Някои сайтове в интернет могат да бъдат блокирани за потребителите. И за да стигнете до там, можете да използвате най-лесния начин - анонимен. Потребителят получава IP адреса на друга държава за известно време и може да отиде на сайта, блокиран за него преди. Разширенията на браузърите за тази цел са много популярни, защото по този начин можете бързо да промените реалния IP адрес на адреса на всяка друга държава и лесно да посетите блокираните сайтове. Този път ще бъде доста популярна добавка за браузър ZenMate, която потребителите на Yandex.Browser могат да използват.

Инсталиране на ZenMate

Yandex.Browser поддържа инсталирането на разширения от пазарите за приложения на Google Chrome и Opera. Можете да изтеглите разширението:

От Google Webstore - https://chrome.google.com/webstore/detail/zenmate-vpn-best-cyber-se/fdcgdnkidjaadafnichfpabhfomcebme
От добавки за Opera - https://addons.opera.com/ru/extensions/details/zenmate-for-operatm/

Процедурата за инсталиране на разширението е абсолютно еднаква. Помислете за него с примера на добавките от Opera. Кликваме върху бутона " Добавяне към Yandex.Browser ":

Инсталиране на ZenMate в Yandex.Browser

В прозореца с потвърждение на инсталацията кликнете върху " Инсталиране на разширение ":

Инсталиране на ZenMate в Yandex.Browser-2

След успешната инсталация в новия раздел ще се отвори регистрационна оферта за достъп до безплатна пробна премия:

Инсталиране на ZenMate в Yandex.Browser-3

Вие ще трябва да се регистрирате във всеки случай, защото като кликнете върху иконата на разширението в горната част на прозореца, ZenMate ще ви помоли да влезете в профила:

Влезте в ZenMate в Yandex.Browser

За да създадете профил е много проста, за това под бутона " Вход " кликнете върху " Създаване на нов акаунт " или се регистрирайте в прозореца с предложение за пробен достъп Premium, който бе открит веднага след инсталирането на браузъра.

Въведете имейла си и излезе с парола. При формите на регистрация има два елемента с отметки. От първата точка не можете да премахнете отметката, в противен случай няма да направите регистрация. Но от гледна точка на изпращането на новини към имейла, отметката може да бъде премахната.

След регистрацията ще получите имейл, потвърждаващ имейла, и предложение за безплатна пробна версия на Premium Access. Авторът не иска да го получи, но можете безопасно да използвате това изречение:

Регистрация в ZenMate в Yandex.Browser

Отидете във входящата си поща, която сте посочили по време на регистрацията и потвърдете регистрацията. След това можете безопасно да използвате анониментор. Така изглежда менюто му:

ZenMate меню

ZenMate е включен самостоятелно, така че можете веднага да отидете на блокиран сайт. Освен това можете предварително да конфигурирате разширението, например страната, чийто IP адрес искате да получите. В този случай услугата предостави IP на Румъния и за да я промените, трябва да кликнете в средата на прозореца върху иконата на екрана:

ZenMate-2 меню

Появява се списък от 4 свободни страни, единият от които вече се използва от вас:

Промяна на геолокацията в ZenMate

Страните "Premium" са на разположение на тези, които са закупили пълната версия на разширението или са го получили за известно време при регистрацията. За да промените държавата на желаната, просто кликнете върху думата " Промяна ".

За други настройки кликнете върху " Настройки " в долната част на прозореца. На същото място можете да деактивирате работата на разширението, като смените ключа от ON в положение OFF:

ZenMate-3 меню

Безплатната версия на ZenMate работи стабилно и напълно ви защитава в интернет. Нямате обаче достъп до някои други опции за разширение, например способността да избирате геолокацията на всички държави, представени в ZenMate, или функцията за автоматично добавяне на добавките само на сайтовете, които сте избрали. Въпреки това, много потребители успешно използват безплатната версия на разширението, което изпълнява основната си функция: заместване на IP адреси и криптиране на активността в Интернет.