MySQL е система за управление на бази данни, която се използва по целия свят. Най-често се използва в уеб програмирането. Ако Ubuntu се използва като основна операционна система (OS) на вашия компютър, инсталирането на този софтуер може да причини трудности, тъй като ще трябва да работите в терминала , като изпълнявате много команди. Но по-долу ще бъде обяснено подробно как да инсталирате MySQL в Ubuntu.

Прочетете още: Как да инсталирате Linux от флаш устройство

Инсталиране на MySQL в Ubuntu

Както се каза, инсталирането на MySQL на Ubuntu не е лесна задача, но знаейки всички необходими команди, дори средният потребител може да се справи с нея.

Забележка: всички команди, които ще бъдат посочени в тази статия, трябва да се изпълняват с привилегии на суперпотребител. Следователно, след като ги въведете и натиснете клавиша Enter, ще бъдете подканени да зададете паролата, която сте посочили при инсталирането на операционната система. Имайте предвид, че когато въвеждате паролата, символите не се показват, така че трябва да въведете правилно комбинацията сляпо и натиснете Enter.

Стъпка 1: Актуализиране на операционната система

Преди да започнете да инсталирате MySQL, трябва да проверите за актуализации на операционната система и, ако има такива, да ги инсталирате.

 1. За да започнете, ще актуализираме всички хранилища, като изпълните "Команда" в "Терминал" :

  sudo apt update

 2. проверка за актуализации в

 3. Сега ще инсталираме намерените актуализации:

  sudo apt upgrade

 4. инсталиране на актуализации в

 5. Изчакайте процесът на изтегляне и инсталиране да приключи, след което рестартирайте системата. Можете да направите това, без да напускате "терминала" :

  sudo reboot

След като стартирате системата, влезте отново в "Terminal" и преминете към следващата стъпка.

Прочетете още: Често използвани команди в "Terminal" Linux

Стъпка 2: Инсталиране

Сега ще инсталираме MySQL сървъра, като изпълните следната команда:

sudo apt install mysql-server

Когато се появи въпросът "Искате ли да продължите?" Появява се, въведете "D" или "Y" (в зависимост от локализацията на операционната система) и натиснете Enter .

потвърждаване на инсталирането на MySQL сървър в Ubuntu

По време на инсталацията се появява псевдо графичен интерфейс, който ви моли да зададете нова парола за супер потребител за сървъра MySQL и да натиснете OK . След това потвърдете въведената от вас парола и отново кликнете върху "OK" .

mysql парола в

Забележка: в псевдо графичния интерфейс превключването между активните зони се извършва чрез натискане на клавиша TAB.

След като зададете паролата, трябва да изчакате инсталационния процес на MySQL сървър, за да завършите и инсталирате своя клиент. За да направите това, изпълнете тази команда:

sudo apt install mysql-client

На този етап не е нужно да потвърждавате нищо, така че след като процесът приключи, инсталирането на MySQL може да се счита за завършено.

заключение

В резултат на това можете да кажете, че инсталирането на MySQL в Ubuntu не е толкова сложен процес, особено ако знаете всички необходими команди. След като преминете през всички стъпки, веднага получите достъп до базата данни и можете да направите промени в нея.