Windows OS съдържа системен компонент, който отговаря за индексирането на файлове на твърдия диск. Този материал ще обясни каква е тази услуга, как тя работи, дали засяга работата на персонален компютър и как да го изключите.

Индексиране на твърдия диск

Услугата за индексиране на файлове в операционните системи Windows е предназначена да увеличи скоростта на търсене на документи на устройства на потребителите и в корпоративни компютърни мрежи. Той работи във фонов режим и "презаписва" местоположението на всички папки, преки пътища и други данни на самия диск в базата данни. Резултатът е вид файл, в който са ясно определени всички адреси на файловете на устройството. Този подреден списък се адресира от операционната система Windows, когато потребителят иска да намери документ и въведе заявка за търсене в "Explorer" .

Плюсове и минуси на услугата за индексиране на файлове

Постоянното вписване в регистъра на местоположението на всички файлове на компютъра може да удари производителността на системата и продължителността на твърдия диск и ако използвате твърд диск, няма смисъл да индексирате - SSD е достатъчно бързо от само себе си и за постоянно записване на данни ще го консумира никъде. Материалът по-долу ще покаже как да деактивирате този системен компонент.

Въпреки това, ако често търсите файлове с помощта на вградените инструменти, този компонент ще бъде най-добре дошъл, защото търсенето ще се случи незабавно и операционната система винаги ще води преброяване на всички документи на компютъра, без да сканира целия диск всеки път, когато пристигне заявка за търсене от потребителя.

Деактивиране на услугата за индексиране на файлове

Изключването на този компонент става с няколко кликвания на мишката.

 1. Стартирайте програмата "Услуги", като кликнете върху бутона Windows (на клавиатурата или в лентата на задачите). Просто започнете да пишете думата "услуга". В менюто "Старт" щракнете върху иконата на този компонент на системата.

  Отваряне на системния компонент на услугата

 2. В прозореца "Услуги" намерете низа "Търсене в Windows" . Кликнете върху него с десния бутон на мишката и изберете опцията "Свойства" . В полето "Тип стартиране" поставете "Disabled" в колоната "Status" - "Stop" . Приложете настройките и кликнете върху "OK" .

  Деактивирайте услугата "Търсене на Windows" в програмата "Услуги"

 3. Сега трябва да отидете в "Explorer", за да деактивирате индексирането за всеки от инсталираните дискове в системата. Натиснете клавишната комбинация "Win + E", за да стигнете бързо и отворете менюто с свойства на някой от устройствата.

  Отваряне на прозореца за свойства на администратора на информацията в Windows 10

 4. В "Properties" направете всичко, както е показано на екранната снимка. Ако имате няколко устройства за съхранение на компютри, повторете това за всеки от тях.

  Прилагане на настройките на индекс към устройство

 5. заключение

  Системата за индексиране на Windows може да е полезна за някои, но повечето не я използват изобщо и затова не намерят смисъл в работата си. За тези потребители този материал предостави инструкции как да деактивирате този системен компонент. Статията разказа и за целта на тази услуга, за това как тя работи и за нейното въздействие върху работата на компютъра като цяло.