Метод 1: Интегриран инструмент за отстраняване на неизправности

По подразбиране операционната система Windows 10 има помощна програма, която може да помогне за отстраняването на този или онзи проблем. На нея трябва да се обърнете преди всичко в случай на замръзване на актуализацията на операционната система. За да направите това, изпълнете следните стъпки:

 1. Отворете менюто "Старт" и кликнете върху бутона с изображението на зъбното колело. Като алтернатива можете да използвате клавишната комбинация Windows + I... Тези действия ви позволяват да отворите прозорец "Настроики" Windows 10.
 2. Стартиране на прозореца Настройки от менюто "Старт" на Windows 10

 3. След това отворете раздела Актуализация и сигурност.
 4. Отидете от Настройки в Windows 10 до Актуализация и сигурност

 5. Сега в лявата част на прозореца кликнете върху раздела "Отстраняване на неизправности"... В работната област вдясно щракнете върху реда „Допълнителни инструменти за отстраняване на неизправности“.
 6. Отидете на прозореца Разширено средство за отстраняване на неизправности от прозореца за настройки на Windows 10

 7. След това щракнете с левия бутон върху елемента Актуализация на Windows... В резултат отдолу ще се появи бутон „Стартиране на инструмента за отстраняване на неизправности“... Кликнете върху него.
 8. Щракнете върху бутона Стартиране на инструмента за отстраняване на неизправности в прозореца с настройки на Windows 10

 9. След това помощната програма ще стартира и веднага ще започне да търси проблеми, свързани с Windows Update 10. На този етап трябва да изчакате малко, докато сканирането приключи.
 10. Стартирайте инструмента за отстраняване на неизправности автоматично чрез Настройки на Windows 10

 11. Ако помощната програма открие проблеми, следващият прозорец ще покаже списък с препоръки, които ще ви помогнат да се отървете от проблема със замразяване на актуализации. Просто следвайте инструкциите, след това рестартирайте системата си и опитайте да инсталирате актуализациите отново.

  Прочетете също: Инсталиране на актуализации за Windows 10

 12. Моля, обърнете внимание, че в някои случаи добавката не може да намери проблема и вместо препоръки се появява съответно съобщение.

  Инструмент за отстраняване на неизправности в Windows 10 Няма известие за проблем

  В този случай затворете инструмента "Отстраняване на неизправности" и използвайте други методи от тази статия.

Метод 2: Премахване на файлове за актуализация

Всяка актуализация изтегля файлове на вашия твърд диск, преди да инсталирате. Ако по време на процеса на изтегляне данните са повредени или не са напълно изтеглени, инсталирането на актуализации може да замръзне на различни етапи. В такива ситуации си струва да се опитате да изтриете инсталационните файлове.

 1. Отвори "Диригент"чрез натискане на клавишната комбинация Windows + E.

  Прочетете също: Стартиране на File Explorer в Windows 10

 2. Преминете към посочената директория:

  В: WindowsSoftwareDistributionDownload

 3. Вътре в директорията "Изтегли" ще видите папки и файлове с неразбираеми имена. Изберете ги всички и ги извадете в кошчето с бутона "Дел" или чрез параграф "Изтрий" в контекстното меню, което се появява, когато щракнете с десния бутон върху файл / папка.
 4. Премахване на инсталационни файлове и папки за Windows 10 Update

 5. Рестартирайте системата и опитайте да преинсталирате актуализациите.

Метод 3: Услуги за редактиране

Съответните служби отговарят за правилното изтегляне и инсталиране на актуализации в Windows 10. Ако инсталирането на актуализации увисне, трябва да опитате да промените типа и състоянието на стартиране на същите тези услуги.

 1. Отворете менюто "Старт", превъртете лявата страна на менюто до самото дъно, отворете папката "Административни инструменти" и стартирайте помощната програма от него "Услуги".

