Какво представлява кешът на браузъра?

Често в съветите за оптимизиране на браузъра и решаване на проблеми, свързани с неговата работа, потребителите се натъкват на препоръка за изчистване на кеша. Въпреки факта, че това е лесна и рутинна процедура, много хора все още се интересуват от това какво е кешът и защо трябва да го изчистите.

Какво представлява кешът на браузъра?

Всъщност, кешът е не само браузъри, но и някои други програми и дори устройства (например, твърд диск, видео карта), но там работи малко по-различно и не се отнася за днешната тема. Когато отидем в интернет през браузър, следваме различни връзки и сайтове, разглеждаме съдържанието, такива действия принуждават кеша да расте без край. От една страна, това ускорява повторния достъп до страниците, а от друга, понякога води до различни провали. Първо първо.

Вижте също: Какво представляват „бисквитките“ в браузъра?

Какво е кеш

След като инсталирате на компютър, уеб браузърът създава специална папка, в която се намира кеша. Файловете, които сайтовете ни изпращат на твърдия диск, когато отидем при тях за първи път. Тези файлове могат да бъдат различни компоненти на интернет страници: аудио, изображения, анимирани вложки, текст - всичко, което е пълно с сайтове по принцип.

Целева дестинация

Запазването на елементите на сайта е необходимо, за да можете да презареждате по-рано посещавания от вас сайт. Ако браузърът установи, че част от сайта вече е запазена като кеш на вашия компютър и съвпада с това, което е на сайта в момента, запазената версия ще бъде използвана за преглед на страницата. Въпреки факта, че описанието на такъв процес изглежда по-дълго от зареждането на страницата изцяло от нулата, всъщност използването на елементи от кеша има положителен ефект върху скоростта на показване на сайта. Но ако кешираните данни са остарели, вече актуализираната версия на същото парче от сайта се презарежда.

Принципът на кеша на браузъра

Картината по-горе обяснява как работи кешът в браузърите. Да обобщим причината, поради която се нуждаем от кеш в браузъра:

  • По-бързо презареждане на сайтове;
  • Спестява интернет трафика и прави нестабилната, слаба интернет връзка по-малко забележима.

Някои по-напреднали потребители, ако е необходимо, могат да използват кеширани файлове, за да получат много важна информация от тях. За всички останали потребители има и друга полезна функция - възможността да изтеглите страницата на уебсайта или целия сайт на компютъра си за по-нататъшно гледане офлайн (без интернет).

Още подробности: Как да изтеглите страница или сайт изцяло на компютър

Къде се съхранява кешът на компютъра

Както бе споменато по-рано, всеки браузър има своя отделна папка за съхраняване на кеш и други временни данни. Често пътят към него може да се разглежда директно в неговите настройки. Прочетете повече за това в статията за изчистване на кеша, връзката към която се намира няколко параграфа по-долу.

Покажете папката, в която кешът се съхранява в Mozilla Firefox

Той няма ограничения за размера, така че на теория той може да се увеличи, докато на твърдия диск няма място. Всъщност, след като в тази папка са натрупани няколко гигабайта данни, работата на уеб браузъра най-вероятно ще се забави или ще се появят грешки с показването на някои страници. Например, на често посещавани сайтове ще започнете да виждате стари данни вместо нови, или ще имате проблеми с използването на една или друга от неговите функции.

Заслужава да се отбележи тук, че кешираните данни се компресират и следователно условните 500 MB от пространството на твърдия диск, които кеша ще заемат, съдържат фрагменти от стотици сайтове.

Изчистване на кеша постоянно няма смисъл - той е специално направен, за да се натрупва. Препоръчително е да направите това само в три ситуации:

  • Папката му започва да тежи твърде много (тя се показва директно в настройките на браузъра);
  • Количеството дисково пространство, заето от кеша на браузъра

  • Браузърът периодично зарежда сайтовете неправилно;
  • Току-що сте почистили компютъра на вируса, който най-вероятно е попаднал в операционната система от Интернет.

Вече ви казахме как да изчистите кеша на популярните браузъри по различни начини в статията на следната връзка:

Още подробности: Изчистване на кеша в браузъра

Уверени в уменията и знанията си, потребителите понякога преместват кеша на браузъра в RAM. Това е удобно, защото има по-бърза скорост на четене от твърдия диск и ви позволява бързо да заредите желаните резултати. В допълнение, тази практика ви позволява да удължите живота на SSD-устройството, което има определен ресурс за броя на циклите на пренаписване на информация. Но тази тема е достойна за отделна статия, която ще разгледаме следващия път.

Изтриване на един кеш на страница

Сега, след като знаете, че не е необходимо да изчиствате често кеша, ще ви разкажем как да го направите в рамките на една страница. Тази опция е полезна, когато виждате проблем с работата на дадена страница, но други сайтове функционират правилно.

Ако имате някакви проблеми с актуализирането на страницата (вместо да изтеглите новата версия на страницата, браузърът показва остаряла, взета от кеша), в същото време натиснете клавишната комбинация Ctrl + F5 . Страницата ще се презареди и целият кеш, свързан с него, ще бъде изтрит от компютъра. В същото време уеб браузърът ще изтегли нова версия на кеша от сървъра. Най-ярките (но не единствените) примери за лошо поведение не са музиката, която възпроизвеждате, а картината се показва в лошо качество.

Клавишната комбинация за презареждане на страницата в браузъра

Цялата информация е от значение не само за компютри, но и за мобилни устройства, особено за смартфони - във връзка с това се препоръчва да изтриете кеша там още по-рядко, ако спестите трафик. В заключение отбелязваме, че когато се използва режим „инкогнито“ (частен прозорец) в браузъра, данните на тази сесия, включително кешът, няма да бъдат запазени. Това е полезно, ако използвате компютъра на някой друг.

Вижте също: Как да влезете в режим „инкогнито“ Google хром / Mozilla firefox / опера / Браузър Yandex