Повечето потребители на компютри поне веднъж в живота си са направили екранна снимка - екранна снимка. Някои от тях се интересуват от въпроса: къде остава екранът? Нека да разберем отговора по отношение на операционната система Windows 7.

Прочетете още:
Къде са екранните снимки на Steam
Как да направите екранна снимка

Определете местоположението на екранните снимки

Местоположението за съхранение на екранния екран в Windows 7 определя фактора, по който е направен: използване на вградените инструменти на операционната система или чрез прилагане на специализирани програми на трети страни. По-нататък ще разгледаме подробно този въпрос.

Софтуер на трети страни за създаване на екранни снимки

Първо, ще разберем къде се запазват екранните снимки, ако сте инсталирали програма на трета страна на компютъра си, задачата на която е да създавате скрийншотове. Такова приложение изпълнява процедурата или след манипулации чрез интерфейса си, или като прихваща задачата за създаване на екранна снимка, след като потребителят извърши стандартни действия за създаване на моментна снимка (натискане на клавиша PrtScr или комбинация Alt + PrtScr ). Списък на най-популярния софтуер от този тип:

Прозорецът за настройки на Ashampoo Snap в Windows 7

Скрийншоти, тези приложения се съхраняват в директорията, която самият потребител посочва. Ако това не е направено, запазването се извършва в папката по подразбиране. В зависимост от конкретната програма това може да бъде:

  • Стандартна папка "Снимки" ( "Картини" ) в потребителската директория;
  • Отделен каталог на програми в папката "Изображения" ;
  • Отделна директория на "Desktop" .

Прочетете още: Програми за създаване на екранни снимки

Устройство за ножици

В Windows 7 има вградена програма за създаване на екранни снимки - "Ножици" . В менюто "Старт" се намира в папката "Стандарт" .

Местоположение на помощната програма Scissors в менюто "Старт" в папката "Стандарт" в Windows 7

Екранният екран, направен с този инструмент, се показва непосредствено след създаването в GUI.

Интерфейсът на стандартната програма Scissors в Windows 7

След това потребителят може да го запише на всяко място на твърдия диск, но по подразбиране директорията е папка Изображения на текущия потребителски профил.

Запазване на моментна снимка в директорията Изображения посредством стандартната програма Scissors в Windows 7

Стандартни инструменти за Windows

Но повечето потребители все още използват стандартната схема за създаване на екранни снимки, без да използват програми на трети страни: PrtScr за снимки на целия екран и Alt + PrtScr за заснемане на активния прозорец. За разлика от по-новите версии на Windows, които имат прозорец за редактиране на изображения, няма видими промени в Windos 7, когато се използват тези комбинации. Следователно потребителите имат легитимни въпроси: имаше ли изобщо изображение, направено изобщо, и ако е така, къде е останало?

Всъщност екранът, направен по този начин, се съхранява в клипборда, което е част от RAM на компютъра. Въпреки това, твърдият диск не се записва. Но в RAM, екранното изображение ще бъде само до едно от двете събития:

  • Преди да изключите или рестартирате компютъра;
  • Преди да пристигне нова информация в клипборда (старата информация ще бъде автоматично изтрита).

Тоест, ако след като направите екранна снимка, като използвате например PrtScr или Alt + PrtScr , например копиране на текст от документ, екранната снимка ще бъде изтрита в клипборда и заменена с друга информация. За да не загубите изображението, трябва да го поставите във възможно най-кратък срок редактор на изображения , например в стандартната програма Windows - Paint. Алгоритъмът на процедурата за вмъкване зависи от конкретния софтуер, който ще обработва изображението. Но в повечето случаи стандартната клавишна комбинация Ctrl + V е подходяща.

Екранна снимка в интерфейса на стандартната Paint програма в Windows 7

След като снимката бъде вкарана в графичния редактор, можете да я запазите във всяко налично разширение в личната директория на твърдия диск на вашия компютър.

Записване на екранна снимка в прозореца за запис в интерфейса на стандартната Paint програма в Windows 7

Както можете да видите, директорията за запазване на екранни снимки зависи от това, което използвате, за да ги направите. Ако са направени манипулации с помощта на програми на трети страни, снимката може да бъде съхранена веднага в избраното място на твърдия диск. Ако използвате стандартния метод на Windows, екранът първо ще бъде запазен в основната памет (клипборда) и едва след като го включите ръчно в графичния редактор, можете да го запишете на твърдия диск.