Разбира се, че сте виждали много различни карти с памет и се чудите: как са всички те различни? Много от характеристиките и производителите на устройства са може би най-важните данни за устройства от този тип. В тази статия тяхната собственост като класа на скоростта ще бъде разгледана подробно. Нека да започнем!

Вижте също: Съвети за избор на карта с памет за смартфон

Клас на скорост на картата с памет

Класът е параметър, обозначаващ скоростта на обмен на информация между картата с памет и устройството, в което е инсталирана. Колкото по-висока е скоростта на задвижването, толкова по-бързо ще бъдат записани снимки и видео файлове, а при отваряне и възпроизвеждане ще има по-малко спирачки. Тъй като днес има поне 3 класа, всяка от които може да има различен множител, международната организация SD Card Association (наричана по-нататък SDA) предложи маркирането на определени характеристики на SD карти с памет точно в случая. Класовете получиха името SD Speed ​​Class и в момента те включват: клас SD, UHS и видео клас.

Благодарение на това решение, всеки, който иска да закупи миниатюрен диск, може просто да разгледа опаковката си в магазина и да получи изчерпателна информация за скоростта си. Но винаги трябва да сте бдителни, защото някои безскрупулни производители, които маркират картата, може да имат предвид скоростта на четене от устройството, вместо да пишат в него, което противоречи на решението на SDA и е подвеждащо. Преди да купите, потърсете резултатите от теста в интернет или проверете директно в магазина, питайки за този помощник по продажбите. С помощта на специален софтуер можете да проверите вече закупените от компютъра ви карти.

Вижте също: Свързване на карта с памет към компютър или лаптоп

Класове за скорост на запис

SD клас, UHS и видео клас са стандарти за запис на карта с памет. Номерът, указан до съкращението, е стойността на минималната възможна скорост на записване на данни на устройството при най-лошите условия за изпитване. Този показател се измерва в MB / s. Най-популярен е стандартният SD клас и неговите вариации, с множител от 2 до 16 (2, 4, 6, 10, 16). На устройствата се обозначава като буквата на латинската азбука "С", в която има число. Тази стойност ще означава бързо писане.

Ако имате номер 10 на картата в буквата "С", тогава скоростта трябва да е поне 10 MB / s. Следващият етап в разработването на стандартите за скорост на писане е UHS. На картите с памет се обозначава като буквата "U", съдържаща римската цифра I или III, или техните арабски колеги. Само сега, за разлика от клас SD, числото в символа трябва да се умножи по 10 - по този начин ще познаете необходимата характеристика.

През 2016 г. SDA представи най-бързата спецификация до момента - клас V. Тя има скорости от 6 до 90 MB / s, в зависимост от множителя. Картите, които поддържат този стандарт, са маркирани с буквата "V", последвана от номер. Умножете тази стойност с 10 и voila - сега знаем минималната скорост на запис за това устройство.

Важно: Една карта с памет може да поддържа няколко, до всичките 3 скоростни стандарти, но не всяко устройство може да работи със стандарти по-бързо от клас SD.

SD класове (C)

Класовете SD се увеличават при аритметична прогресия, чиято височина е 2. Така изглежда тялото на картата.

Карта с памет с етикет C Class

  • SD Class 2 осигурява скорост от поне 2 MB / s и е предназначена за запис на видео с резолюция от 720 на 576 пиксела. Този видео формат се нарича SD (стандартно определение, за да не се бърка със Secure Digital - това е името на самия формат на картата с памет) и се използва като стандартен телевизор.
  • SD класове 4 и 6 дават възможност за записване съответно на съответно 4 и 6 MB / s, което ще ви позволи да се занимавате с HD видео и FullHD качество. Този клас е предназначен за камери от първоначалния сегмент, смартфони, игрови конзоли и други устройства.

Всички следващи класове, до клас UHS V, за която информация ще бъде дадена по-долу, ви позволяват да записвате данни на диска по-бързо и по-ефективно.

UHS (U)

UHS е съкращение на английските думи "Ultra High Speed", които могат да бъдат преведени на руски като "Ultra High Speed". За да се определи възможно най-ниската скорост на записване на данни за устройства с този клас на скоростта, номерът, посочен в техния случай, трябва да бъде умножен по 10.

Карта с памет UHS клас

  • UHS 1 е създаден за висококачествено снимане на FullHD видео и записване на потоци на живо. Обещаната скорост на записване на информацията на картата е поне 10 МБ / сек.
  • UHS 3 е предназначен за записване на 4K (UHD) видео файлове. Използва се в огледални и безжични камери за запис на видео в UltraHD и 2K.

Видеоклип (V)

Съкратеното име е V Class и е въведено в SD Card Association, за да определи карти, оптимизирани за записване на триизмерни видео и файлове с резолюция от 8К или повече. Номерът след буквата "V" означава броя на записаните MB / s. Минималната скорост за карти с този клас скорости е 6 MB / s, което съответства на клас V6, а максималният клас в момента е V90 - 90 MB / s.

Карта с памет с етикет V клас

заключение

Тази статия разглежда три скоростни класа, които могат да имат карти с памет - Клас SD, UHS и Видео клас. Клас SD е предназначен за широко използване в различни техники, докато други класове са предназначени за по-тесен набор от задачи. UHS ще ви позволи ефективно да записвате видео във формат от FullHD до 4K и да предавате на живо в реално време, което го прави стандарт за нискотарифните камери. Видеоклипът е създаден, за да записва огромни видео файлове с разделителна способност 8K, както и 360 ° видео, което предопределяше обхвата му - професионално и скъпо видео оборудване.