Ако искате да работите със звук на професионално ниво, т.е. не само да зареждате и лепете файлове и да записвате аудио, смесване, овладяване, смесване и др., Трябва да използвате софтуера на подходящото ниво. Adobe Audition е може би най-популярната програма за работа със звук.

Адоб Аудишън е мощен аудио редактор за професионалисти и потребители, които си поставят сериозни задачи и са готови да учат. Наскоро този продукт ви позволява да работите с видео файлове, но за тези цели има повече функционални решения.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Програми за създаване на музика
Програми за създаване на минус такива

Инструмент за създаване на компактдискове

Adob Audio ви позволява бързо и удобно да копирате компактдискове (създайте основно копие на песни).

създаване на компактдискове в Adobe Audition

Записване и смесване на вокали и музика

Това всъщност е най-популярните и популярни функции на Adobe Audition. Използвайки тази програма, можете да записвате вокалите от микрофона без никакви затруднения и да ги приложите върху звукозаписа.

Записвайте и смесете в Audition на Adobe

Разбира се, можете предварително да обработвате гласа и да го приведете в чисто чисто състояние, като използвате вградените инструменти и инструментите на трети страни, за които ще обсъдим по-долу.

Multitrack в аудиторията на Adobe

Ако можете да работите само с една песен в първия прозорец (форма на вълната), а след това във втория (Multitrack), можете да работите с неограничен брой песни. В този прозорец се осъществява създаването на пълноценни музикални композиции и "привеждане в съзнанието" на съществуващите. Между другото, има възможност за обработка на песен в напреднал миксер.

миксер в Adobe Audition

Редактиране на честотния диапазон

С помощта на аудио рекламите можете да потискате или напълно да премахнете звуците в определен честотен диапазон. За да направите това, отворете спектралния редактор и изберете специален инструмент (lasso), с който можете да почиствате или променяте звука на определена честота или да я обработвате с ефекти.

Редактиране на честотния диапазон в Adobe Audition

Така например можете да премахнете ниските честоти в глас или определен инструмент, като подчертаете нискочестотния диапазон или правите точно обратното.

Корекция на тоналността на звука

Тази функция е особено полезна за обработка на глас (вокали). С негова помощ можете да подравните фалшив или неправилен, неподходящ тон. Също така, като промените терена на звука, можете да създадете интересни ефекти. Тук, както и в много други инструменти, има автоматичен и ръчен режим.

Корекция на тоналността на звука в Adobe Audition

Премахване на шума и други смущения

С помощта на този инструмент можете да почистите вокалите от така наречените артефакти за запис или да "възстановите" песента. Тази функция е особено полезна за подобряване на качеството на звука, дигитализиран от винилови записи. Също така този инструмент е подходящ за изчистване на радиовълни, звукови записи или звук, записани от видеокамера.

премахване на шума и смущения в Audition на Adobe

Изтриване на глас или звукозапис от аудио файл

С Adobe Audition можете да извличате и експортирате вокали от музикална композиция в отделен файл или обратно да извлечете звукозапис. Този инструмент е необходим за получаване на чиста акапела или, обратно, инструментали без вокали.
Чиста музика може да се използва, например, за да се създаде караоке песен или оригинален микс. Всъщност можете да използвате чиста капела за това. Трябва да се отбележи, че стерео ефектът остава в този случай.

За да извършите горните манипулации с музикална композиция, трябва да използвате VST plug-in на трета страна.

изтрийте вокалите в Adobe Audition

Съответстващи фрагменти в хронологията

Друг полезен инструмент за смесване в Ado Audio и едновременно с това за редактиране на видео е модифицирането на фрагмент от композиция или част от нея на времева скала. Комбинацията се осъществява без да се променя ключът, който е особено полезен за създаване на смеси, комбиниране на диалози с видео или наслагване на звукови ефекти.

комбинирайки фрагменти в Adobe Audition

Видео поддръжка

В допълнение към работата със звук, както вече бе споменато по-горе, Adobe Audition също ви позволява да работите с видео файлове. В програмата можете бързо и лесно да редактирате визуалния съпровод, като прегледате кадрите на клипа по времевата линия и ги комбинирате. Поддържа всички текущи видео формати, включително AVI, WMV, MPEG, DVD.

Подкрепа за ReWire

Тази функция ви позволява да поточно (заснемате и излъчвате) пълномащабно аудио между Audio Audio и друг софтуер, който поддържа тази технология. Сред популярни програми за създаване на музика Ableton Live and Reason.

Повторното свързване

Поддръжка за VST плъгини

След като разказахме за основната функционалност на такава мощна програма като Adobe Audition, не е възможно да не споменаваме най-важните. Този професионален редактор поддържа работа с VST-плъгини, които могат да бъдат както собствени (от Adobe), така и трети разработчици.

Без тези плъгини или по-просто разширения, Ado Audio е инструмент за аматьори, с които можете да правите само най-простите действия за работа със звук. С помощта на приставки е възможно значително да се разшири функционалността на тази програма, да се добавят различни инструменти за обработка на звука и създаване на ефекти, EQ, усъвършенстване на смесването и всички професионални звукови инженери и тези, които твърдят, че са такива.

VST

Предимства:

1. Един от най-добрите, ако не и най-добрият редактор за работа със звук на професионално ниво.
2. Широка гама от функции, функции и инструменти, които могат да бъдат значително разширени с помощта на VST-плъгини.
3. Поддръжка на всички популярни аудио и видео формати.

недостатъци:

1. Не се разпространява безплатно, но срокът на валидност на демо версията е 30 дни.
2. В свободната версия няма руски език.
3. За да инсталирате демо версия на този мощен редактор на вашия компютър, трябва да изтеглите специално приложение (Creative Cloud) от официалния сайт и да се регистрирате в него. Само след упълномощаване в тази програма ще бъде възможно да изтеглите желания редактор.

Adobe Audition е професионално решение за работа със звук. Предимствата на тази програма може да се каже за много дълго време, но всичките й недостатъци почиват само в ограниченията на безплатната версия. Това е един вид стандарт в света на sounddesign.

Урокът: Как да направите минус едно от песента

Изтеглете пробна версия на Adobe Audit

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт