Най-неприятният момент, когато работите с която и да е програма, която обработва лични данни, е хакването от нарушители. Засегнатият потребител може да загуби не само поверителна информация, но и достъп до неговата сметка, до списъка с контакти, архива на кореспонденцията и др. Освен това нападателят може да комуникира с лица, които са изброени в базата данни за контакти, от името на засегнатия потребител, да поискат пари в дълг, да изпратят спам. Ето защо е много важно да предприемете превантивни мерки, за да предотвратите хакването на Skype, а ако профилът ви все още е подложен на хакване, незабавно изпълнете няколко действия, които ще бъдат разгледани по-долу.

Предотвратяване на хакерство

Преди да преминете към въпроса какво да правите, ако Skype е бил хакнат, нека да разберем какви действия трябва да предприемем, за да предотвратим това.
Следвайте следните прости правила:

  1. Паролата трябва да бъде колкото е възможно по-сложна, да съдържа цифрови и азбучни знаци в различни регистри;
  2. Не разкривайте името и паролата на профила си от профила си;
  3. Не ги съхранявайте на компютъра в нешифрована форма или по електронна поща;
  4. Използвайте ефективна антивирусна програма;
  5. Не навигирайте чрез подозрителни връзки в уебсайтове или изпращате през Skype, не изтегляйте подозрителни файлове;
  6. Не добавяйте непознати към вашите контакти;
  7. Винаги преди края на работата в Skype излезте от профила си ,

Излизане от профила в Skype

Последното правило е особено важно, ако работите по Skype на компютър, до който имат достъп други потребители. Ако не излезете от профила си, след това, когато рестартирате Skype, потребителят автоматично ще бъде пренасочен към профила ви.

Пълното спазване на всички горепосочени правила значително ще намали вероятността от сканиране на вашата Skype акаунта, но въпреки това нищо няма да ви даде пълна гаранция за сигурност. Следователно, по-нататък ще разгледаме стъпките, които трябва да се предприемат, ако вече сте били опровергани.

Как да разберем, че сте били хакнати?

За да разберете, че вашият Skype профил е бил хакнат, можете да изберете един от двата знака:

  1. От ваше име съобщения, които не сте записали, са изпратени и действия, които не извършвате;
  2. Когато се опитвам да вляза в Skype със своето потребителско име и парола, програмата показва, че данните за вход или паролата са въведени неправилно.

Въвеждане на невалиден профил или парола в Skype

Вярно е, че последният критерий все още не е гаранция, че сте били осакатени. Бихте могли, наистина, да забравите паролата си или може да е провал в самата услуга на Skype. Но във всеки случай трябва да направите процедура за възстановяване на паролата.

Нулирайте паролата си

Ако атакуващият промени паролата в профила, потребителят няма да има достъп до него. Вместо това, след въвеждане на паролата ще се появи съобщение, в което се посочва, че входните данни не са правилни. В този случай кликнете върху показаната "Ако сте забравили паролата си, тя може да бъде нулирана сега".

Отидете, за да нулирате паролата в Skype

Отваря се прозорец, в който трябва да посочите причината, поради която, по ваше мнение, не можете да влезете в профила си. Тъй като имаме подозрения за хакерство, поставете ключа срещу стойността "Мисля, че моята сметка се използва от някой друг". Малко по-ниско, можете също да изясните тази причина по-конкретно, като опишете нейната същност. Но това не е необходимо. След това кликнете върху бутона "Напред".

Причината, поради която връзката за Skype не бе успешна

На следващата страница ще бъдете подканени да зададете нова парола, като изпратите кода в имейла в полето за електронна поща, посочено по време на регистрацията или чрез SMS, към телефона, свързан с профила. За да направите това, трябва да въведете captcha намиращ се на страницата и да кликнете върху бутона "Next".

Въвеждане на Captcha в Skype

Ако не можете да анализирате captcha, кликнете върху бутона "New". В този случай кодът ще се промени. Можете също така да кликнете върху бутона "Аудио". След това символите ще бъдат прочетени от изходните устройства за звук.

Промяна на captcha в Skype

След това ще бъде изпратено писмо до посочения телефонен номер или електронния адрес, в който е разположен кодът. За да потвърдите самоличността си, трябва да въведете този код в следващото поле в програмата Skype. След това кликнете върху бутона "Напред".

Въвеждане на кода в Skype

След като превключите на нов прозорец, трябва да излезе нова парола. За да се предотвратят по-нататъшни опити за хакерство, тя трябва да е възможно най-сложна, да съдържа поне 8 знака и да включва букви и цифри в различни регистри. Въведете измислената парола два пъти и кликнете върху бутона "Напред".