  Прочетете също: Стартиране на модула за услуги в Windows 10

 2. Стартирайте приставката за услуги от менюто "Старт" на Windows 10

 3. В прозореца, който се отваря, в списъка с всички услуги намерете наречения Актуализация на Windows... Щракнете върху името му 2 пъти LMB.
 4. Отваряне на прозореца Настройки на услугата за актуализиране на Windows

 5. Ще се покаже прозорец с параметрите на тази услуга. В полето „Тип стартиране“ задайте стойността „Ръчно“... Освен това кликнете върху бутона "Спри се" в района на "Състояние"... След това натиснете "Приложи" и "ДОБРЕ" за да приложите промените.
 6. Променете настройките на услугата за актуализиране на Windows в Windows 10

 7. След това в общия списък с услуги намерете Оптимизация на доставката и го отворете. Променете типа на стартиране на тази услуга от „Автоматично“ На „Ръчно“... След това запазете промените си и затворете всички преди отворени прозорци.
 8. Променете настройките за оптимизация на доставката в Windows 10

 9. Сега рестартирайте компютъра / лаптопа и опитайте да инсталирате актуализации отново. Ако ситуацията не се промени, върнете параметрите на променените услуги в първоначалното им състояние.

Метод 4: Специална помощна програма от Microsoft

Разработчиците на Windows 10 пуснаха специална помощна програма, която ви позволява да нулирате параметрите на компонентите на центъра за актуализация. Нарича се Нулирайте инструмента за актуализиране на Windows... За да го използвате, трябва да направите следното:

 1. Изтеглете помощната програма от Официална страница Microsoft.
 2. Архивът ще бъде изтеглен на вашия компютър или лаптоп. Извлечете съдържанието му в отделна папка и след това стартирайте файла от нея "Wureset_x64" или "Wureset_x86" в зависимост от капацитета на системата. Моля, обърнете внимание, че програмата трябва да се изпълнява като администратор - за това кликнете върху PCM файла и изберете реда със същото име от контекстното меню, което се появява.

  Прочетете също: Определете битността на използваната операционна система Windows 10

 3. Стартиране на Reset Windows Update Tool като администратор в Windows 10

 4. След стартирането на помощната програма ще се появи прозорец, в който трябва да изберете езика. За да направите това, трябва да въведете номер, който съответства на езиковите пакети, изброени в списъка. Въпреки факта, че в списъка има руски, препоръчваме да използвате английски. Факт е, че поради липсата на някои кодировки в системата, руският текст ще се показва като йероглифи. За да изберете английски, поставете номер «0» и щракнете "Enter".
 5. Променете езика в Reset Windows Update Tool в Windows 10

 6. Следващата стъпка е да приемете условията на лицензионното споразумение. За да направите това, напишете писмото "Y" на английски и щракнете "Enter".
 7. Приемане на лицензионното споразумение при стартиране на Reset Windows Update Tool

 8. В следващия прозорец ще видите списък с действия, които помощната програма може да извърши. В този случай се интересуваме от втората точка - Нулира компонентите на Windows Update... Ние предписваме номера «2» и натиснете отново "Enter".
 9. Изборът нулира компонентите на Windows Update в Reset Windows Update Tool

 10. Процесът на нулиране на настройките, изтриване на резервни копия и пререгистриране на ключове в системния регистър автоматично ще започне. Моля, обърнете внимание, че в процеса може да видите съобщение, че не е намерен файл с разширението. "BAK"... Това разширение е присвоено на архивни файлове и такова съобщение само показва, че нямате резервни копия на файлове за актуализация във вашата система.
 11. Известие за липсващи архивни файлове в Reset Windows Update Tool

 12. След няколко минути в щракващия прозорец ще видите съобщение, че операцията е завършена успешно.
 13. Успешно нулирайте настройките за актуализация на Windows 10 чрез Reset Windows Update Tool

 14. Затворете помощната програма, рестартирайте системата и преинсталирайте актуализациите.