Операционна система Android , като версия за мобилни устройства, съществува повече от десет години и през това време много се е променило в него. Например, списъкът с поддържани типове файлове, включително мултимедия, се е разширил значително. Директно в тази статия ще опишем кои видео формати се поддържат от тази операционна система днес.

Видео формати за Android

Какъв тип видео файлове могат да възпроизвеждат смартфон или таблет на "зелен робот", зависи от неговите технически характеристики и софтуерни възможности, предоставени от производителя. По подразбиране стандартният плейър, вграден в системата, е отговорен за възпроизвеждането на файлове и често е доста прост и функционално ограничен.

По-долу ще се опитаме да предоставим общ (или усреднен) отговор на въпроса кои видео формати се поддържат в операционната система Android. Първо, ние обозначаваме тези, които могат да се възпроизвеждат на всяко устройство без да се инсталира допълнителен софтуер, и след това да се пристъпи към онези, които, ако не са първоначално поддържани, все още могат да се играят, макар и без външна помощ.

Поддържано по подразбиране

Следващата дискусия се съсредоточава върху поддържаните формати (файлови типове), но някои от тях може да имат свои собствени изключения. Така че почти всеки, дори бюджет и средно устройство, може да се справи с AVI, MKV, MP4 видео в HD или Full HD резолюция, но Quad HD и Ultra HD 4K едва ли ще играят. Той е продуктивен, в близост до водещите смартфони или таблети, но опростява, можете да кажете това: ако разделителната способност на видеоклипа не надвишава тази на екрана на използваното устройство, не би трябвало да има проблеми.

Поддържани стандартни видеоформати за Android

3GP

Приемният мултимедиен формат, поддържан от почти всички мобилни устройства и системи, защото Android не е изключение. 3GP видео файловете заемат много малко пространство, което предполага техния основен недостатък - много ниското качество на картината и звука. Форматът не може да бъде наречен актуален, но ако трябва да съхранявате много видеоклипове (например филми и телевизионни предавания) на устройство с малко място за съхранение, използването му ще бъде най-добрият вариант. Особено, тъй като видео файловете с голяма тежест могат лесно да се преобразуват в този формат.

Вижте също: Как да конвертирате MP4 към 3GP

MP4 / MPEG4

Модерни (а не толкова) смартфони и таблети записват видео във формат MP4. Следователно, това е друг формат, който по подразбиране се поддържа от операционната система Android, независимо от използвания плейър. Този вид файлове се свързват предимно с мобилни устройства и повечето от приложенията за изтегляне, които предоставят възможност за изтегляне на видеоклипове от интернет, работят с него. Така че, на чист Android 8.1, Oreo MP4 файлове възпроизвеждат дори стандартното приложение Google Photo, което в същността си е галерия с функцията за съхранение в облак.

Възпроизвеждайте MP4 в стандартното приложение на Google Фото

Вижте също:
Как да изтеглите видеоклипове от VKontakte на Android
Как да изтегляте видеоклипове от YouTube в Android

Android поддържа всички версии на стандарта MPEG4, независимо дали е добре познат на всички MP4 и MPG или се използва главно на устройства на Apple, но също така е достъпен в Apple Music за Android M4A и M4V - аудио и видео, съответно. Вярно е, че старите версии на операционната система (4.4 и по-долу) може да не възпроизвеждат последните два формата, но никой не е отменил възможността да ги превърне в съвместим стандартен MP4.

Изключителни филми и телевизионни предавания на Apple Music

Вижте също: Как да конвертирате видео към mp4

WMV

Стандартът за файловия формат на Windows OS не може да се нарече често срещан. И все пак, ако получите такъв видео файл, с висока степен на вероятност, дори стандартният играч ще може да го загуби. В случай на проблеми, които е малко вероятно, винаги можете да отидете за трик, като преобразувате WMV видеоклип в поддържан MP4 или AVI, който ще обсъдим по-късно. И все пак, ако по някаква причина WMV не играе на устройството ви с Android и не искате да го конвертирате, препоръчваме ви да прочетете следващата част на тази статия.

