Кеш файловете са полезни в много отношения, те опростяват работата в Интернет, което го прави много по-добре. Кешът се съхранява в указателя твърд диск (в кеша), но с течение на времето тя може да се натрупа твърде много. И това ще доведе до намаляване на производителността на браузъра, т.е. ще работи много по-бавно. В този случай трябва да изчистите кеша. Да видим как може да бъде направено.

Почистете кеша в уеб браузъра

За да направите уеб браузъра да работи по-добре и сайтовете се показват правилно, трябва да почистите кеша. Това може да стане по няколко начина: ръчно изчистване на кеша, използване на инструменти за уеб браузър или специални програми. Помислете за тези методи, като използвате примера на интернет браузър опера ,

Можете да научите повече за това как да изчистите кеш паметта в такива браузъри като Yandex Browser , Internet Explorer , Google Chrome , Mozilla Firefox ,

Метод 1: Настройки на браузъра

 1. Стартирайте Opera и отворете "Меню" - "Настройки" .
 2. Отваряне на настройките в Opera

 3. Сега в лявата част на прозореца отидете в раздела "Защита" .
 4. Сигурност в операта

 5. В секцията "Поверителност" кликнете върху бутона "Изчистване" .
 6. История на почистване в Операта

 7. Появява се рамка, в която трябва да отметнете квадратчето, за да я изчистите. В момента най-важното е да проверите елемента "Кеш" . Веднага можете да извършите пълно почистване на браузъра, като поставите отметки в квадратчетата за отметки до избраните опции. Кликнете върху "Изчистване на историята на сърфирането " и кешът в уеб браузъра ще бъде изтрит.
 8. Почистване на кеш файловете в Opera

Метод 2: Ръчни настройки

Друга възможност е да намерите папката с кеш паметта на браузъра на компютъра и да изтриете съдържанието му. По-добре обаче е да използвате този метод само ако не можете да почистите кеша, като използвате стандартния метод, защото има определен риск. Възможно е неволно да изтриете неправилните данни, което в крайна сметка ще доведе до неправилна работа на браузъра или дори на цялата система като цяло.

 1. Първо, трябва да разберете коя директория е в кеша на браузъра. Например, отворете Opera и отидете в "Menu" - "About the program".
 2. За Opera

 3. В раздел "Начини" обръщаме внимание на реда "Кеш" .
 4. Посоченият път към кеша на Opera

  Преди това ръчно почистване е необходимо винаги да проверявате пътя, посочен на страницата "Информация" в браузъра. Тъй като местоположението на кеша може да се промени, например, след като браузърът бъде актуализиран.

 5. Отворете "Моят компютър" и отидете на адреса, посочен в браузъра, в реда "Кеш" .
 6. Търси в компютъра файловете за кеш на Opera

 7. Сега, просто трябва да изберете всички файлове в тази папка и да ги изтриете, можете да използвате комбинацията "CTRL + A" .
 8. Изтрийте кеша на Opera

Метод 3: специални програми

Изключителен метод за изтриване на кеш файлове е инсталирането и използването на специални софтуерни инструменти. Едно от известните решения за такива цели е CCleaner ,

 1. В секцията "Почистване" - "Windows" премахнете всички отметки от списъка. Това е необходимо, за да изтриете само кеша на Opera.
 2. Разделението на Windows в CCleaner

 3. Отворете секцията "Приложения" и премахнете отметката от всички елементи. Сега търсим уеб браузъра на Opera и оставяме отметка точно до елемента "Интернет кеш" . Кликваме върху бутона "Анализ" и изчакаме.
 4. Секция за кандидатстване в CCleaner

 5. След като проверката приключи, кликнете върху "Изчистване" .
 6. Почистване в CCleaner

Както можете да видите, има няколко метода за изчистване на кеша в браузъра. За предпочитане е да използвате специални програми, ако освен изтриването на кеш файловете е необходимо да почистите системата.