Evernote повече от веднъж споменати за нашия сайт. И това не е изненадващо, като се има предвид голямата популярност, целенасоченост и отлична функционалност на тази услуга. Въпреки това, тази статия все още е малко по-различна - за конкурентите на зеления слон.

Струва си да се отбележи, че наскоро тази тема е особено важна във връзка с подновяването на ценовата политика на компанията. Тя, напомняме, стана по-малко приятелска. В безплатната версия сега има само синхронизация между двете устройства, която се е превърнала в последната капка за много потребители. Но какво може да замести Evernote и по принцип може да намери подходяща алтернатива? Сега ще разберем.

Google Keep

google keep 1

Във всеки случай надеждността е най-важното нещо. В света на софтуера надеждността като правило се свързва с големи компании. Те и професионалните разработчици имат повече, има достатъчно тестване и сървърите се дублират. Всичко това позволява не само да разработи добър продукт, но и да го поддържа, а в случай на проблеми бързо да възстанови данните, без да навреди на потребителите. Една такава компания е Google.

Техният пазач - Keep - е на пазара вече няколко години и се радва на доста добра популярност. Преди да преминем директно към прегледа на функциите, заслужава да се отбележи, че приложенията са достъпни само за Android, iOS и ChromeOS. Също така има няколко разширения и приложения за популярни браузъри и уеб версията. И това, трябва да кажа, налага определени ограничения.

Още по-интересно, мобилните приложения имат много повече функционалност. В тях например можете да създавате бележки на ръка, да записвате аудио и да правите снимки от камерата. Единствената прилика с уеб версията е прикрепването на снимката. В останалото, само текст и списъци. Няма съвместна работа върху бележки, прикачени файлове, дори и преносими компютри или тяхното приличие.

google keep 2

Единственият начин да организирате бележките си е чрез избор на цвят и етикети. Заслужава си обаче да похвалим Google, без преувеличение, за шикозно търсене. Тук вие и разделянето на типове, етикети и предмети (и почти неуверено!), Както и по цвят. Е, съвсем е възможно да се каже, че дори и с голям брой бележки, е доста лесно да се намери нужната.

По принцип можем да заключим, че Google Keep ще бъде отличен избор, но само ако не създавате много сложни бележки. Просто казано, това е просто и бързо заместване, за да изчакате, от което изобилие от функции не си заслужава.

Microsoft OneNote

OneNote

И тук е услуга за водене на бележки от друг ИТ гигант - Microsoft. OneNote отдавна е част от офис пакета на една и съща фирма, но наскоро беше обърнато голямо внимание на услугата. То е подобно и не прилича на Evernote.

Сходството в много отношения се крие в възможностите и функциите. Ето почти същите тетрадки. Всяка бележка може да съдържа не само текст (който има няколко настройки за персонализиране), но и изображения, таблици, връзки, снимки от камерата и други прикачени файлове. И по същия начин има съвместна работа по бележките.

От друга страна, OneNote е абсолютно оригинален продукт. Тук ръката на Microsoft е навсякъде проследена: започвайки с дизайна и завършвайки с интеграцията в самата система Windows. Между другото, има приложения за Android, iOS, Mac, Windows (както за настолни, така и за мобилни версии).

Бележките се превръщат в "Книги", а бележките за фона могат да се правят в кутия или влак. Също така си заслужава да се похвали режима на рисуване, който работи върху всичко. Просто казано, пред нас е виртуален бележник за хартия - пишете и рисувайте всичко и навсякъде.

SimpleNote

simplenote

Може би името на тази програма говори сама за себе си. И ако смятате, че нищо не е по-лесно от Google Keep в този преглед, вече няма да бъде, тогава сте се объркали. Simplenote е прост до точката на лудост: създайте нова бележка, напишете текста без форматиране, добавете маркери и, ако е необходимо, създайте напомняне и го изпратете на приятели. Това е всичко, описанието на функциите е малко повече от една линия.

Да, няма прикачени файлове в бележки, почерк, бележници и други "шум". Просто създавате най-простата нота и това е всичко. Отлична програма за тези, които не смятат, че е необходимо да отделят време за развитието и използването на комплексни услуги.

Nimbus Забележка

nimbusnote

И ето продуктът на местния предприемач. И, трябва да кажа, доста добър продукт с няколко чипа. Има известни бележници, тагове, текстови бележки с големи възможности за форматиране на текста - всичко това вече видяхме в една и съща Evernote.

Но има и уникални решения. Това например е отделен списък на всички прикачени файлове в бележката. Това е полезно, защото можете да прикачвате файлове с произволен формат. Тук е необходимо да запомните, че в безплатната версия има ограничение в 10Mb. Също така си струва да се отбележат вградените списъци със задачи. Освен това, това не са отделни бележки, а по-скоро коментари към настоящата бележка. Полезно е, ако например опишете проекта в бележка и искате да си направите бележки за предстоящите промени.

WizNote

wiznote

Тази идея на разработчиците от Китай се нарича копие на Evernote. И наистина е така, но само частично. Да, тук пак преносими компютри, тагове, бележки с различни прикачени файлове, срязване и др. Има обаче много интересни неща.

Първо, заслужава да се отбележат необичайни типове бележки: дневник за работа, бележка за срещи и др. Това са доста специфични шаблони, така че те се предлагат срещу заплащане. На второ място, се обръща внимание на списъците със задачи, които могат да се поставят на работния плот в отделен прозорец и да се закрепят върху всички прозорци. Трето, "таблицата на съдържанието" отбелязва - ако има няколко заглавки, те автоматично ще бъдат маркирани от програмата и достъпни, като щракнете върху специален бутон. На четвърто място, "Текст към слово" - ще изтъкне подчертания или целия текст на бележката ви. И накрая, заслужава да се отбележи разделът за бележки, който е удобен, когато работите с няколко от тях наведнъж.

Съчетано с добро мобилно приложение, това, изглежда, е просто чудесна алтернатива на Evernote. За съжаление, без "но" това не беше без него. Основният недостатък на WizNote е ужасната синхронизация. Сякаш сървърите са в най-отдалечената част на Китай, а достъпът до тях се осъществява чрез транзит през Антарктида. Дори заглавията се зареждат за много дълго време, да не говорим за съдържанието на бележките. И е жалко, защото останалото е просто добро.

заключение

Затова се запознахме с няколко аналози на Evernote. Някои от тях са много прости, други - копие на чудовищността на състезателя, но, разбира се, всеки от тях ще намери своя аудитория. И едва ли има какво да ви посъветва - изборът е ваш.