Активирането на операционната система Windows 7 е задължителен процес, който трябва да се извърши ръчно от потребителя веднага след приключване на инсталацията. Не винаги обаче завършва успешно, което може да бъде причинено от различни събития. Това включва грешки, допуснати при въвеждане на ключа, липса на интернет връзка или проблеми със самия монтаж. Предлагаме ви да се запознаете с всички съществуващи причини за такъв проблем, за да намерите своя и да намерите подходящо решение.

Причина 1: Няма връзка с интернет

На първо място, бих искал да засегна темата за интернет връзката, тъй като именно поради липсваща връзка или проблеми с нея активирането не се потвърждава най-често. Трябва да сте сигурни, че сте свързани към работеща мрежа и, например, да отворите браузър, за да го тествате. Ако наистина има някои проблеми с Интернет, те ще трябва да бъдат решени отделно, за което можете да прочетете по-подробно в други инструкции по-долу.

Проверка на Windows 7 Интернет връзка за проблеми с активирането

Повече информация:
Настройване на интернет след преинсталиране на Windows 7
Няма налични връзки на компютър с Windows 7

Ако не можете да се свържете с интернет, има алтернативен метод за удостоверяване на Windows чрез вашия работен телефонен номер. Ще говорим за това, когато обмислим следващата причина.

Причина 2: Неправилни действия за активиране

Активирането е доста лесна задача, която всички начинаещи потребители трябва да овладеят. Някои обаче дори не знаят, че ключът трябва да бъде въведен сами и разчитат на факта, че автентичността на ОС ще бъде потвърдена автоматично. Затова предлагаме накратко да разглобим тази процедура и също така да покажем как да потвърдим копие на Windows чрез интернет.

 1. Отвори "Старт" и отидете на раздел "Контролен панел".
 2. Отидете в контролния панел за ръчно активиране на Windows 7

 3. Изберете категория от списъка "Система".
 4. Отидете на системните настройки за ръчно активиране на Windows 7

 5. Превъртете надолу по списъка и под Активиране на Windows намерете елемента „Активиране на Windows“... Ако вместо това видите надписа Активирането на Windows завърши, а под самия код на продукта се показва, не са необходими повече действия, просто преминете към нормално използване на операционната система.
 6. Щракнете върху бутона, за да преминете към избора как да активирате Windows 7

 7. Когато отворите прозореца, се показват инструкции. Прегледайте ги, след това въведете съществуващия си продуктов ключ и кликнете върху "По-нататък".
 8. Въвеждане на ключа за активиране на Windows 7 по стандартния начин

 9. Потвърдете активирането на посочения монтаж на Windows.
 10. Потвърждение за активиране на Windows 7 по стандартен начин

 11. Ако няма връзка с Интернет и се интересувате от потвърждение по телефона, в същия прозорец за активиране щракнете върху линията Покажете други методи за активиране и изберете елемент „Използвайте автоматичната телефонна система“... След това се въвежда телефонният номер и се преглеждат инструкциите, показани на екрана.
 12. Активиране на Windows 7 с помощта на телефонен номер

Причина 3: Използване на различна версия на Windows или лицензен ключ

Тази ситуация в по-голямата си част се отнася до онези потребители, които, за да поправят компютъра си, са се обърнали към сервизен център, където специалистите са преинсталирали операционната система със собствените си ръце. Най-вероятно те са използвали различен продуктов ключ за активиране или дори са инсталирали различен монтаж, тъй като самият потребител не е уведомил служителите, че има лицензирано копие на Windows. Има и втори сценарий, когато служителите повторно са приложили ключ, който вече е бил използван за активиране на друга компилация на ОС. Всичко това може да се дължи на факта, че сега е невъзможно да се потвърди автентичността на версията.Просто трябва сами да инсталирате съществуващата версия и да въведете отново собствения си ключ или да се свържете отново със сервизния център, за да разрешите проблема.

Проблеми с активирането на Windows 7 при използване на различен монтаж

Причина 4: Инсталиране на едно копие на Windows на множество компютри

Microsoft има списък с лицензионните условия, които потребителят приема при закупуване и инсталиране на патентован софтуер. Сред всички елементи има един, който гласи, че едно копие на продукта, включително Windows 7, може да бъде инсталирано само на едно устройство. Ако сте инсталирали операционната система на няколко компютъра едновременно и се опитвате да извършите активиране, тя може да не работи, тъй като самите условия са нарушени. Потвърждението на допълнителни компютри е възможно само чрез закупуване на отделни продуктови ключове или копия на Windows.

Причина 5: Използване на нелицензирано копие на Windows

Технологията на Microsoft лесно разпознава фалшиви копия на продукти, тъй като те не са официално проверени. За такива версии активирането чрез въвеждане дори на работещ ключ просто няма да работи. Можете самостоятелно да определите дали се използва лицензираният софтуер, но за това трябва да прочетете малко информация на официалния уебсайт, като използвате връзката по-долу.

Отидете на правилата за проверка на софтуера

Причина 6: Закупуване на използван компютър

Когато купувате компютър, винаги гледайте дали копието на използваната там операционна система е активирано, защото когато го потвърдите сами, може да се окаже, че същото копие е инсталирано на други компютри или е нелицензирано, което ще доведе до проблемите, които разглеждаме днес. В такива ситуации можете лично да поискате от продавача диск с Windows или продуктов ключ за повторно активиране на операционната система. В противен случай ще трябва да инсталирате друго копие на системата или да закупите нов код.

Причина 7: Инсталиране на нов хардуер

Случаят не е съвсем свързан със стандартни проблеми с активирането, но трябва да се разкаже за него непременно. Има два типа лицензиране на Windows 7, които пряко засягат последствията от подмяната на дънната платка или, например, твърдия диск. В повечето случаи потребителите получават OEM версията заедно със закупения компютър или лаптоп. Тоест при стартиране вече има инсталирана версия на ОС, която е свързана с това оборудване. При подмяна на компоненти лицензът ще „отлети“ и системата дори няма да се стартира, така че ще трябва да закупите ново копие на Windows.

Проблеми с активирането на Windows 7 при подмяна на компоненти

Вторият тип лиценз се нарича Retail, той се разпространява най-често на дискове и струва няколко пъти повече от OEM версиите. Това обаче позволява на системата да функционира правилно дори след подмяна на компоненти или прехвърляне на друг компютър без проблеми. Обърнете внимание на току-що споменатата информация, когато избирате версия на Windows 7 и подменяте вградени компоненти.

По-горе научихте за седем различни причини, свързани с активирането на Windows 7. Сега просто трябва да намерите тази, която е причинила проблемите на компютъра, който използвате, за да ги разрешите с помощта на наличните методи.