Вътрешните устройства на модерните смартфони са се увеличили значително по обем, но възможността за разширяване на паметта чрез microSD карти все още е в търсенето. На пазара има много карти с памет, а изборът на подходящия е по-труден, отколкото изглежда на пръв поглед. Нека видим кои са по-подходящи за смартфон.

Как да изберем микро SD за телефона

За да изберете правилната карта с памет, трябва да се съсредоточите върху следните характеристики:

 • Производител;
 • обем;
 • стандарт;
 • Класа.

Освен това технологиите, които поддържа вашият смартфон, също имат значение: не всяко устройство ще може да разпознава и да използва микро SD на 64 GB и повече. Помислете за тези функции по-подробно.

Вижте също: Какво да направите, ако смартфонът не вижда SD картата

Производители на карти с памет

Правилото "скъпо не винаги означава качество" важи и за картите с памет. Въпреки това, както показва практиката, придобиването на SD карта от добре известна марка намалява вероятността за брак или всякакви проблеми със съвместимостта. Основните играчи на този пазар са Samsung, SanDisk, Kingston и Transcend. Накратко разгледайте техните характеристики.

Samsung
Корейската корпорация произвежда различни видове потребителска електроника, включително карти с памет. Това може да се нарече новак на този пазар (от 2014 г. произвежда SD карти), но въпреки това продуктите са известни с надеждност и качество.

Samsung microSD са налични в сериите Standard , Evo и Pro (в последните две има подобрени версии с индекс "+" ), за удобство на потребителите, които са маркирани с различни цветове. Излишно е да се каже, че има опции за различни класове, възможности и стандарти. Характеристиките могат да бъдат намерени на официалния уебсайт.

Отидете на официалния сайт на Samsung

Налични microSD карти на официалния сайт на Samsung

Нямаше и недостатъци, а основната е цената. Картите с памет на Samsung са 1,5 или дори 2 пъти по-скъпи от конкурентите. В допълнение, понякога картите на корейската корпорация не се разпознават от някои смартфони.

SanDisk
Тази компания основава стандартите SD и microSD, така че всички най-новите разработки в тази област - авторството на нейните служители. SanDisk днес е лидер по отношение на производството и достъпния избор на карти.

Диапазонът от SanDisk и наистина голям - от вече познатата карта с памет с капацитет от 32 GB до привидно невероятните карти от 400 GB. Естествено, има различни спецификации за различните нужди.

Официален сайт на SanDisk

Асортимент от карти с памет на официалния сайт на SanDisk

Както в случая на Samsung, картите от SanDisk може да изглеждат твърде скъпи за средния потребител. Този производител обаче се е утвърдил като най-надеждният от всички.

Kingston
Тази американска компания (с пълното име Kingston Technology) е втората в света в производството на USB устройства, а третият - на карти с памет. Продуктите на Kingston обикновено се разглеждат като по-достъпна алтернатива на SanDisk решения, а в някои случаи дори и да надминат последните.

Диапазонът на картите с памет на Kingston непрекъснато се обновява, предлагайки нови стандарти и обеми.

Производител на сайта Кингстън

Изборът на карти с памет на официалния сайт на Kingston

По отношение на технологията, обаче, Кингстън е в състояние да наваксва, така че това може да се дължи на недостатъците на картите на тази компания.

Transcend
Тайванският гигант произвежда много решения за съхранение на цифрови данни и е един от първите азиатски производители, които овладяват пазара на карти с памет. В допълнение, в CIS microSD от този производител е много популярен поради лоялната си ценова политика.

Любопитното е, че Transcend осигурява доживотна гаранция за продуктите си (разбира се, с някои резерви). Изборът на този продукт е много, много богат.

Официалният сайт на Transcend

Прехвърлете карти с памет на официалния уеб сайт на компанията

Уви, основният недостатък на картите с памет от този производител е ниската надеждност в сравнение с посочените по-горе марки.

Имайте предвид също така, че има много други компании, които предлагат на пазара микро SD, като обаче избират продуктите си, трябва да внимавате: съществува опасност да се превърне в продукт със съмнително качество, който няма да работи за една седмица.

Капацитет на картата с памет

Най-често срещаните обеми на карти с памет днес са 16, 32 и 64 GB. Разбира се, има и по-малки карти, както и невероятен на пръв поглед microSD за 1 TB, но първите постепенно губят своята релевантност, а вторите са твърде скъпи и съвместими само с някои устройства.

 • 16 GB карта е подходяща за потребители, чиито смартфони имат голяма вътрешна памет, а microSD е необходима само като допълнение към важни файлове.
 • 32GB карта с памет е достатъчна за всички нужди: тя може да се побере както на филми, музикална библиотека с ниска цена и фотография, така и кеш от игри или преместени приложения ,
 • MicroSD с капацитет от 64 GB и повече е да избирате феновете да слушат музика в без загуби формати или да записват широкоекранно видео.

Обърнете внимание! Висококачествените дискове също изискват поддръжка от вашия смартфон, така че не забравяйте да прочетете отново спецификациите на устройството, преди да купите!

Стандартна карта с памет

Повечето модерни карти памет работят според стандартите SDHC и SDXC, което означава SD High Capacity и SD Extended Capacity, съответно. В първия стандарт максималното количество карти е 32 GB, а вторият - 2 TB. Разберете какъв стандарт microSD е много прост - той е отбелязан върху неговия случай.
Определяне на стандартния капацитет на картата с памет
SDHC стандартът е и остава доминиращ в повечето смартфони. SDXC сега се поддържа от най-скъпите водещи устройства, въпреки че съществува тенденция тази технология да се появява на устройства от средния и по-ниския ценови диапазон.

Както вече споменахме, най-доброто за съвременна употреба са 32 GB карти, което отговаря на горната граница на SDHC. Ако искате да закупите устройство с по-голяма мощност, уверете се, че вашето устройство е съвместимо със SDXC.

Клас на картата с памет

От класа на картата с памет зависи от наличната скорост на четене и записване на данни. Подобно на стандарта, класът на SD картата е посочен в случая.
Обозначаване на класа на скоростта на картата с памет
Реалните днес сред тях са:

 • Клас 4 (4 Mb / s);
 • Клас 6 (6 MB / s);
 • Клас 10 (10 Mb / s);
 • Клас 16 (16 MB / s).

По-новите класове, UHS 1 и 3, се отличават, но до момента само едни смартфони ги поддържат и няма да се занимаваме с тях подробно.

На практика този параметър означава пригодността на карта с памет за бързо записване на данни - например, когато записвате видео в FullHD резолюция и по-висока. Класът на картата с памет е важен и за тези, които искат разгънете RAM на вашия смартфон - Клас 10 е предпочитан за тази цел.

данни

Обобщавайки горното, можем да направим следното заключение. Най-добрият вариант за ежедневна употреба днес е microSD с капацитет от 16 или 32 GB стандарт SDHC клас 10, за предпочитане от голям производител с добра репутация. В случай на конкретни задачи, изберете устройства с подходящ размер или скорост на прехвърляне на данни.