Устройствата за отпечатване на документи, иначе познати като принтери, е техника, която се инсталира почти във всеки дом и точно във всеки офис, образователна институция. Всеки механизъм може да работи много дълго и да не се счупи и може да покаже първите дефекти след известно време.

Най-често срещаният проблем е отпечатването на ивици. Понякога такъв проблем е затворен за окото, ако не се намесва в образователния процес или документооборота в компанията. Този проблем обаче може да създаде проблеми и с него трябва да се води борба. Само в различни случаи това се прави индивидуално.

Мастиленоструйни принтери

Подобен проблем не е типичен за принтерите от този тип, но за технологията, която е била в продължение на много години, може да има повреди, водещи до образуването на ленти върху листа. Но има и други причини, които трябва да бъдат разгледани подробно.

Причина 1: Ниво на мастилото

Ако говорим за мастилено-струйни принтери, първо проверете нивото на мастилото. По принцип това е най-евтината процедура, както във време, така и във финансово отношение. И не е нужно да си купувате касета, просто трябва да използвате специална програма, която трябва да върви с основното устройство. Най-често е на диск. Такава полезност лесно показва колко боя остава и дали може да доведе до ивици върху листа.

На нулево ниво или близо до него е необходимо да помислите за времето за смяна на касетата. Той също така помага да го зареждате с гориво, което е много по-евтино, особено ако го направите сами.

Ниво на касетата с мастило

Трябва да се отбележи, че има принтери, които имат система за непрекъснато подаване на мастило. Това се прави най-често независимо от потребителя, така че помощната програма от производителя няма да покаже нищо. Но тук можете просто да погледнете крушката - те са напълно прозрачни и ви позволяват да видите дали има там мастило. Трябва също така да проверите всички тръби за повреди или запушване.

Причина 2: Запушване на печатащата глава

От заглавието на субтитрата може да мислите, че този метод включва анализ на принтера в компонентни елементи, които не можете да правите без професионални умения. И да, и не. От една страна, производителите на мастиленоструйни принтери са предоставили такъв проблем, тъй като изсушаването на мастило е естествена материя и те са създали помощна програма, която ще помогне да се премахне това. От друга страна, то просто не може да помогне, а след това трябва да разглобите устройството.

Така че, полезността. Почти всеки производител произвежда собствен софтуер, който може да почисти печатащата глава и дюзите - елементи, които се запушват поради нерядкото използване на принтера. И така, така че потребителят да не ги почиства ръчно през цялото време, те създават хардуерна алтернатива, която изпълнява същата работа с боята от касетата.

Помощна програма за почистване на печатащата глава на принтера

Не е необходимо да разбирате принципа на работа. Достатъчно е просто да отворите софтуера на вашия принтер и да изберете една от предложените процедури там. Можете да направите и двете, няма да е излишно.

Струва си да се отбележи, че тази процедура трябва да се прави доста често, а понякога и по няколко пъти по един подход. Принтерът трябва да остане без работа поне за един час след него. Ако нищо не се е променило, най-добре е да използвате помощта на специалисти, тъй като ръчното почистване на такива елементи може да доведе до финансови загуби, сравними с разходите за нов принтер.

Причина 3: Боклукът върху лентата на енкодера и диска

Лентите могат да бъдат черни или бели. И ако втората опция се повтаря със същата честота, трябва да помислите за това, че лентата на енкодера има прах или друга мръсотия, която пречи на правилната работа на принтера.

Принтерна енкодер лента

За почистване често се използва почистващо средство за прозорци. Това е оправдано от факта, че съдържа алкохол, което премахва различни запушвания. Обаче за неопитен потребител ще бъде изключително трудно да извърши такава процедура. Получаването на тези части не може и работата ще бъде над всички електрически части на устройството, което е много опасно за него. С други думи, ако всички методи са тествани и проблемът остава и природата е подобна на описаната по-горе, най-добре е да се свържете с специализирана служба.

На този преглед на възможните проблеми, свързани с появата на ленти в мастилено-струйния принтер, приключи.

Лазерен принтер

Печат с ленти на лазерен принтер е проблем, който възниква рано или късно на почти всяко такова устройство. Проблемите, които причиняват това поведение на технологията, са огромни. Трябва да разберете основните, за да е ясно дали има възможност за възстановяване на принтера.

Причина 1: Повредена повърхност на фотоапарата

Фотоапаратът е достатъчно важен елемент и от него лазерът се отразява по време на процеса на печат. Повреждането на самия вал е практически невъзможно, но повърхността му, чувствителна към излъчване, често изчезва и възникват известни проблеми с появата на черни ивици по краищата на отпечатания лист. Те винаги са еднакви, което улеснява идентифицирането на дефектно място.

Повредената повърхност на фотопроводника на принтера

Между другото, по ширината на лентите може да се разбере колко е изчерпана слоя на този барабан. Не пренебрегвайте такива прояви на проблема, защото не са само черни ленти, а увеличен товар върху касетата, което може да доведе до по-тежки последици.

Този слой може да бъде възстановен и много услуги дори го правят. Ефективността на такава процедура обаче не е достатъчно висока, за да пренебрегне обичайната замяна на елемента, което се препоръчва в този случай.

Причина 2: Лош контакт на магнитния вал и барабана

Още еднакви ивици, които често се намират върху отпечатани листове, говорят за специфична повреда. Само в този случай те са хоризонтални и причината за тяхното възникване може да бъде практически в нищо. Например, препълнен контейнер за отпадъци или касета с ниско качество. Всички те могат лесно да бъдат анализирани, за да се разбере дали те биха могли да се превърнат в последица от такъв проблем.

Лош контакт на магнитния вал и барабана

Ако тонерът не участва в този проблем, е необходимо да проверите износването на барабана и самия вал. При честа употреба на принтера в продължение на много години това е най-вероятният резултат. Както беше казано по-рано, е напълно неоправдано да се ремонтират такива елементи.

Причина 3: Прекратяващият тонер

Най-лесният за подмяна елемент на принтера е касетата. И ако компютърът няма специална полезност, липсата на тонер може да се види на белите ивици по отпечатания лист. По-правилно е да се каже, че някои остатъци от материала в касетата все още са налице, но това не е достатъчно, за да се отпечата дори една страница с качество.

Тонерът е празен

Решението на този проблем се крие на повърхността - замяна на касетата или зареждане на тонера. За разлика от предишните дефекти, тази ситуация може да бъде решена независимо.

Причина 4: Пропускате тонер касета

Проблемите с касетата не се ограничават само до липсата на тонер в нея. Понякога листата могат да бъдат пълни с различни видове ленти, които винаги се появяват на различни места. Какво се случва с принтера в този момент? Очевидно тонерът просто излива по време на отпечатването на листа.

Утечка на касетата

Изтеглете касетата и проверете нейната плътност - не е трудно. Ако се появи мястото на обрива, трябва да проверите дали има възможност за отстраняване на проблема. Може би това е само в гумената лента, тогава не би трябвало да има никакви трудности - тя ще трябва само да я замени. В случай на проблем, е време да потърсите нова касета.

Причина 5: Преливане на бункера за отпадъци

Какво трябва да направя, ако на листа, който се показва на едно и също място, е намерена лента? Проверете контейнера за отпадъци. Компетентният капитан задължително ще го почисти от останалия тонер, когато касетата бъде заредена отново. Потребителите обаче често не знаят за такъв инструмент, така че не провеждайте подходяща процедура.

Решението е просто - да се провери контейнера за отпадъци и целостта на чистачката, която разклаща тонера в специално отделение. Тя е много проста и всеки човек може да извърши такава процедура у дома.

При това разглеждане на всички реални методи за саморегулиране може да бъде завършено, тъй като са разгледани основните проблеми.