MS Word е заслужено най-популярният текстов редактор в света. Тази програма намира приложение в много сфери и ще бъде еднакво добре за домашна, професионална и образователна употреба. Ward е само една от програмите, включени в пакета Microsoft Office, който, както знаете, се разпространява чрез абонамент с годишни или месечни такси.

Всъщност това е цената за абониране за Word и кара много потребители да търсят аналози на този текстов редактор. И днес има много такива, а някои от тях не са по-лоши в способностите си за пълнофункционален редактор от Microsoft. По-долу ще разгледаме най-достойните алтернативи на Словото.

Забележка: Редът на описанието на програмите в текста не трябва да се разглежда като рейтинг от най-лошото до най-доброто, а от най-доброто до най-лошото - това е само списък на достойни продукти с отчитане на техните основни характеристики.

OpenOffice

Това е платформен офис, който е един от най-популярните в свободния сегмент. Съставът на продукта включва около същите програми като в пакета Microsoft Office, дори и малко повече. Това е текстов редактор, табличен процесор, инструмент за създаване на презентации, система за управление на бази данни, графичен редактор, редактор на математически формули.

OpenOffice

Урокът: Как да добавите формула в Word

Функционалността на OpenOffice е повече от достатъчно за удобна работа. Що се отнася до самия процесор на текста, наречен Writer, той ви позволява да създавате и редактирате документи, да променяте дизайна и форматирането им. Както в Word, той поддържа вмъкването на графични файлове и други обекти, възможно е да се създават таблици, графики и много други. Всичко това, както трябва, е опаковано в прост и интуитивен, удобно изпълнен интерфейс. Също така е важно да се отбележи, че програмата е съвместима с документите на Вордови.

OpenOffice Writer-

Изтеглете OpenOffice Writer

LibreOffice

Друг безплатен и многоплатформен редактор на офис с много възможности за работа. Подобно на OpenOffice Writer, този офис пакет е добре съвместим с форматите на Microsoft Word, според някои потребители, дори малко повече. Ако ги вярвате, тази програма работи много по-бързо. Също така интерес представляват аналозите на всички компоненти, включени в пакета Microsoft Office, само един от нас се интересува от тях.

LibreOffice

LibreOffice Writer - това е текстообработващ процесор, който, подобно на програмата, поддържа всички функции и функции, необходими за удобна работа с текст. Тук можете да персонализирате стила на текста, да извършите форматирането му. Възможно е да добавите изображения към документа, да създавате и вмъквате таблици и колони. Има автоматична проверка на правописа и много повече.

Прозорец LibreOffice-Writer

Изтеглете LibreOffice Writer

WPS Office

Ето още един офис пакет, който, подобно на горните аналози, е безплатна и достойна алтернатива на Microsoft Office. Между другото, интерфейсът на програмата е много подобен на този в "мозъчната" на Microsoft, но ако не вземете предвид най-новите версии на програмата. Ако появата на нещо не ви е удобно, винаги можете да го промените сами.

(Кингстън)

Word processor Office Writer поддържа форматите на Word документи, предоставя възможност за експортиране на документи в PDF и е в състояние да изтегля файлови шаблони от Интернет. Както се очаква, възможностите на този редактор не се ограничават само до писането и форматирането на текста. Writer поддържа вмъкването на чертежи, възможно е да се създават таблици, математически формули и много други, без които е невъзможно да си представите комфортна работа с текстови документи днес.

WPS Office

Изтеглете WPS Office Writer

Galligra Gemini

Отново, офис пакета, и отново доста достоен аналог на потомството на Microsoft. Продуктът включва приложение за създаване на презентации и текстообработваща програма, която ще разгледаме. Трябва да се отбележи, че програмата за работа с текст е добре адаптирана за сензорни екрани, има доста атрактивен графичен интерфейс и редица други предимства.

Galligra Gemini

В Galligra Gemini, както във всички горепосочени програми, можете да вмъкнете изображения и математически формули. Има инструменти за оформление на страницата, поддържат се стандартни формати на Word DOC и DOCX. Офисът е много бърз и стабилен, без да зарежда системата. Вярно е, че при Windows понякога има леки забавяния.

calligra-Близнаци-настолен

Изтеглете Galligra Gemini

Google Документи

Офис пакет от световно известния гигант на търсачката, който, за разлика от всички по-горе програми, няма версия за настолни компютри. Документи от Google се изострят изключително за работа онлайн, в прозореца на браузъра. Този подход е както добродетел, така и недостатък. В допълнение към текстовия процесор пакетът включва инструменти за създаване на електронни таблици и презентации. Всичко, от което се нуждаете, за да започнете, е профил в Google.

Google Документи

Всички софтуерни услуги от пакета "Документи на Google" са част от хранилището за облаци в Google Диск, в който работата продължава. Създадените документи се запазват в реално време, като се синхронизират постоянно. Всички те са в облака и достъпът до проектите може да се получи от всяко устройство - чрез приложение или уеб браузър.

Google Документи

Този продукт е насочен към работа с документи, за които има всички необходими функции. Потребителите могат да споделят файлове, да оставят коментари и бележки, да редактират. Ако говорим директно за инструментите за работа с текст, тук от повече от достатъчно за повечето потребители.

Отворете Google Документи

Тук сме с вас и прегледахме петте най-подходящи и функционално равностойни партньори на Microsoft Word. Кой да избере, вие решавате. Спомнете си, че всички продукти, обсъдени в тази статия, са безплатни.