Как да отключите профил в Facebook
Администрацията на Facebook не е либерална. Ето защо много потребители на тази мрежа са изправени пред феномена заключване на профила ви. Често това се случва напълно неочаквано и е особено неприятно, ако потребителят не чувства вина зад тях. Какво да направя в такива случаи?

Процедурата за блокиране на профила ви във Facebook

Блокирането на потребителски акаунт може да възникне, когато администрацията на Facebook сметне, че тя нарушава правилата на общността според нейното поведение. Това може да се дължи на оплакване от друг потребител или в случай на подозрителна дейност, твърде много искания за добавяне към приятели, изобилие от рекламни съобщения и поради много други причини.

Следва незабавно да се отбележи, че потребителят има няколко възможности за блокиране на профила. Но все още има място за решаване на проблема. Нека да ги разгледаме по-подробно.

Метод 1: Свържете телефона си с профила си

Ако Facebook има подозрения за хакване на потребителски акаунт, можете да отблокирате достъпа до него чрез мобилния си телефон. Това е най-лесният начин за отключване, но затова е необходимо той да бъде свързан предварително с профила на социалната мрежа. За да свържете телефона, трябва да направите няколко стъпки:

  1. В страницата на профила си трябва да отворите менюто с настройки. Можете да стигнете там, като кликнете върху връзката от падащия списък близо до иконата на крайната дясна част в заглавката на страницата, обозначена с въпросителен знак.
    Отворете страницата за настройки на профила във Facebook
  2. В прозореца за настройки отидете в секцията "Мобилни устройства"
    Отворете раздела за мобилни устройства на страницата с настройки за профила в Facebook
  3. Кликнете върху бутона "Добавяне на телефонен номер".
    Отидете при добавяне на телефонен номер в секцията на устройствата на общината на страницата с настройки на профила за facebook
  4. В новия прозорец въведете телефонния си номер и кликнете върху бутона "Продължи" .
    Въведете телефонния номер, за да се свържете с профила си във Facebook
  5. Изчакайте пристигането на SMS с код за потвърждение, въведете го в нов прозорец и кликнете върху бутона "Потвърди" .
    Потвърждаване на телефонен номер, свързан с профила ви в Facebook
  6. Запазете промените, като кликнете върху съответния бутон. В същия прозорец можете също така да позволите на SMS да информира за събития в социалната мрежа.
    Запазване на настройките, направени при свързването на мобилен телефон към профила ви във Facebook

В този момент свързването на мобилния телефон с профила ви в Facebook е завършено. Сега, в случай на откриване на подозрителна дейност, когато се опитате да влезете, Facebook ще ви предложи да потвърдите автентичността на потребителя с помощта на специален код, изпратен в SMS на телефонния номер, свързан с профила. По този начин отключването на акаунт ще отнеме няколко минути.

Метод 2: Надеждни приятели

С този метод можете да отключите профила си възможно най-скоро. То е подходящо в случаите, когато Facebook реши, че има някаква подозрителна дейност на страницата на потребителя или е направен опит да се проникне в профила. За да използвате този метод обаче, той трябва да бъде активиран предварително. Това се прави, както следва:

  1. Въведете страницата за настройки на профила по начина, описан в първия параграф на предишната секция.
  2. В прозореца, който се отваря, отворете раздела "Защита и влизане" .
    Отваряне на секцията за защита на страницата с настройки във Facebook
  3. Кликнете върху бутона "Редактиране" в горната част.
    Отворете раздела за редактиране на доверени приятели на страницата с настройки за Facebook
  4. Отидете на връзката "Избор на приятели" .
    Отворете избора на доверени приятели на страницата за настройки на Facebook
  5. Прочетете информацията за доверените контакти и кликнете върху бутона в долната част на прозореца.
    Избор на доверени контакти в страницата с настройки на Facebook
  6. Добавете 3-5 приятели в нов прозорец.
    Въвеждане на данни за доверени приятели на страницата за настройки на Facebook
    Техните профили ще се появят в падащия списък, докато бъдат въведени. За да определите потребителя като надежден приятел, просто трябва да кликнете върху неговия аватар. След като изберете, кликнете върху бутона "Потвърди" .
  7. Въведете паролата за потвърждение и кликнете върху бутона "Изпрати" .

Сега, в случай на блокиране на профила, можете да се свържете с доверени приятели, Facebook ще им даде специални тайни кодове, с които можете бързо да възстановите достъпа до страницата си.

Метод 3: Подаване на жалба

Ако когато се опитате да влезете в профила си, Facebook съобщава, че профилът е блокиран поради поставянето на информация, която нарушава правилата на социалната мрежа, тогава описаните по-горе методи за отключване няма да работят. Забрана в такива случаи обикновено е за известно време - от дни до месеци. Повечето предпочитат просто да чакат, докато забраната изтече. Но ако смятате, че блокирането се случи случайно или че засиленото чувство за справедливост не ви позволява да се справите със ситуацията, единственият изход е да се обърнете към администрацията на Facebook. Можете да го направите по следния начин:

  1. Отидете на страницата във Facebook, посветена на проблемите с блокирането на профила: https://www.facebook.com/help/103873106370583?locale=ru_RU
  2. Намерете там връзка, за да обжалвате забраната и да кликнете върху нея.
    Отидете на страницата за обжалване в Facebook
  3. Попълнете информацията на следващата страница, включително качването на документ за самоличност и кликнете върху бутона "Изпращане" .
    Завършване на формуляра за подаване на жалби за блокиране на профила в Facebook
    В полето "Допълнителна информация" можете да изложите аргументите си в полза на отключването на профила си.

След като изпратите жалбата, трябва просто да изчакате решението, взето от администрацията на Facebook.

Това са основните начини за отключване на акаунта ви във Facebook. За да предотвратите проблеми с профила си да станат неприятна изненада за вас, трябва да предприемете стъпки, за да настроите сигурността на потребителския си профил, както и да спазвате правилата, предписани от администрацията на социалната мрежа.