Microsoft Excel е най-популярният процесор за таблици сред потребителите. Това място приема приложението доста заслужено, тъй като има огромен инструментариум, но работата в него е относително проста и интуитивна. Excel е в състояние да решава проблеми в много области на науката и професионалната дейност: математика, статистика, икономика, счетоводство, инженеринг и много други. Освен това, програмата може да бъде успешно използвана в домашни нужди.

Но при използването на Excel има един нюанс, който за много потребители е недостатък. Факт е, че тази програма е включена в пакета за приложения на Microsoft Office, който включва текстообработваща програма дума , комуникатор за работа с електронна поща перспектива , програма за създаване на презентации PowerPoint и много други. В същото време пакетът на Microsoft Office се заплаща и предвид броя на включените програми, цената му е доста висока. Ето защо много потребители инсталират безплатни еквиваленти на Excel. Нека да разгледаме най-модерните и популярни.

Прочетете още: Аналози на Microsoft Word

Безплатни таблични процесори

Microsoft Excel и подобни програми се наричат ​​таблични процесори. От простите редактори на електронни таблици те се отличават с по-мощна функционалност и подобрени възможности. Да преминем към прегледа на най-популярните и функционални конкуренти на Excel.

OpenOffice Calc

OpenOffice Calc

Най-известният аналог на Excel е приложението OpenOffice Calc, което е включено в безплатния офис пакет Apache OpenOffice. Този пакет е междуплатформена (включително Windows), поддържа руския език и съдържа почти всички аналози на приложения, които са достъпни от Microsoft Office, но отнема по-малко дисково пространство на компютъра и работи по-бързо. Макар че това са партидни характеристики, те също могат да бъдат записани в актива на приложението Calc.

Ако говорим специално за Calc, това приложение може да направи почти всичко, което Excel прави:

  • създаване на таблици;
  • изграждане на графики;
  • да правят изчисления;
  • форматни клетки и диапазони;
  • работа с формули и много повече.

Calc има прост, интуитивен интерфейс, организацията му е по-скоро Excel 2003, отколкото по-късните версии. В същото време Calc има мощна функционалност, която почти е по-ниска от платеното потомство на Microsoft, и по някои критерии дори го надминава. Например, той има система, която автоматично определя последователността на графиките въз основа на потребителските данни, а също така има и вграден контролер за правопис, който не разполага с Excelel. Освен това Calc може веднага да експортира документа в PDF файл. Програмата не само поддържа работата с функции и макроси, но и ви позволява да ги създавате. За операции с функции можете да използвате специален съветник , който улеснява работата с тях. Вярно е, че имената на всички функции в " Магистър" на английски.

Форматът по подразбиране в Calc е ODS, но може да работи и с много други формати, включително XML, CSV и Excel XLS. Програмата може да отваря всички файлове с разширенията, които Excel може да запази.

Основният недостатък на Calc е, че въпреки че може да се отвори и да работи с основния модерен Excel XLSX формат, той все още не е в състояние да съхранява данни в него. Следователно, след редактиране на файла, трябва да го запишете в различен формат. Въпреки това, Open Office Kalk може да се счита за достоен свободен конкурент на Excel.

Изтеглете OpenOffice Calc

LibreOffice Calc

LibreOffice Calc

LibreOffice Calc е включен в безплатния офис пакет LibreOffice, който всъщност е собственото създаване на бивши разработчици на OpenOffice. Ето защо не е изненадващо, че тези пакети са сходни по много начини и имената на табличните процесори са еднакви. В същото време LibreOffice не е по-нисше от популярността на своя по-голям брат. Също така заема малко място на компютъра.

Libre Office Kalk на функционалната е много подобен на OpenOffice Calc. Може да направи почти едно и също нещо: от създаването на таблици, завършващи със строителни графики и математически изчисления. Неговият интерфейс също използва базата на Microsoft Office 2003. Подобно на OpenOffice, основният формат на LibreOffice е ODS, но програмата може да работи и с всички поддържани от Excel формати. Но за разлика от OpenOffice, Calc може не само да отваря документи в XLSX формат, но и да ги запише. Вярно е, че функцията за запаметяване в XLSX е ограничена, което се изразява например във факта, че не всички елементи за форматиране, направени в Kalk, могат да бъдат записани в този файл.

Calc може да работи с функции, директно или чрез функцията Wizard . За разлика от версията на OpenOffice, продуктът LibreOffice има русирани имена на функции. Програмата поддържа няколко езика за създаване на макроси.

Сред недостатъците на Libre, Kalk Office може да се нарече липсата на някои малки функции, които се намират в Excel. Но като цяло приложението е още по-функционално от OpenOffice Calc.

Изтегляне на LibreOffice Calc

PlanMaker

PlanMaker на програмата

Модерен текстообработващ процес е програмата PlanMaker, която е част от софтуера Office Soft Suite. Интерфейсът й също прилича на интерфейса на Excel 2003.

PlanMaker има широки възможности за работа с таблици и тяхното форматиране, може да работи с формули и функции. Инструментът " Поставяне на функции" е аналогов на съветника за функциите на Excel, но има по-широка функционалност. Вместо макроси тази програма използва скриптове във формат BASIC. Основният формат, който програмата използва за записване на документи, е неговият формат PlanMaker с разширение PMDX. Същевременно приложението напълно поддържа работа с формати на Excel (XLS и XLSX).

Основният недостатък на това приложение е фактът, че пълната функционалност в безплатната версия е достъпна само за 30 дни. Освен това някои ограничения започват, например, PlanMaker спира да поддържа работата с XLSX формат.

Изтегляне на PlanMaker

Симфония в електронната таблица

Програма за симфонични електронни таблици

Друг процесор за таблици, който може да се счита за достоен конкурент на Excel, е Symphony Spreadsheet, който е част от офис пакета IBM Lotus Symphony. Интерфейсът му е подобен на интерфейса на предишните три програми, но в същото време се различава от тях с повече оригиналност. Symphony Spreadsheet е в състояние да разрешава задачи с различна сложност при работа с таблици. Тази програма има доста богат набор от инструменти, включително разширен помощник за функции и възможност за работа с макроси. Има функция за открояване на граматични грешки, които липсва в Excel.

По подразбиране Symphony Spreadsheet съхранява документи във формат ODS, но също така поддържа съхранение на документи в XLS, SXC и някои други формати. Той може да отваря файлове с модерното разширение на Excel XLSX, но за съжаление не може да запише таблицата в този формат.

Сред недостатъците може да се отбележи, че въпреки че Symphony Spreadsheet е абсолютно безплатен софтуер, но за да изтеглите пакета IBM Lotus Symphony, трябва да преминете през процедурата за регистрация на официалния сайт.

Изтеглете таблицата със симфония

WPS електронни таблици

Kingsoft електронни таблици

И накрая, друг популярен работен процесор е WPS Spreadsheets, който е включен в безплатния офис пакет WPS Office. Това е развитието на китайската компания Kingsoft.

Интерфейсът на Spreadsheets, за разлика от предишните програми, е моделиран не от Excel 2003, а от Excel 2013. Инструментите в него също са поставени на лентата, а имената на разделите са почти идентични с техните имена в Excel 2013.

Основният формат на програмата е нейното собствено разширение, което се нарича ЕТ. В същото време, електронните таблици могат да работят и да съхраняват данни в Excel (XLS и XLSX) формати, както и да работят с файлове с други разширения (DBF, TXT, HTML и др.). Възможността за експортиране на електронни таблици в PDF формат е налице. Операциите по форматиране, създаване на таблици, работа с функции са почти идентични с Excel. Освен това има възможност за съхранение в облак на файлове, както и вграден панел на Google Търсене .

Основният недостатък на програмата е, че въпреки че може да се използва безплатно, някои задачи (отпечатване на документи, записване в PDF и т.н.) ще трябва да бъдат преразгледани с една минута за всеки половин час.

Изтеглете WPS електронни таблици

Както можете да видите, има доста широк спектър от безплатни приложения, които могат да се конкурират с Microsoft Excel. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, които са изброени накратко по-горе. Въз основа на тази информация потребителят ще може да добави общо мнение за тези програми, за да избере най-подходящия за своите цели и нужди.