Една от детайлите на твърдия диск е джъмпер или джъмпер. Това беше важна част от остарелия твърд диск, работещ в IDE режим, но може да се намери на съвременните твърди дискове.

Целта на джъмпера на твърдия диск

Преди няколко години твърдите дискове поддържаха IDE режима, който сега се счита за остарял. Те се свързват към дънната платка чрез специален цикъл, който поддържа два диска. Ако има два IDE порта на дънната платка, можете да свържете до четири твърди диска.

Този цикъл изглежда така:

IDE Loop

Основната функция на джъмпера на IDE дискове

За да може системата да се зареди и да работи правилно, свързаните дискове трябва да бъдат предварително конфигурирани. Това може да се направи с този много джъмпер.

Задачата на джъмпера е да се определи приоритетността на всеки от дисковете, свързани към цикъла. Един твърд диск винаги трябва да е главен, а вторият трябва да е роб. С джъмпер за всяко задвижване и дестинацията е посочена. Главният диск с инсталираната операционна система е Master, а допълнителният диск е Slave.

Jumper на IDE диск

За да зададете правилната позиция на джъмпера, на всеки твърд диск има инструкция. Изглежда различно, но винаги е много лесно да го намерите.

Инструкция за джъмпер 1

На тези изображения можете да видите няколко примера за инструкции към джъмпера.

Инструкция за джъмпера 2

Допълнителни функции на джъмперите за IDE дискове

В допълнение към основната цел на джъмпера, има няколко допълнителни такива. Сега те също губят значение, но в подходящ момент може да са необходими. Например, чрез поставяне на джъмпера в определено положение, е възможно да се свърже главният режим с устройството без идентификация; използвайте друг начин на работа със специален кабел; ограничаване на видимия обем на устройството до определено количество GB (важно е, когато старата система не вижда твърдия диск поради "голямото" количество дисково пространство).

Такива възможности не са налични за всички твърди дискове и тяхната наличност зависи от конкретния модел на устройството.

Jumper на SATA дискове

Плъзгачът (или място за инсталирането му) присъства на SATA-дисковете, но целта му се различава от IDE-дисковете. Необходимостта от задаване на Master или Slave твърд диск е изчезнала и потребителят просто свързва твърдия диск към дънната платка и захранващия блок, използвайки кабели. Но в много редки случаи можете да използвате джъмпер.

Някои SATA-Is имат джъмпери, които по принцип не са предназначени за действия на потребителите.

За някои SATA-II джъмперите вече може да има затворено състояние, при което скоростта на устройството намалява, в крайна сметка е равна на SATA150, но може би SATA300. Това се използва, когато има нужда от обратна съвместимост с определени SATA контролери (например, вградени VIA чипсети). Струва си да се отбележи, че такова ограничение няма почти никакъв ефект върху функционирането на устройството, разликата за потребителя е почти незабележима.

В SATA-III може да има и джъмпери, които ограничават скоростта на работа, но обикновено това не е необходимо.

Джъмпери за SATA дискове

Сега знаете какъв е джъмперът на твърдия диск от различни видове: IDE и SATA и в какви случаи трябва да се използва.