Отказът на процесора да започне работа може да бъде свързан с тривиални ситуации, които могат да бъдат отстранени на място, или със сложни и сложни ситуации, за решението на които трябва да се свържете със службата или да положите много усилия за решаване на проблема. В същото време няма да е възможно програмно да коригирате ситуацията, имате нужда от директен контакт с процесора.

Защо процесорът не се включва

Проблеми със стартирането на процесора могат да възникнат по две основни причини - липса на мощност и физическа деформация. Следователно трябва да отидете "от контакта", като се уверите, че процесорът действително е снабден с електричество, и след това да проверите дали е повреден. В този случай ще бъде полезно да проверите дънната платка.

Прочетете също: Дънната платка няма да се стартира

Причина 1: Липса на захранване към или от захранването

Най-лесната и бързо коригирана причина е, че самият системен блок е обезсилен. При работещ електротехник в стаята това може да се дължи на заминал или напълно липсващ захранващ кабел в захранването или самото захранване е изключено.

Без кабел в захранването и изключен бутон

Осигурете здрава връзка между кабела и захранването, а също така се уверете, че захранването е включено, като гледате, така че бутонът да е в позицията "Аз", но не "О".

Причина 2: Процесорът не се захранва от PSU

На този етап ще трябва да отворите системния блок и да проверите дънната платка. Обърнете внимание на съединителя за захранване на процесора. Най-често той се намира или близо до мястото, където е инсталиран процесора, или малко по-нататък, в горния ляв ъгъл на дънната платка, докато може да има от 2 до 8 пина.

Конектор за захранване на процесора на дънната платка

Понякога, след възстановяване на компонентите на системния блок, не можете да поставите кабела в съответния съединител или отново да го поставите свободно, което ще доведе до загуба на мощност на процесора и отказ да се включи. Ето защо ще бъде полезно да се уверите, че тук всичко е наред, както и с захранването.

Причина 3: Свити или счупени крака на гнездо или процесор

Когато сте уверени, че процесорът се захранва според очакванията, трябва да го извадите от дънната платка и да проверите състоянието на краката, както на гнездото, така и на самия процесор. Ако са счупени, огънати или деформирани по друг начин, това явно пречи на процесора да започне работа, дори с впечатлението, че стои в гнездото като ръкавица. В този случай не трябва да се огъват всички крака, няколко парчета или ред: за да може CPU да откаже да стартира, е достатъчен един липсващ или деформиран.

Свити крака в процесора

Този проблем може да бъде решен у дома, тъй като контактите са доста пластични (иначе не биха могли да се огънат толкова лесно), а за да ги върнете в първоначалното им състояние, можете да използвате клечка за зъби, игла или пинсета, проследявайки процеса през лупа. Трябва обаче да направите това сами, само с пълна увереност във вашите способности, в противен случай можете само да влошите деформацията или да счупите крака. Не се отчайвайте, дори ако кракът е счупен - занесете дънната платка или процесора си в сервиза и там те бързо ще оправят както кривината, така и липсата на контакти.

Гнездо на дънната платка огънати крака

Тази ситуация може да възникне само на гнезда, съвместими с процесори Intel, тъй като дънните платки за процесори AMD нямат крака като такива.

Причина 4: Разбивка на процесора

Най-депресиращата причина, поради която процесорът няма да се стартира, е защото се е повредил. Това може да е резултат както от брака, така и от злоупотребата. По правило транзисторите се топят и изгарят в процесора, който не може да бъде заменен у дома, така че си струва да донесете процесора директно в услугата, ако все още може да бъде реанимиран или подготвен за закупуване на нов.

Прочетете също: Признаци на изгорял процесор

В рамките на тази статия разгледахме общи и чести събития, поради които процесорът не се стартира.Неопитен потребител също може да ги идентифицира, както и да поправи повечето от тях, въпреки че в трудни случаи и ако потребителят не е сигурен в себе си, е по-добре да използва услугите на професионалисти.