Ефективното разсейване на топлината от процесора изисква охлаждаща система, била тя пасивна или активна, вода или въздух. Системите за въздушно охлаждане са представени от охладители, конвенционални или кули, чийто принцип на действие е един и същ - за разсейване на топлината, натрупана върху радиатора. В момента пазарът на устройства за охлаждане на процесора е доста обширен, така че дори неопитен потребител ще бъде добре да разбере кой охладител е инсталиран на процесора на компютъра му.

Дефиниране на охладител на процесора

Тъй като е основният елемент за охлаждане на „изчислителното сърце“ на компютъра, самият охладител е доста скромен компонент. Най-често тя е представена от „кутия“, т.е. вентилатор, доставен с процесора за монтиране под гнездото на закупения процесор. В същото време е невъзможно програмно да се разбере неговият модел, тъй като охладителят няма сложен електронен пълнеж, за системата той винаги ще бъде не повече от "CPU_FAN"... Неговото взаимодействие с дънната платка се ограничава само от консумацията на енергия и приемането на команди за необходимостта от задаване на определена скорост на въртене, в зависимост от температурата на процесора или предпочитанията на потребителя. За да разберете неговия модел, трябва да проучите придружаващата документация, приложена с него или с процесора, но ако няма такъв, остава само да отворите компютъра и да проверите самия охладител.

Прочетете също:
Как да изберем охладител на процесора
Как да инсталирате и премахнете охладител на процесор
Как да разглобявате компютърен охладител
Как се смазва охладител на процесор
Как да намалим скоростта на въртене на охладител на процесор

Направете следното, за да идентифицирате охладителя:

  1. Изключете компютъра си. Това е необходимо както за вашата безопасност, така и за да се гарантира, че компютърът няма да бъде ощетен, тъй като много производители пишат данни за охладителите директно върху въртящите се ядра на острието и когато компютърът е включен, те не могат да бъдат взети под внимание.
  2. Развийте болтовете, закрепващи капака на системния блок към корпуса и го оставете настрана.
  3. След отваряне ще видите вътрешностите на компютъра си, а вентилаторът над процесора ще действа като негов охладител.
  4. Приблизителното местоположение на процесора в компютъра

  5. Погледнете сърцевината на охладителя. Той трябва да носи логото на производителя.

Ако не сте сменили охладителя от инсталирането на процесора и е включен самият вентилатор, най-вероятно ще имате охладител в кутия от Intel или AMD.

Кутия охладител от Intel

За разлика от моделите на AMD, Intel е стандартен и унифициран, докато "червените" фенове могат да бъдат представени в няколко варианта. За по-стари модели:

AMD Wraith Stealth Cooler

И за най-новите (дори с естествена RGB подсветка):

Cooler Wraith Prism от AMD

Ако обаче получите компютъра от друг потребител и знаете, че той сам е монтирал охладителната система, тогава може да бъдете посрещнати от кулов охладител от производител на трета страна, информация за който ще бъде дадена на движещото се ядро:

Кулов охладител CNPS10X Optima от Zalman

Или дори водно охлаждане, представено от помпа на процесора, тръби от която водят до отделен охладител.

Corsair H60 Тихо водно охлаждане

В някои случаи може дори да видите пасивно охлаждане, направено само с радиатор.

Радиатор Arctic Alpine 12 Пасивен

Прочетете също: Ние правим висококачествено охлаждане на процесора

В рамките на тази статия беше разгледан единственият надежден начин да се разбере кой охладител е на процесора и най-често срещаните видове охлаждане, които могат да изчакат потребителя „под капака на неговата машина“.