Променете паролата в Skype

След това паролата ви ще бъде променена и можете да въведете нови идентификационни данни. И паролата, която атакуващият пое, ще стане невалидна. В новия прозорец просто кликнете върху бутона "Напред".

Паролата бе променена на Skype

Възстановете паролата си, когато запазите достъпа до профила си

Ако имате достъп до профила си, но виждате, че той извършва подозрителни действия от ваше име, прекратете профила си.

Излизане от Skype профила от лентата на задачите

На страницата за упълномощаване кликнете върху съобщението "Не мога да вляза в Skype?".

Отидете до нулиране на паролата в Skype по втория начин

След това се отваря браузърът по подразбиране. На отварящата се страница въведете имейл адреса или телефонния номер, свързан с профила в полето. След това кликнете върху бутона "Напред".

Въвеждане на имейл адрес в Skype

След това формулярът се отваря с избора на причината за промяна на паролата, точно както при процедурата за промяна на паролата чрез интерфейса на Skype, която е описана подробно по-горе. Всички допълнителни действия са точно същите като при промяна на паролата чрез приложението.

Посочвайки причината, поради която не можах да вляза в Skype чрез браузър

Кажи на приятели

Ако имате контакт с лица, чиито данни за контакт са във вашите Skype контакти, не забравяйте да им кажете, че профилът ви е бил хакнат и че те не считат, че съмнителните оферти, идващи от вашия акаунт, идват от вас. Ако е възможно, направете това възможно най-скоро, чрез телефона, другите си Skype сметки или по друг начин.

Ако възстановите достъпа до профила си, всички рано информират тези, които са в контактите ви, че профилът ви е бил собственост за известно време от нападател.

Вирусно сканиране

Не забравяйте да проверите компютъра си за вируси с антивирусна програма. Направете това от друг компютър или устройство. Ако кражбата на вашите данни е настъпила поради инфекция със злонамерен код, тогава до отстраняването на вируса, дори и чрез промяна на Skype паролата, ще бъдете изложени на риск от кражба на сметката.

Сканиране на вируси в Avira

Какво трябва да направя, ако не мога да върна профила си?

Но в някои случаи не можете да промените паролата и да върнете достъпа до профила си, като използвате горните опции. След това единственият изход е да се свържете с Skype.

За да се свържете с услугата за поддръжка, отворете програмата Skype, а в менюто й отворете "Помощ" и "Помощ: отговори и техническа поддръжка".

Отидете на Skype помощ

След това ще бъде стартиран браузърът по подразбиране. Тя ще отвори помощната страница на Skype.

Превъртете до края на страницата и за да се свържете с Skype, кликнете върху бутона "Питай сега".

Помощ за Skype

В отворения прозорец за комуникация относно невъзможността за достъп до профила ви кликнете върху раздела "Проблеми при влизане в системата" и след това "Отидете на страницата за заявка за поддръжка".

Отидете на страницата за заявка за поддръжка на Skype

В отворения прозорец в специални формуляри избираме стойностите "Сигурност и поверителност" и "Подаване на сигнал за измамни дейности". Кликнете върху бутона "Напред".

Съобщете за измамна дейност в Skype

На следващата страница, за да укажете начина на комуникация с вас, изберете стойността на "Поддръжка по имейл".

Поддръжка по електронна поща в Skype

След това се отваря формуляр, в който трябва да посочите вашата държава на пребиваване, вашето име и фамилия, имейл адреса, чрез който ще комуникирате.

ukaanie-kontaktnyih-dannyih-для-скайп

В долната част на прозореца въведете данните за проблема си. Трябва да посочите предмета на проблема и да опишете пълно описание на текущата ситуация (до 1500 символа). След това трябва да въведете captcha и да кликнете върху бутона "Изпрати".

Изпращане на съобщение до техническата поддръжка на Skype

След това, в рамките на един ден, писмото от техническата поддръжка с допълнителни препоръки ще дойде на вашия имейл адрес. Може би, за да потвърдите членството в сметката за вас, ще трябва да запомните последните действия, които сте направили в нея, списъкът с контактите и т.н. В същото време няма гаранция, че администрацията на Skype ще убеди вашите доказателства и ще ви върне профила. Възможно е профилът просто да бъде блокиран и ще трябва да започнете нова сметка. Но дори и тази опция е по-добра, отколкото ако нападателят продължи да използва профила ви.

Както можете да видите, много по-лесно е да предотвратите кражбата на профили, като използвате основни правила за сигурност, отколкото да коригирате ситуацията и да върнете достъпа до профила си. Но ако кражбата все още е извършена, трябва да действате възможно най-бързо, в съответствие с горепосочените препоръки.