Антивирусът във всяка операционна система е елемент, чието присъствие никога не боли. Разбира се, вградените "защитници" могат да изключат влизането на злонамерен софтуер в системата, но въпреки това тяхното представяне често е по-лошо и с инсталирането на софтуер на трета страна на компютъра ще бъдете защитени много по-сигурно. Но първо трябва да изберете един и същ софтуер, който ще направим в тази статия.

Прочетете още:
Популярни виртуални машини в Linux
Популярни текстови редактори за Linux

Антивирусен списък за Linux

Преди началото е необходимо да се обясни, че антивирусите в Linux OS са малко по-различни от тези, които се разпространяват в Windows. На Linux дистрибуции те са най-често безполезни, ако се вземат предвид само вируси, които са типични за Windows. Опасността представлява хакерски атаки, фишинг в Интернет и извършване на небезопасни команди в терминала , от които антивирусът не може да защити.

Въпреки това може да звучи абсурдно, Linux антивирусите са по-често необходими за борба с вируси в Windows и Windows-подобни файлови системи. Ако например имате инсталирана втора операционна система на Windows, която е заразена с вируси, така че да не може да се логва, можете да използвате описаните по-долу антивируси на Linux, за да ги търсите и изтриете. Или да ги използвате, за да сканирате флаш устройството.

Забележка: всички програми, представени в списъка, имат процент, показващ нивото на тяхната надеждност както в Windows, така и в Linux. Освен това е по-добре да погледнете първата оценка, тъй като често ще ги използвате, за да почистите злонамерения софтуер в Windows.

ESET NOD32 Antivirus

В края на 2015 г. в лабораторията на компанията AV-Test беше тестван антивирусът ESET NOD32. Изненадващо, той откри почти всички вируси в системата (99,8% от заплахите в Windows и 99,7% в Linux). Функционално, този представител на антивирусния софтуер не е много по-различен от версията на операционната система Windows, така че потребителят, който само превключи на Linux, се вписва най-добре.

антивирус за linux eset nod32

Създателите на този антивирус решиха да го платят, но е възможно да изтеглите безплатната версия за 30 дни, като отидете на официалния сайт.

Изтеглете ESET NOD32 Antivirus

Kaspersky Anti-Virus за Linux сървър

В рейтинга на същата фирма Kaspersky Anti-Virus заема второ място. Версията на Windows на този антивирус се оказа изключително надеждна система за защита, която разкрива 99,8% заплахи за двете операционни системи. Ако говорим за версията на Linux, тогава, за съжаление, тя също е платена, а функционалността му е съсредоточена главно върху сървъри, базирани на тази операционна система.

антивирус за linux kaspersky антивирус

От характеристиките могат да се идентифицират следните:

 • модифициран технически двигател;
 • автоматично сканиране на всички файлове за отваряне;
 • възможността за задаване на оптимални настройки за сканиране.

За да изтеглите антивируса, трябва да изпълните следните команди в "Terminal" :

cd /Загрузки
wget https://products.s.kaspersky-labs.com/multilanguage/file_servers/kavlinuxserver8.0/kav4fs_8.0.4-312_i386.deb

След това антивирусният пакет ще бъде поставен в папката "Изтегляния".

Инсталирането на Kaspersky Anti-Virus е доста необичайно и варира в зависимост от версията на вашата система, така че е разумно да се използва специален ръководство за монтаж ,

AVG Server Edition

AVG Anti-Virus се различава от предишните, преди всичко от липсата на графичен интерфейс. Това е прост и надежден анализатор / скенер на база данни и програми, прегледани от потребителите.

Липсата на интерфейс не намалява нейните качества. При тестване антивирусът показа, че може да открие 99,3% злонамерени файлове в Windows и 99% в Linux. Друга разлика между този продукт и неговите предшественици е наличието на намалена версия на функционалността, но безплатна версия.

За да изтеглите и инсталирате AVG Server Edition, изпълнете следните команди в терминала :

cd /opt
wget http://download.avgfree.com/filedir/inst/avg2013flx-r3118-a6926.i386.deb
sudo dpkg -i avg2013flx-r3118-a6926.i386.deb
sudo avgupdate

Avast!

Avast е един от най-известните антивируси за потребителите на Windows и Linux. Според AV-тест лабораторията, антивирусът открива до 99.7% от заплахите за Windows и до 98.3% на Linux. За разлика от оригиналните версии на програмата Linux, този вече има хубав графичен интерфейс, освен това е абсолютно безплатен и лесно достъпен.