Вижте също:
Как да конвертирате wmv в mp4
Как да конвертирате wmv в AVI

Може да се играе

Обикновени и не толкова видео формати, различни от 3GP, MP4 и WMV, също могат да се възпроизвеждат на устройства с Android. И ако говорим за относително модерни модели с нова версия на системата, много от тях се поддържат по подразбиране. Ако файловете, които имат едно от описаните по-долу разширения, не се възпроизвеждат от стандартния плейър, можете да инсталирате приложението от програмисти от трети страни, разказвахме за тях отделно.

Видео формати, които могат да се възпроизвеждат в Android

Повече подробности: Видео плейъри за Android

Разгледайте статията в горната връзка, изберете предпочитания от вас играч и го изтеглете Пазар на Google Play като използвате връзката под описанието на приложението или търсенето. Препоръчваме ви да обърнете внимание на VLC Media Player за Android, което направихме подробен преглед , Това е мултифункционален мултимедиен процесор, който може да изпълнява почти всеки видеоклип. В случай на трудности при възпроизвеждане на един или друг формат винаги можете да използвате друг плейър или просто да промените оригиналния формат на видеофайла чрез специално разработеното приложение директно на вашия телефон.

VLC за ръководство за експлоатация на Android

Повече подробности: Видеоконвертори за Android

Забележка: Разработено от фирма Google Приложенията за снимки и файлове GO , които вече могат да бъдат инсталирани на вашето устройство, правят отлична работа с възпроизвеждането на почти всички обичайни видео формати. Поддържат типовете файлове, описани по-долу.

Възпроизвеждане на видео в стандартни приложения за Android

AVI

Най-често срещаният формат на видео файловете в компютрите, в повечето случаи също се възпроизвежда от устройства с Android. Ако това не се случи, използвайте горното решение - инсталирайте алтернативен плейър.

MKV

С този по-модерен и качествено по-добър формат нещата са подобни на AVI: ако видеоклипове, които имат такова разширение, не се възпроизвеждат в стандартен плейър, просто трябва да го замените с друго, по-функционално приложение за Play Market.

DivX

Друг мултимедиен формат, който осигурява висококачествени изображения и звук във видеоклипа. Ако мобилното ви устройство не възпроизвежда видео файлове от този тип, като използвате стандартни инструменти, инсталирайте плейър на трета страна, например популярния KMPlayer за Android.

FLV

Съдържанието на Flash, което въпреки смущаването на технологиите все още е доста обичайно, се играе и от повечето смартфони и таблети на Android. Това важи както за онлайн видео, така и за видеоклипове, изтеглени от интернет, които имат подобно разширение.

Вижте също:
Как да изтегляте видео към вашия телефон от Интернет
Инсталиране на Flash Player в Android

Пуснете всеки видео формат

Ако не искате да минете през видео плейъри за Android с помощта на метода на потискане и решението, вградено в операционната система, не се справя със задачата да възпроизвеждате един или друг мултимедиен формат, който ви интересува, препоръчваме ви да кървите операционната система и устройството. Как да направите това? Просто инсталирайте MX Player и неговите аудио и видео кодеци.

Избор на метод за декодиране в MX PLayer

Изтеглете MX плейъра в Google Play Магазин

Инсталирайте този плейър на мобилното си устройство и след това го оборудвайте с поддръжка за видео форматите, които планирате да гледате, т.е. да добавите подходящите модули. Нашите инструкции ще ви помогнат да направите това.

Повече подробности: Кодеци аудио и видео за Android

заключение

От тази малка статия сте научили кои формати се поддържат по подразбиране или в бъдеще на практика може да се играе всяко устройство на Android. Обобщавайки, можем да кажем следното: ако вашият смартфон или таблет е бил пуснат през последните няколко години, не е инсталирана най-старата версия на операционната система, но желязото му позволява да се използва без да навреди на нервната система, не забравяйте да пуснете всеки настоящ видео файлов формат за него сили.