Програмата Бележник ++ , за първи път видя света през 2003 г., е едно от най-функционалните приложения за работа с прости текстови формати. Той разполага с всички необходими инструменти не само за нормална обработка на текст, но и за изпълнение на различни процедури с програмен код и маркиращ език. Въпреки това, някои потребители предпочитат да използват аналози на тази програма, които имат малка функционалност от Notepad ++. Други хора вярват, че функционалността на този редактор е твърде тежка за решаване на задачите, които са поставени пред тях. Затова предпочитат да използват по-прости аналози. Нека да определим най-достойните заместители на програмата Notepad ++.

тетрадка

Програмата на Notepad

Нека започнем с най-простите програми. Най-простият аналог на програмата Notepad ++ е стандартният текстов редактор на Windows - Notepad, чиято история започва от 1985 г. Простотата е основната тъмна карта на Notepad. В допълнение, тази програма е стандартен компонент на Windows, той се вписва перфектно в архитектурата на тази операционна система. Бележникът не изисква инсталация, тъй като той вече е предварително инсталиран на системата, което означава, че няма нужда да инсталирате допълнителен софтуер, като по този начин създавате натоварване на компютъра.

Бележникът може да отваря, създава и редактира прости текстови файлове. В допълнение, програмата може да работи с програмен код и с хипертекст, но няма маркировъчно осветление и други удобства, налични в Notepad ++ и други по-разширени приложения. Това не попречи на програмистите в онези дни, когато нямаше по-мощни текстови редактори, използвайте тази програма. И сега някои експерти предпочитат да използват стария ноутбук по стария начин, оценявайки го заради неговата простота. Друг недостатък на програмата е, че създадените в нея файлове се запазват само с разширението txt.

Вярно е, че приложението поддържа няколко типа кодиране на текст, шрифтове и просто търсене на документ. Но в това отношение почти всички възможности на тази програма са изчерпани. А именно, липсата на функционалност на Notepad, подтикна разработчиците на трети страни да започнат работа по подобни приложения с повече възможности. Трябва да се отбележи, че Notepad на английски е написан като Notepad и тази дума често се среща в имената на текстовите редактори на по-късното поколение, което показва, че началната точка на всички тези приложения е стандартният Windows Notepad.

Notepad2

Програма на Notepad2

Името на програмата Notepad2 (Notepad 2) говори сама за себе си. Това приложение е подобрена версия на стандартния Windows Notepad. Тя е написана от Флориан Балмер през 2004 г., използвайки компонента Scintilla, който също се използва широко за разработване на други подобни програми.

Notepad2 има много по-разширена функционалност от Notepad. Но в същото време разработчиците искаха молбата да остане малка и бърза, подобна на предшественика й, и да не страда от изобилие от ненужна функционалност. Програмата поддържа няколко текстови кодирания, номериране на линии, автоматизирано вдлъбване, работа с регулярни изрази, подчертаване на синтаксис за различни програмни езици и маркиране, включително HTML, Java, Assembler, C ++, XML, PHP и много други.

В същото време списъкът с поддържаните езици все още е малко по-нисък от Notepad ++. Освен това, за разлика от по-функционално напредналия конкурент, Notepad2 не може да работи в няколко раздели и да запише създадените в него файлове във формат, различен от TXT. Програмата не поддържа работа с плъгини.

AkelPad

Програмата AkelPad

Малко по-рано, а именно през 2003 г., приблизително едновременно с програмата Notepad ++, се появи и текстов редактор на руски разработчици, наречен AkelPad.

Тази програма, въпреки че също така запазва създадените от нея документи само във формат TXT, но за разлика от Notepad2, не поддържа голям брой кодировки. В допълнение, приложението може да работи в режим с няколко прозореца. Въпреки това, AkelPad не разполага със синтаксис за осветяване и номериране на редове, но основното предимство на тази програма над Notepad2 е подкрепата за плъгини. Инсталираните приставки ви позволяват да разширите значително функционалността на AkelPad. Така че само един плъгин Coder добавя към подчертаването на програмния синтаксис, сгъваемите блокове, автоматичното довършване и някои други функции.

Висок текст

Висок текст

За разлика от разработчиците на предишни програми, разработчиците на приложението Sublime Text първоначално се ориентираха към факта, че ще бъдат използвани предимно от програмисти. Sublime Text има вградена функция за подчертаване на синтаксиса, номериране на редовете и автоматично завършване. Освен това програмата има възможността да подчертава колони и да прилага няколко редакции, без да извършва сложни действия като използването на регулярни изрази. Приложението ви помага да намерите лоши части от кода.

Високият текст има доста специфичен интерфейс, който отличава това приложение от други текстови редактори. Въпреки това, появата на програмата може да бъде променена с помощта на вградени кожи.

Значително увеличение и затова не малка функционалност на приложенията Високи текстови приставки могат да се добавят.

По този начин това приложение е много по-бързо от всички описани по-горе програми. Трябва обаче да отбележим, че програмата Sublime Text е shareware и постоянно припомня необходимостта от закупуване на лиценз. Програмата има само английски интерфейс.

Комодо Редактиране

Комодо Редактиране

Софтуерният продукт Komodo Edit е мощно приложение за редактиране на код. Тази програма е създадена изцяло за тези цели. Основните му характеристики включват подчертаване на синтаксиса и автоматично завършване на струните. В допълнение, тя може да се интегрира с различни макроси и фрагменти. Има собствен вграден файлов мениджър.

Основната характеристика на приложението Komodo Edit е разширената поддръжка за разширения, базирана на същия механизъм като браузъра Mozilla Firefox.

В същото време трябва да се отбележи, че тази програма е твърде тежка за текстов редактор. Използването на мощната му функционалност за отваряне и работа с обикновени текстови файлове не е рационално. За тази цел по-прости и по-лесни програми, които ще използват по-малко ресурси на системата, са по-добри. Комодо Редактиране е препоръчително да се използва само за работа с програмен код и оформление на уеб страница. Приложението няма руски интерфейс.

Описахме не всички аналози на програмата Notepad ++, но само основните. Коя програма да използвате зависи от конкретните задачи. За някои видове работа, примитивните редактори също са напълно подходящи и само една многофункционална програма може ефективно да се справи с други задачи. В същото време трябва да се отбележи, че въпреки това в приложението Notepad ++ балансът между функционалност и скорост на работа е максимално рационално разпределен.