антивирус за аваст авав

Антивирусът има следните функции:

 • Сканиране на бази данни и сменяеми носители, свързани към компютъра;
 • автоматична актуализация на файловата система;
 • проверка за отворени файлове.

За да изтеглите и инсталирате, изпълнете следните команди в "Терминал" един по един:

sudo apt-get install lib32ncurses5 lib32z1
cd /opt
wget https://goo.gl/oxp1Kx
sudo dpkg --force-architecture -i oxp1Kx
ldd /usr/lib/avast4workstation/bin/avastgui
ldd /usr/lib/avast4workstation/bin/avast

Symantec Endpoint

Antivirus Symantec Endpoint - абсолютният шампион за откриване на злонамерен софтуер в Windows OS сред изброените в тази статия. По време на теста той успя да проследи 100% от заплахите. В Linux, за съжаление, резултатът не е толкова добър - само 97.2%. Но има по-сериозен недостатък - за правилната инсталация на програмата ще трябва да преконфигурирате ядрото със специално разработен модул AutoProtect.

symantec крайна точка антивирус

В Linux програмата ще изпълнява функцията за сканиране на базата данни за злонамерен софтуер и шпионски софтуер. По отношение на възможностите, Symantec Endpoint има следния набор:

 • базиран на Java интерфейс;
 • подробен мониторинг на базата данни;
 • сканиране на файлове по преценка на потребителя;
 • да актуализирате системата директно в интерфейса;
 • способността да инструктирате скенера да започне от конзолата.

Изтеглете Symantec Endpoint

Sophos Antivirus за Linux

Друг безплатен антивирус, но този път с поддръжка на WEB и конзолни интерфейси, че за някои - плюс, а за някои - минус. Индикаторът за производителност обаче все още е доста висок при 99,8% в Windows и 95% в Linux.

Този представител на антивирусен софтуер може да различи следните характеристики:

 • автоматично сканиране на данни с възможност за задаване на оптимално време за проверка;
 • контрол от командния ред;
 • проста инсталация;
 • Съвместимост с голям брой разпределения.

Изтеглете Sophos Antivirus за Linux

F-Secure Linux Сигурност

Антивирусният тест F-Secure показа, че неговият процент на защита в Линукс е изключително малък в сравнение с предишните - 85%. Защитата на Windows устройства, тъй като не е странна, на високо ниво - 99,9%. Антивирусът е предназначен основно за сървъри. Има стандартна функция за наблюдение и проверка на файловата система и пощата за наличието на злонамерени програми.

Изтеглете F-Secure Linux Security

BitDefender Antivirus

Предпоследният в списъка е програмата, освободена от румънската компания Softwin. За пръв път през 2011 г. се появи антивирусът BitDefender и оттогава той многократно е подобряван и подобряван. Програмата има много функции:

 • проследяване на шпионски софтуер;
 • осигуряване на защита при работа с интернет;
 • сканиране на системата за уязвимост;
 • пълен контрол върху поверителността;
 • възможността за създаване на резервно копие.

антивирус за

Всичко това се предлага в ярки, цветни и удобни "опаковки" под формата на представителен интерфейс. При тестовете обаче антивирусът не е най-добрият, показващ процента на защита за Linux - 85.7%, а за Windows - 99.8%.

Изтеглете BitDefender Antivirus

Microworld eScan Antivirus

Последният антивирус от този списък също е платен. Създаден от Microworld eScan за защита на сървъри и персонални компютри. Тестовите параметри са същите като при BitDefender (Linux - 85.7%, Windows - 99.8%). Що се отнася до функционалността, тогава техният списък е:

 • сканиране на базата данни;
 • системен анализ;
 • анализ на отделни блокове данни;
 • определяне на конкретен график за извършване на проверки;
 • автоматична актуализация на FS;
 • способността да "дезинфектирате" заразените файлове или да ги поставите в "карантинна зона";
 • проверка на отделни файлове по преценка на потребителя;
 • управление чрез конзолата Kaspersky Web Management;
 • установена система за незабавни известия.

антивирусна програма на

Както можете да видите, функционалността на този антивирус не е лоша, което оправдава липсата на безплатна версия.

Изтеглете Microworld eScan Antivirus

заключение

Както можете да видите, списъкът на антивирусите за Linux е доста голям. Всички те се отличават с набор от функции, тестови прогнози и цена. Инсталирането на платена програма на вашия компютър, което може да защити системата от повечето вируси или безплатно, което е с по-малко функционалност, зависи от вас.