Повечето потребители остават неудовлетворени от възможностите на конвенционален визуализатор на снимки. Те започват да търсят програми, които осигуряват по-голяма функционалност: способността лесно да редактирате, преобразувате файловете в други формати, наличието на мениджър на изображения и т.н. Една от най-често използваните мултифункционални програми за гледане на снимки е XnView от XnSoft.

Това е приложение, което позволява не само да работите с голям брой графични формати, но и да гледате видео.

Съветваме ви да погледнете: други програми за разглеждане на снимки

Преглеждане на изображения

Основната функция на програмата XnView е да разглеждате снимки в електронна форма и други изображения. Качеството на възпроизвеждане на графични файлове е доста високо. В най-новите версии на приложението можете да преглеждате изображения в няколко раздели. Мащабът на снимките се извършва чрез превъртане на колелото на мишката.

Преглед на изображение в XnView

Също така в програмата се осъществява функцията за гледане на слайдшоу.

В режим на възпроизвеждане изображението може да бъде зададено като тапет на компютърно устройство.

журналист

Оригиналният файлов мениджър, вграден в програмата XnView, е браузърът. Той ви позволява бързо да се придвижвате между файловете и директорите на компютъра, да ги изтривате, да ги преименувате, да извършвате групова конверсия, да извършвате търсене. С помощта на този файлов мениджър можете да преглеждате файлове. С помощта на специален приставка можете дори да преглеждате изображения в ZIP и RAR архивите с помощта на браузъра.

Файлов мениджър в XnView

В "Браузър" можете да видите разширена информация за файла: хистограма, основни свойства, IPTC, XMP и EXIF.

Редактиране на изображения

Програмата XnView има в арсенала си редица инструменти, които ви позволяват да редактирате файловете с графични формати. С тях можете да конвертирате JPEG без загуба, разгъване и изрязване на изображения, промяна на цветовия модел и размер, настройване на ефекта "червени очи", добавяне на надписи и ефекти.

Промяна на цветовия модел в XnView

Конвертиране на формати

Приложението XnView поддържа работа с файлове от около 400 формати, от които 223 са графични, което го поставя в главата сред програмите на този индикатор. В допълнение, програмата е в състояние да конвертира 62 формати един в друг и да експортира между осем от тях без почти никаква загуба.

Експортиране в различни формати в XnView

Отпечатване на изображения

С приложението можете да извършвате висококачествено отпечатване на снимки на принтера. В допълнение, програмата има широк спектър от възможности за отпечатване.

Предпочитания за печат на XnView

Други функции

В допълнение към основните функции, свързани с работа с графични файлове, програмата има редица допълнителни функции. С XnView можете да сканирате изображения от скенер, да заснемете екран, да прехвърляте файлове по имейл и FTP. Програмата има функция за конвертиране на картина в уеб страница.

Настройки на екрана за заснемане в

Основната допълнителна функция, която отличава XnView, е възможността да гледате видео и да слушате аудио, ако има подходящи кодеци в системата.

Предимства на XnView

  1. Cross-платформа;
  2. многофункционалност;
  3. Възможност за инсталиране на приставки и добавки;
  4. Поддръжка на голям брой файлови формати;
  5. Многоезичие, включително руски език;
  6. Голям брой допълнителни функции (възпроизвеждане на аудио, видео и др.).

Недостатъци на XnView

  1. Голям брой рядко използвани функции;
  2. Значително тегло на програмата.

Приложението XnView сред другите зрители на изображения има широк набор от функции, допълнителни функции и поддръжка за рекорден брой графични файлови формати. Видимата сложност в управлението е повече от компенсирана от голям брой приложения.

Свали XnView безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт