че по-късно да няма проблеми с възстановяването му.
 6. Запазване на настройките на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

 7. Накрая кликнете върху бутона "Презареждане" в подраздел със същото име, така че след стартирането на рутера всички промени да влязат в сила.
 8. Рестартиране на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420

На тази статия се стига до логично заключение. Надяваме се, че днес сте научили цялата необходима информация за настройването на маршрутизатора TP-Link TL-MR3420 и не сте имали никакви трудности при извършването на тази процедура сами.