Често, когато се открива дейност, подобна на вирус, антивирусът изпраща подозрителни файлове в карантина. Но не всеки потребител знае къде се намира това място и какво представлява.

Карантината е определена защитена директория на твърдия диск, където антивирусният софтуер прехвърля вируси и подозрителни файлове и те се съхраняват там в криптирана форма, без да се създава опасност за системата. Ако файлът се премести в карантина, погрешно маркиран като подозрителен от антивируса, тогава е възможно да го възстановите в първоначалното му местоположение. Нека да разберем къде се намира карантината в антивирусната програма Avast.

Изтегляне на софтуер Avast Free Antivirus

Карантиново местоположение в файловата система на Windows

Във физическа форма Avast Quarantine antivirus се намира на адрес "C: Users All Users AVAST Software Avast chest ". Но това знание не е страхотно, както бе казано по-горе, файловете там са разположени в криптирана форма и просто така не могат да бъдат извлечени. В популярния файлов мениджър Total Commander те са представени, както е показано по-долу.

Карантина Avast в интерфейса на Total Commander

Карантина в антивирусния интерфейс на Avast

За да придобиете възможност да предприемете действия с файловете, намиращи се в карантината, трябва да влезете в него чрез потребителския интерфейс на Avast antivirus.

За да поставите карантина през потребителския интерфейс на Avast, от стартовия прозорец на програмата отидете в секцията за сканиране.

Отворете раздела за антивирусно сканиране на Avast

След това кликнете върху "Сканирай за вируси".

Отворете раздела за антивирусно сканиране на Avast

В дъното на прозореца, който се отваря, виждаме надписа "Карантина". Предаваме го.

Avast Antivirus Карантина

Карантината на Avast antivirus се открива пред нас.

Антивирусна карантина Avast

С файловете, намиращи се в него, можем да извършим различни действия: да ги възстановим до първоначалното им местоположение, да ги изтрием за постоянно от компютъра, да ги прехвърлим в лабораторията на Avast, да добавим вирусни скенери към изключенията, да ги сканираме отново и ръчно да добавим други файлове към карантината.

Възможни действия с файлове, намиращи се в карантина Avast

Както можете да видите, знаейки начина, по който да поставите карантина в антивирусния интерфейс на Avast, е доста лесно да се включите в него. Но тези, които не знаят местоположението си, ще трябва да отделят много време, за да намерят сами пътя.