Ако форматирате USB устройството или твърдия диск с обичайната операционна система Windows, полето "Размер на клъстера" е налично в менюто. Обикновено потребителят пропуска това поле, като оставя стойността си по подразбиране. Друга причина за това може да е, че няма сведения за правилното задаване на този параметър.

Как да изберете размера на клъстера, когато форматирате флаш устройството в NTFS

Ако отворите прозореца за форматиране и изберете файловата система NTFS, опциите в полето за размер на клъстера са налични в диапазона от 512 байта до 64 KB.
Форматиране на прозореца
Нека видим как параметърът "Размер на клъстера" оказва влияние върху работата на флаш устройството. По дефиниция клъстерът е минималната сума, разпределена за съхранение на файлове. За оптимален избор на този параметър при форматирането на устройството в NTFS файловата система трябва да се вземат под внимание няколко критерия.

Ще ви е необходима тази инструкция, когато форматирате сменяемо устройство в NTFS.

Урокът: Как да форматирате USB флаш устройство в NTFS

Критерий 1: Размери на файловете

Решете на файловете с какъв размер ще съхранявате на флаш устройство.

Например, размерът на клъстера на флаш устройството е 4096 байта. Ако копирате файл с размер 1 байт, той ще отнеме 4096 байта на USB флаш устройството. Следователно, при малки файлове е по-добре да използвате по-малките клъстери. Ако флаш устройството е предназначено за съхранение и гледане на видео и аудио файлове, тогава размерът на клъстера е по-добре да изберете повече от някъде 32 или 64 kb. Когато флаш устройството е проектирано за различни цели, можете да оставите стойността по подразбиране.

Не забравяйте, че неправилно избраният размер на клъстера води до загуба на място на флаш устройството. Системата задава стандартния размер на клъстера до 4 KB. И ако дискът има 10 хиляди документи от по 100 байта всеки, тогава загубата ще бъде 46 MB. Ако сте форматирали флаш устройство с параметър на клъстера от 32 KB и текстовият документ ще бъде само 4 KB. След това тя ще продължи да отнема 32 KB. Това води до неефективно използване на флаш устройството и загуба на част от пространството върху него.
Размерът на клъстера и силата на звука на флаш устройството
Microsoft използва формулата за изчисляване на изгубеното пространство:

(размер кластера)/2*(количество файлов)

Критерий 2: Желана скорост на обмен на информация

Обърнете внимание на факта, че скоростта на обмен на данни на вашето устройство зависи от размера на клъстера. Колкото по-голям е размерът на клъстера, толкова по-малко операции се извършват при достъпа до устройството и по-бързо представянето на флаш устройството. Филмът, записан на флаш устройство с размер на клъстера от 4 kb, ще се възпроизвежда по-бавно, отколкото при устройство с размер на клъстера 64 kb.

Критерий 3: Надеждност

Моля, имайте предвид, че флаш устройство, форматирано с големи клъстери, е по-надеждно при работа. Намалява броя на повикванията към медиите. В крайна сметка е по-безопасно да изпратите част от информацията в едно голямо парче, отколкото няколко пъти на малки порции.
Вид клъстер на флаш устройство
Имайте предвид, че при нестандартни размери на клъстерите може да има проблеми със софтуера, който работи с дискове. По принцип това са помощни програми, които използват дефрагментиране и се изпълняват само със стандартни клъстери. При създаване на стартиращи флаш памети, размерът на клъстера също трябва да бъде оставен като стандарт. Между другото, нашата инструкция ще ви помогне да изпълните тази задача.

Урокът: Как да създадете bootable USB флаш устройство в Windows

Някои потребители във форумите съветват за размерите на флаш памет повече от 16 GB, за да ги разделят на 2 тома и да ги форматират по различен начин. По-малкият обем трябва да бъде форматиран с параметъра на клъстера от 4 KB, а другият - за големи файлове под 16-32 KB. По този начин ще се постигне както оптимизиране на пространството, така и необходимата производителност при гледане и записване на големи файлове.

Така че, правилният размер на клъстера:

  • ви позволява ефективно да поставяте данни на флаш устройство;
  • ускорява обмена на данни върху носителя при четене и писане;
  • увеличава надеждността на носителите.

И ако сте в загуба с избора на клъстера при форматирането, тогава е по-добре да го оставите стандартно. Можете също да пишете за това в коментарите. Ще се опитаме да ви помогнем по ваш избор.