IOS


IPhone е скъпо устройство, което се нуждае от внимателно боравене. За съжаление, ситуациите са различни, и един от най-неприятните е, когато смартфон влезе във водата. Ако обаче действате незабавно, ще имате възможност да го предпазите от повреда след проникване на влага.

Ако водата попадне в iPhone

Започвайки с iPhone 7, популярните смартфони на Apple най-накрая получиха специална защита срещу влага. А най-новите устройства, като iPhone XS и XS Max, имат максимален стандарт IP68. Този вид защита означава, че телефонът може безопасно да оцелее при потапяне във вода на дълбочина 2 m и период до 30 минути. Останалите модели са снабдени със стандарт IP67, което гарантира защита срещу пръски и краткотрайно потапяне във вода.

Ако притежавате iPhone 6S или по-млад модел, той трябва да бъде внимателно защитен от вода. Но сделката вече е свършена - устройството е оцеляло след гмуркането. Как да бъдем в тази ситуация?

Етап 1: Изключване на телефона

Веднага щом смартфонът бъде изваден от водата, трябва незабавно да го изключите, за да предотвратите евентуално късо съединение.

IPhone изключен

Етап 2: Премахване на влага

След като телефонът е във водата, трябва да се отървете от течността, която попада под кутията. За да направите това, поставете iPhone на дланта във вертикално положение и с малки движения, опитайте се да изтръгнете остатъците от влагата.

Етап 3: Пълно изсушаване на смартфона

Когато основната част от течността се отстрани, телефонът трябва да е напълно сух. За да направите това, оставете го на сухо и добре проветриво място. За да ускорите сушенето, можете да използвате сешоар (обаче не използвайте горещ въздух).

Потапяне на iPhone в снимка

Някои потребители от първа ръка съветват да поставят телефона през нощта в контейнер с пълнеж от ориз или котка - те имат добри абсорбиращи свойства, което прави възможно сушенето на iPhone много по-добре.

Стъпка 4: Проверете показателите за влага

Всички модели на iPhone са снабдени със специални индикатори за проникване на влага - въз основа на тях можете да заключите колко сериозно се е оказало потапянето. Местоположението на този индикатор зависи от модела на смартфона:

  • iPhone 2G - намира се в жака за слушалки;
  • iPhone 3, 3GS, 4, 4S - в конектора за зарядното устройство;
  • iPhone 5 и по-стари модели - в слота за SIM-картата.

Например, ако притежавате iPhone 6, свалете тавата на SIM картата от телефона и погледнете конектора: можете да видите малък индикатор, който обикновено трябва да е бял или сив. Ако е червено, това показва проникване на влага в устройството.

Индикатор за влажност на IPhone

Стъпка 5: Включете устройството

Веднага щом изчакате смартфонът да изсъхне напълно, опитайте се да го включите и да тествате неговата работа. Външно на екрана не трябва да се виждат затеков.

След това включете музиката - ако звукът е глух, можете да използвате специални приложения за почистване на високоговорителите с определени честоти (един от тези инструменти е Sonic).

Свали Sonic

  1. Стартирайте приложението Sonic. Екранът ще покаже текущата честота. За да увеличите или намалите мащаба, плъзнете пръста си нагоре или надолу по екрана, съответно.
  2. Настройте максималната сила на високоговорителя и натиснете бутона “Play” . Експериментирайте с различни честоти, които могат бързо да "избият" цялата влага от телефона.

Сони iPhone App

Етап 6: Свържете се с сервизния център

Дори ако iPhone външно работи както преди, влагата вече е влязла в нея, което означава, че може бавно, но сигурно да убие телефона, покривайки вътрешните елементи с корозия. В резултат на това въздействие е почти невъзможно да се предскаже "смъртта" - някой ще спре да включи притурката за един месец, а други могат да работят още една година.

Разбор на IPhone

Опитайте се да не отлагате пътуването до сервизния център - компетентни експерти ще ви помогнат да разглобите устройството, да се отървете от остатъците от влагата, които никога не биха изсъхнали, както и да обработите „вътрешността“ с антикорозионно съединение.

Какво да не правим

  1. Не сушете вашия iPhone близо до източници на топлина, като например батерия;
  2. Не поставяйте чужди тела, памучни тампони, парчета хартия и др.
  3. Не зареждайте неразреден смартфон.

Ако се случи така, че iPhone не може да бъде защитен от проникване на вода - не се паникьосвайте, незабавно предприемайте действия, които ще избегнат провала му.